Νέα

Επιστολή Γιάννη Καπάκη σχετικά με επίδομα θέρμανσης και την αναγκαιότητα αλλαγής κλιματικής ζώνης της Ανδρου

-ΑΝΔΡΟΣ-ΤΗΣ-ΖΩΗΣ-ΜΑΣ-ANDROSFILM
Γιάννης Καπάκης 14.11.2016
Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας
Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης ” Άνδρος της Ζωής μας”

Προς:
κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Υπουργό Οικονομικών
κ. Γιώργο Χουλιαράκη, Αν. Υπουργό Οικονομικών
κα. Κατερίνα Παπανάτσιου, Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Γιώργο Πιτσιλή, Γ.Γ.Δ.Ε.

Κοινοποίηση:
κ. Ν. Συρμαλένιο, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ
κ. Αντ. Συρίγο,Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ
κ. Ν. Μανιό,Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ

ΘΕΜΑ: Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης – πρόταση επανακαθορισμού κλιματικής Ζώνης νήσου Άνδρου

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,
Αξιότιμη κα. Υφυπουργέ,
Αξιότιμε κ. Γενικέ,
Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα για ριζικές αλλαγές που προωθούνται από το Υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, θα παρακαλούσα να εξετάσετε με ιδιαίτερη προσοχή την περίπτωση της Άνδρου και να εντάξετε το νησί μας στην κλιματική ζώνη Γ΄ (από τη ζώνη Δ΄ που βρίσκεται σήμερα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία) για τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος στους μόνιμους κατοίκους της.
Η Άνδρος παρουσιάζει μια σειρά ιδιομορφιών, τόσο γεωμορφολογικών όσο και κλιματολογικών, που τη διαφοροποιούν σημαντικά από τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια.
Συγκεκριμένα είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και η εμπειρία όλων μας, ειδικά των τελευταίων ετών, αποδεικνύει ότι το κλίμα της προσομοιάζει περισσότερο σε αυτό της Εύβοιας και των προαστίων της Αττικής – περιοχές που ανήκουν στη Ζώνη Γ΄ και με τις οποίες γειτνιάζει άλλωστε σημαντικά – και λιγότερο στο ήπιο και εύκρατο κλίμα των υπολοίπων Κυκλάδων.
Η Άνδρος πλήττεται συχνά τους χειμερινούς μήνες από έντονα καιρικά φαινόμενα, έχει μεγάλους ορεινούς όγκους στο κεντρικό της τμήμα και πολλά ορεινά και απομακρυσμένα χωριά, οι κάτοικοι των οποίων είναι στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι και χαμηλών εισοδηματικών δυνατοτήτων.
Το νησί αντιμετωπίζει το χειμώνα συχνά χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και παγετό, αρκετά από τα χωριά της πολλές φορές έχουν αποκλειστεί ακόμη και για ημέρες, ενώ οι γνωστοί έντονοι βόρειοι άνεμοι που πνέουν, κάνουν την αίσθηση του ψύχους ακόμη εντονότερη. Επίσης παρουσιάζει και το υψηλότερο ετήσιο ύψος βροχόπτωσης σε σχέση με τις υπόλοιπες Κυκλάδες.
Ως εκ τούτου προκύπτει σαφώς πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για θέρμανση των κατοικιών άρα και για αυξημένη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές που εντάσσονται στην κλιματική ζώνη Δ΄.

Η προαναφερθείσα κατάσταση σχετικά με τις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τους χειμερινούς μήνες στην Άνδρο, επιβεβαιώνεται επιστημονικά και από διαθέσιμα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα οποία πιστεύω ότι ενισχύουν το δίκαιο αίτημα των κατοίκων σχετικά με την ένταξη του νησιού μας σε κατηγορία υψηλότερη αναφορικά με το δικαιούμενο ποσό από το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης.
Προς διευκόλυνσή σας και προς επίρρωση των ισχυρισμών μας, επικαλούμαστε μελέτη της ΕΜΥ με αποτύπωση του Κλιματικού Άτλαντα της Ελλάδος περιόδου 1971-2000 (βλ. σχετικό link http://www.emy.gr/hnms/greek/pdf/Climate_Atlas_Of_Greece.pdf) .
Περαιτέρω στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά του νησιού μας μπορούν να αναζητηθούν από τα επίσημα δεδομένα της ΕΜΥ.
Ελπίζοντας ότι θα εξετάσετε ευμενώς το εύλογο αίτημα των κατοίκων της Άνδρου και θα εντάξετε το νησί σε ψυχρότερη γεωγραφικά ζώνη , σας ευχαριστώ για τη συνεργασία σας.

Με τιμή,

Γιάννης Καπάκης
Επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου

Αφήστε ένα σχόλιο