Στον Καρώνα, πάνω από τ’Άχλα, για ντόπιες ποικιλίες αμπελιού

sti-periohi-karona-pano-apo-ta-ahla-gia-dopies-poikilies-ampeliou-10-sept-2016-vanglouk-androsfilm-a-2

sti-periohi-karona-pano-apo-ta-ahla-gia-dopies-poikilies-ampeliou-10-sept-2016-vanglouk-androsfilm-2

Καλεσμένοι του Λούη Στεφάνου, ο Αλέξανδρος Μαβἠς, ο φίλος του, Γιώργος Ξυδάκης από τη Μύκονο, και εγώ, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016, πήγαμε στο αμπέλι του, στον Καρώνα μία περιοχή της Άνδρου, πάνω από τ’Άχλα και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.

sti-periohi-karona-pano-apo-ta-ahla-gia-dopies-poikilies-ampeliou-10-sept-2016-vanglouk-androsfilm-a-1

Σκοπός της επίσκεψης να γνωρίσει τις ανδριώτικες ποικιλίες αμπελιού, ο Γιώργος Ξυδάκης που ασχολείται στη Μύκονο  με την αμπελουργία,  συμμετέχει στον Ερασιτεχνικό  Οινοελαιουργικό Σύλλογο Μυκονίων που έχει καταγράψει τις 10 ποικιλίες του νησιού, τις .έχει δυναμώσει με μπόλια,   έχει μοιράσει σ’όλο το νησί  20000 ρίζες και με σεμινάρια που ἐχει διοργανώσει, αποκτήθηκε γνώση για μία σωστή καλλιέργεια και οινοποίηση.

sti-periohi-karona-pano-apo-ta-ahla-gia-dopies-poikilies-ampeliou-10-sept-2016-vanglouk-androsfilm-3

Όταν πήγαμε στο κτήμα ο Λούης δεν είχε έρθει ακόμα, γιατί είχαν μπει κατσίκια στο αμπέλι του στους Κατακαλαίους και έφτιαχνε για πολλοστή φορά τους φράχτες, ήρθε μετά από λίγο μαζί με τον γιό του τον Δημήτρη και τον γείτονά του, τον Ηλία τον Πολέμη που όπως φάνηκε δεν ασχολείται μόνο με τα μανιτάρια.

sti-periohi-karona-pano-apo-ta-ahla-gia-dopies-poikilies-ampeliou-10-sept-2016-vanglouk-androsfilm-4

Στον Καρώνα τα κτήματα με τ’ αμπέλια η οικογένεια του Λούη τα έχει  από το 1600, εκείνος είναι μέσα από το 1942, τα ξέρει από σπιθαμή σε σπιθαμή και  έχει καταγράψει 35 ποικιλίες αμπελιού.

Στη βόλτα που κάναμε εμείς, εκείνο το απόγευμα στο πάνω κτήμα βρήκαμε τις 10 ποικιλίες,  ο Λούης μίλησε για πολλά από τα παλιά και μας κάλεσε πρώτα μετά από μία εβδομάδα,στο τρύγο,  και μετά , κοντά στις γιορτές, όταν θα ανοίξει το βαρέλι, να μας κεράσει .

Και βίντεο θα γίνει ωραίο, να δούμε πότε…

sti-periohi-karona-pano-apo-ta-ahla-gia-dopies-poikilies-ampeliou-10-sept-2016-vanglouk-androsfilm-5

Οι ποικιλίες που είδαμε:

Σταυρωτό

stavroto-vanglouk-androsfilm_1

Κατρουλάς

katroulas-vanglouk-androsfilm-_1

Κουμάρι

koumari-vanglouk-androsfilm-_1

 

Κουντούρα

kountoura-vanglouk-androsfilm_1

Κουρβούλα

kourvoula-vanglouk-androsfilm_1

Μαυράκι

mavraki-vanglouk-androsfilm_1

 

Μπεγλέρι

mpegleri-vanglouk-androsfilm_1

 

Νυχάτο

nihato-vanglouk-androsfilm_1

 

Ποταμίσι

potamisia-vanglouk-androsfilm_1

 

Ψωριάτης

psoriatis-vanglouk-androsfilm_1

 

 

 

4 Σχόλια

  1. Όταν πριν απο 22-23 χρόνια – και αφού είχα επιλέξει την προσωπική μου «επιστροφή στον νόστο», την μόνιμη εγκατάσταση μου στην Άνδρο, προερχόμενος απο δύο Ανδριώτες γονείς – μου δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσω Ημερήσιο Ενημερωτικό Σεμινάριο για την Βιολογική Αμπελοκαλλιέργεια και Οινοποίηση (την είχε τότε συνδιοργανώσει το Επαρχείο Άνδρου και ο εκλιπών Ν. Μανούσος είχε διαθέσει αίθουσα στο Ξενοδοχείο «ΠΗΓΗ ΣΑΡΙΖΑ»), είχα κυριολεκτικά μαγευτεί !! Από τότε λοιπόν «μπολιάστηκα» με την Απορία αρχικά : «γιατί στην Άνδρο αδιαφορούμε γιά ένα ξακάθαρα εγχώριο αγροτικό προϊόν που παράγεται από δεκάδες χρόνια πριν με απόλυτα σχεδόν βιολογικές μεθόδους και απουσία εντατικής λιπασματικής-χημικής υποστήριξης, και εξακολουθούμε να το αφήνουμε έρμαιο στα χέρια ξενόφερτων εμπόρων- μεταποιητών που το συγκεντρώνουν στα Μεσόγεια και το αναμιγνύουν με δικά τους, παράγοντας τελικά ανώνυμα και χαμηλής ποιότητας κρασιά ;;;» . Εντάσσοντας αυτή την έμμονη Απορία στις ήδη Οικολογικές μου Ανησυχίες και Επιλογές (επαγγελματικά επέλεξα και κατόπιν ειδικών σπουδών αφοσιώθηκα στην Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική, την Παραδοσιακή Δόμηση αλλά και την σύγχρονη «Πράσινη» Δόμηση, το Παθητικό Ενεργειακά Κτίριο και τις Εφαρμογές των Α.Π.Ε. , την Ενεργειακή Εξοικονόμηση σε κτίρια και αστικά Κέντρα) και τις Αρχές της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας – που εντατικά μελέτησα έκτοτε – έφθασα στο σημείο να Οραματίζομαι και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου αυτές με ένα καταφανή Στόχο – Να επανοργανώσουμε τους Ανδριώτες γεωργούς – παραγωγούς με την πλέον σύγχρονη μορφή των Ομάδων Παραγωγών (που στηρίζεται και επιδοτείται σημαντικά απο την εκάστοτε Κυβέρνηση) ώστα να στραφούν στην Βιολογική Καλλιέργεια κατάλληλα επιλεγμένων ποικιλιών, που στην συνέχεια θα Μεταποιηθούν – Οινοποιηθούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ επάνω στο νησί – σε υπάρχοντα και νεότευκτα Βιολογικά Πιστοποιημένα Οινοποιεία – και ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ θα διατεθούν στην Αγορά με την παράλληλη κατοχύρωση τους με Σήμα Π.Ο.Π. – Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης – ως «αμπέλια καλλιεργούμενα σε αναβαθμίδες εδάφους (αιμασιές) και με κύρια χαρακτηριστικά ξηρικούς περιβάλλοντος αναπτυξης τους». ¨Ολα αυτά βρίσκω την ευκαιρία να τα ανακοινώσω και διαβουλευθώ μαζί σας προκειμένου να ξεκινήσουμε απο κοινού μιά σχετική Πρωτοβουλία, ζητώντας την στήριξη των υπαρχόντων αμπελοκαλλιεργητών και Γεωργικών Συνεταιρισμών πρώτιστα , και του Επάρχου κου Δ. Λότσαρη και της Αντιπεριφέρειας Κυκλάδων , ώστε να προχωρήσουν παράλληλα και τάχιστα και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Δική μου αρχική Πρόθεση και Συμμετοχή – όπως είχα εξ’ αρχής στοχεύσει και οραματιστεί όταν αποκτούσα το 1998 αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων στην θέση Παντουκιά & Ακρωτήρι (επάνω απο τον Χαλκολιμιώνα) και το Αδειοδοτούσα ως «Πρότυπο Περιβαλλοντοφιλικό συγκρότημα Βιοκλιματικών Κατοικιών Οικολογικού Παραθερισμού, σε Βιοκαλλιεργούμενο Αγρόκτημα», καθώς και άλλο 2 στρεμμάτων εντός του οικισμού Ζαγανιάρη, μαζί δε με αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων στον Πιτροφό, ιδιοκτησίας του αδελφού μου και έτερο 13 στρεμμάτων στην Μελίδα, ιδιοκτγησίας του θείου μου Μ. Γιαννίση – ήταν και παραμένει στην περίπτωση που μια τέτοια Πρωτοβουλία προχωρήσει να διαθέσω μεγάλο τμήμα για την ανάπτυξη των επιλεγμένων ποικιλιών, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβανόμενων όσων εκ των Ανδριώτικών παραδοσιακών ποικιλιών μας συστήσουν Ειδικοί Οινολόγοι ότι μπορούν να οινοποιηθούν με ικανοποιητικό και εμπορεύσιμο ενδιαφέρον. Μάλιστα για το οικόπεδο – αγρό στο Ζαγανιάρη , λόγω και την κεντροβαρικής του θέσης στο νησί, προόριζα και σχεδιάζα την Ανέγερση σύγχρονου Βιολογικού Οινοποιείου και Αποθηκών – «Καβάνας» με την πλέον σύγχρονη και λειτοργική μορφή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) ή Κοινωνικού Συνεταιρισμού Γεωργικής Ανάπτυξης (ΚΟΙ.Σ.ΓΕ.Α.). Ενημερωτικά αναφέρω εδώ ότι σχετική Θεματική Ομάδα για την Κοινωνική Οικονομία λειτουργεί ήδη στο Κίνημα των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ – ίσως και στα άλλα κόμματα – που σίγουρα θα μας παρέχουν ειδικότερη πληροφόρηση και υποστήριξη στα όποια θεσμικά ζητήματα απαιτηθούν.

  2. ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    Ενδιαφέρονται πολλοί για βέργες, όπως και για ντόπιους σπόρους.
    Οργάνωση περισσότερη χρειάζεται και κάποιοι που ξέρουν,
    μπορούν να το κάνουν και επαγγελματικά, να πουλάνε δηλαδή
    σπόρους και φυτώρια Ανδριώτικων ποικιλιών και εγγυημένα.
    Μια καλή και σίγουρη ιδέα είναι να το κάνουν οι Αλβανοί.

  3. Ανωνυμος

    Έτσι μπράβο να βάλουμε και τα Ανδριώτηκα αμπέλια στο internet Καλή επιτυχία στο κρασί θζ my

  4. Δημ Παυλάκης

    Θα με ενδιέφερε πολύ να επικοινωνήσω με τον ιδιοκτήτη, για να δω αν μπορεί να μου δώσει καμία «βέργα» όταν κλαδέψει τον χειμώνα, να δοκιμάσω να τις φυτέψω στην γειτονική Τήνο. Ειδικά από το «νυχάτο», το «μαυράκι» και την¨»κουντούρα». Το «νυχάτο» υπάρχει στην Τήνο σαν «αητονύχι», μόνο που πλέον δεν βρίσκεις! Επίσης, εμείς έχουμε κάτι που λέγεται «κουμαριανό», αλλά σε αντίθεση με το εικονιζόμενο «κουμάρι» είναι μαύρο (και κάνει και για επιτραπέζιο και για οινοποίηση). Ο Αλέξανδρος Μ. έχει τα τηλέφωνά μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *