Νέα

Ανοικτή Επιστολή Γιάννη Καπάκη με αφορμή το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της 29ης Ιουλίου 2017


 
Κύριε Πρόεδρε του Δ.Σ.,
Κύριε Δήμαρχε,
Σας ενημερώνω ότι στάθηκε αδύνατο να παραστώ στη σημερινή (μεθ΄αναβολής από τη χθεσινή, μη πραγματοποιηθείσα εξαιτίας έλλειψης απαρτίας) κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δ.Σ. Άνδρου για τους εξής λόγους:
1. Τα τέσσερα (4) θέματα που εισάγετε προς ψήφιση, εκτιμώ ότι δεν είναι επείγοντα κατά τους δικούς σας ισχυρισμούς καθόσον η σχετική πρόσκληση του Αν. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης για εκδήλωση ενδιαφέροντος – υποβολή προτάσεων στο συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα ειδικού σκοπού (μέσω ΠΔΕ) εκδόθηκε στις 13.06.2017 και είχατε ως διοίκηση όλο το απαιτούμενο διάστημα να προετοιμαστείτε και να μας παρουσιάσετε τις προτάσεις σε κανονική συνεδρίαση και όχι τελευταία στιγμή, λίγο πριν την εκπνοή της τασσόμενης προθεσμίας, προκειμένου να μας αιφνιδιάσετε.
Επιπλέον το 1ο θέμα που αφορά την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για την διαχείριση της παραγόμενης ιλύος από τη λειτουργία του αγωγού διάθεσης λυμάτων, ουδέν στοιχείο κατεπείγοντος έχει καθόσον ήδη από τον Δεκέμβριο του 2016 οπότε και ψηφίσθηκε το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Ν. Αιγαίου με το οποίο κατέστη υποχρεωτική η συγκεκριμένη διαχείριση της ιλύος, είχατε στη διάθεσή σας επτά (7) ολόκληρους μήνες για να μας φέρετε προς συζήτηση τη συγκεκριμένη πρόταση.
2. Από τα τέσσερα (4) θέματα που εισάγετε, μας έχετε αποστείλει εισηγήσεις μόνον για τα τρία εξ΄αυτών.
Για το 4ο θέμα της ημερήσιας διάταξης σχετικά με την επανυποβολή πρότασης χρηματοδότησης για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στο Γαύριο, δεν μπήκατε καν στον κόπο να μας ενημερώσετε αφού μέχρι και τώρα δεν μας στείλατε εισήγηση, ούτε βεβαίως και να μας διευκρινίσετε για ποιά “επανυποβολή πρότασης” κάνετε λόγο καθόσον εντός του παρόντος Δ.Σ. ουδέποτε εισήχθη πρωτύτερα παρόμοια πρόταση και ουδέν γνωρίζουμε σχετικά, δηλ. πότε και ποιός υπέβαλλε και πού την αρχική πρόταση για το κλειστό Γυμναστήριο Γαυρίου, ποιό το κόστος του έργου κ.α.
 
Προφανώς θα ακολουθήσετε την προσφιλή σας σκοτεινή τακτική του αιφνιδιασμού και της ειρωνείας εις βάρος όποιου δημοτικού συμβούλου τολμήσει να ζητήσει τα αυτονόητα, δηλ. την ελάχιστη δυνατή και επιβαλλόμενη εκ του νόμου ενημέρωση πριν κληθεί να αποφασίσει για μείζονος σημασίας θέματα του νησιού μας. Δείχνετε με τον τρόπο σας αυτό πεντακάθαρα το πώς αντιλαμβάνεστε τη δημοκρατική και διαφανή λειτουργία του Δημοτικού μας Συμβουλίου και του Δήμου γενικότερα.
Αλλά και όσες εισηγήσεις μας στείλατε, διακρίνονται από σοβαρή προχειρότητα και ασάφειες, πιστεύοντας ότι εμείς, πηγαίνοντας “σαν πρόβατα επί σφαγή”, δεν θα τις αντιληφθούμε και θα ψηφίσουμε ότι μας φέρνετε απλά και μόνον επειδή πρόκειται για δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από άλλους πόρους, λές και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) δεν είναι λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, τα οποία νομίζετε ότι μπορείτε να τα διαχειρίζεστε όπως σας συμφέρει και μετά να κάνετε δακρύβρεχτες ανακοινώσεις ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων .
3. Ειδικότερα για το 1ο θέμα της Η.Δ. που αφορά την υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση από το Ε.Π. του Υπ. Περιβάλλοντος σχετικά με τη διαχείριση της παραγόμενης ιλύος από τη λειτουργία της ΕΕΛ Χώρας Άνδρου, επικαλείστε σκοπίμως -για λόγους εντυπωσιασμού και άσκησης ψυχολογικής πίεσης προς τους συμβούλους-, δήθεν επιτακτική ανάγκη που δεν σας ήταν δυνατόν να την προβλέψετε και ως κερασάκι στην τούρτα προσφεύγετε ακόμα και σε τρομολαγνεία περί μόλυνσης του περιβάλλοντος και κινδύνου της δημόσιας υγείας.
Λησμονείτε όμως να μας πείτε ότι από τον Δεκέμβριο του 2016 σας ήταν γνωστή η σχετική υποχρέωση που συμπεριελήφθη στο ΠΕΣΔΑ Ν. Αιγαίου και το οποίο υπερψήφισε ελαφρά τη καρδία και προκλητικά εν αγνοία μας ο Έπαρχος Άνδρου και Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου κ. Λοτσάρης.
 
 
Όπως βεβαίως δεν θέλετε να θυμάστε ότι η Άνδρος δεν διαθέτει ΤΕΣΔΑ (Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) με δική σας υπαιτιότητα καθόσον αποσύρατε το σχετικό θέμα που εσείς ο ίδιος είχατε εισαγάγει, και πάλι ως γονατογράφημα, σε παλαιότερη συνεδρίαση του Δ.Σ. και εν μέσω κατακραυγής το πήρατε πίσω, υποσχόμενος να το επαναφέρετε, αλλά δεν το πράξατε ποτέ. Τώρα όμως μας θυμηθήκατε και ζητάτε την ψήφο μας πάντα για το καλό του νησιού μας , όπως υποκριτικά δηλώνετε προς πάσα κατεύθυνση. Και σαν να μην έφταναν όλα τα προηγούμενα, προβήκατε μόνος σας τον περασμένο χειμώνα και χωρίς την έγκριση του Δ.Σ., σε επαφές με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου απαντώντας σε ερωτήματά τους σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων του νησιού μας, εν κρυπτώ και χωρίς τη συγκατάθεσή μας, δεσμεύοντας ένα ολόκληρο νησί κάτω απο τις δικές σας, σκοτεινές, μεθοδεύσεις.
Και είναι τόση μεγάλη η βιασύνη σας για το συγκεκριμένο έργο που ξεχάσατε να μας πείτε στην εισήγηση που μας στείλατε χθές, την προϋπολογιζόμενη δαπάνη γι΄αυτό και την ανάλυση του κόστους, κατάσταση δηλ. για γέλια και για κλάματα. Θα υποβάλετε πρόταση για χρηματοδότηση χωρίς να αναφέρετε το ποσό που ζητάτε !!!
4. Για το 2ο θέμα που αφορά την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για το τουριστικό καταφύγιο στο Μπατσί εντός του οποίου έχετε συμπεριλάβει και την εκπόνηση ακτομηχανικής μελέτης ποσού Ευρώ 43.400 (με ΦΠΑ), ξεχάσατε και πάλι από τη βιασύνη σας να μας πείτε ότι το Δ.Σ. με ομόφωνη απόφασή του (την υπ΄αρ. 224/14.09.2015, ΑΔΑ: 6ΚΧΒΩΨΙ-9ΑΡ) είχε αναθέσει απ΄ευθείας στην ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Α.Ε. την εκπόνηση της ίδιας μελέτης αντί του ποσού των Ευρώ 20.000.
Τί απέγινε άραγε αυτή η απόφασή μας ? Την εκτελέσατε ως οφείλατε ? Πού είναι η μελέτη ? Παρελήφθη? Πληρώθηκε η Αναπτυξιακή Κυκλάδων ? Αν όχι, γιατί ? Γιατί την ξαναπληρώνει ο δύσμοιρος Έλληνας φορολογούμενος και μάλιστα τώρα την υπεροκοστολογείτε σε 43.400 ευρώ από 20.000 ευρώ ? Τί μεσολάβησε ? Ποιός μπορεί πλέον να σας πιστέψει ?? Εκτίθεστε ανεπανόρθωτα.
5. Για το 3ο θέμα που αφορά την προμήθεια συστημάτων ΑΠΕ και παροχή υπηρεσιών υποστήριξης προκειμένου να αγοράσετε και άλλα αυτόνομα φωτιστικά σώματα ηλιακής ενέργειας καθώς και ηλεκτροκίνητα οχήματα, δεν ξέρετε και εσείς οι ίδιοι τί θέλετε αφού η πρώτη εισήγηση που μας στείλατε στις 27.07.2017 το απόγευμα μιλούσε για συνολικό προϋπολογισμό ύψους 1.172.000 ευρώ (ζητούσατε μεταξύ άλλων να αγοράσετε 8 ηλεκτροκίνητα βαν και 6 τετραθέσια οχήματα) και μια μέρα μετά το αλλάξατε και κατεβήκατε στις 833.000 ευρώ συνολική δαπάνη (τα βανάκια έγιναν 2 όπως και τα οχήματα). Ποιός να σας πιστέψει εν τέλει ? Πότε λέτε αλήθεια και πότε μας κοροϊδεύετε ? Ποιά εταιρεία συμβούλων που την ακριβοπληρώνουμε όλοι μας σας συνέταξε αυτή την απαράδεκτη πρόταση ? Θα τολμήσετε να μας πείτε πόσο θα μειώσετε τους συντελεστές των τελών ηλεκτροφωτισμού της Ανταποδοτικής Υπηρεσίας 20 αφού θα εξοικονομήσετε λεφτά από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για φωτισμό οδών και πλατειών ? Έχετε κάνει μελέτη κόστους-ωφέλειας για αυτές τις εγκαταστάσεις ? Θα τολμήσετε να κοιτάξετε τους Ανδριώτες στα μάτια και να τους πείτε γιατί τα πρώτα αυτόνομα φωτιστικά που ήδη εγκαταστήσατε την άνοιξη στο νησί (σε επιλεγμένες τοποθεσίες, όλως τυχαίως κοντά σε σπίτια δημοτικών αρχόντων), διαλύθηκαν και έπεσαν με τον πρώτο δυνατό άνεμο ? Θα τολμήσετε να μας πείτε τί είναι αυτή η περιβόητη “1η Ενεργειακή Κοινότητα στις Κυκλάδες” όπου ο Δήμος μας θα είναι βασικός εταίρος και προσπαθείτε εμμέσως να την νομιμοποιήσετε μέσω της συγκεκριμένης πρότασης ? Ποιοί οι οικονομικοί της πόροι? Ποιό το καταστατικό της ? Ποιές υποχρεώσεις αναλαμβάνει ο Δήμος μας και εμείς δεν γνωρίζουμε τίποτα ? Πόσο θα βελτιώσουν αυτά τα ηλεκτροκίνητα αυτοκινητάκια τη ζωή του απλού κατοίκου της Άνδρου ? Ερωτήματα αμείλικτα που θα μείνουν αναπάντητα. Μας εμπαίζετε κανονικά….
 
 
Για όλους τους παραπάνω λόγους και αρνούμενος να συμμετάσχω στην πρωτοφανή υποβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού μας Συμβουλίου όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι θεωρούνται από εσάς άβουλοι ως κανονικές μαριονέτες και επειδή ουδόλως μας πείθετε με τις πρόχειρες εισηγήσεις σας για την αναγκαιότητα των προτάσεών σας πιστεύοντας ότι επιβαλλόταν να προτείνετε χρηματοδότηση άλλων, ωφελιμότερων δράσεων όπως είναι η βελτίωση των υποδομών υγείας στο νησί μας, η βελτίωση των σχολικών υποδομών, της τοπικής επιχειρηματικότητας και των νέων επιστημόνων, η ενίσχυση των υποδομών ύδρευσης ειδικά για τη θερινή περίοδο που όλο το νησί υποφέρει κ.α. , δεν παρίσταμαι στη σημερινή κακόγουστη φάρσα που θέλετε να στήσετε εντός του Δ.Σ. για επικοινωνιακούς λόγους εντυπωσιασμού.
Γιάννης Γ. Καπάκης
Επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης Δήμου Άνδρου

6 Σχόλια

 • Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πώς ακριβώς αξιοποιούνται τα ηλεκτροκίνητα αυτοκινητάκια ώστε να χρειαζόμαστε κι άλλα; Ούτε ένα λούνα παρκ δεν έστησαν να τα χρησιμοποιήσουν εκεί μπας και αποδόσουν καμμιά πεντάρα.
  Σα δε ντρέπονται

 • Κύριε Καπάκη πλανάσθε. Οφείλετε να είστε παρών σε ΚΑΘΕ δημοτικό συμβούλιο όποιο κι αν είναι το θέμα, όποτε κι αν γίνεται. Γι’ αυτό σας ψήφισε ο κόσμος. Όπως είμαστε όλοι στις δουλειές μας είτε έχουμε πολλή δουλειά είτε λιγότερη, είτε σημαντική είτε ασήμαντη. Και επιτέλους σταματήστε να ξεφτιλίζεστε όλες οι πλευρές με αυτό το διαδικτυακό ξεκατίνιασμα. Γελοιοποιήστε στα μάτια μας. Το έχω ξαναγράψει και θα το γράφω σε κάθε αντίστοιχη ανάρτηση, μέχρι να γίνει αντιληπτό από όλους σας. Φτηνή πολιτική ονομάζεται αυτό που κάνετε. Η Άνδρος έχει ανάγκη από κάποιον που θα αγαπήσει το νησί, που θα δουλέψει για το νησί. Όχι από κάποιον που αναλώνει χρόνο για να γράφει κείμενα εντυπωσιασμού στο διαδίκτυο ή κάνει πρόβες στον καθρέφτη του να δει ποιό είναι το καλό του προφίλ για τις αναρίθμητες φωτογραφίες που βγάζει όταν πηγαίνει στις εκδηλώσεις…

 • Ο μεγας κριτης των παντων ξανακτυπησε( εσυ κ Καπακη δεν εχεις διακοπες τωρα τον Αυγουστο οπως ολος ο καλος ο κοσμος??) δεν πας να κανεις κανενα μπανακι και να μην μας ζαλιζεις καθε τοσο? κυριε Καπακη δεν γινεσαι ετσι αρεστος επειδη γραφεις κατεβατα που αμφιβαλλω εαν καποιος καθεται να τα διαβασει νομιζεις οτι ο κοσμος θα σε πει δουλευταρα και οτι ενδιαφερεσαι για το νησι? μαλλον στο τελος-τελος γινεσαι η αντιπαθης η και αδιαοφορος

 • Ο καθένας έχει το δικαίωμα να γράφει τα δικά του σχόλια αλλά πρέπει να γράφουνε και την αλήθεια και η αλήθεια είναι πως Το νησί μας. Η Άνδρος με όλες τις Δυσκολίες στα οικονομικά Και με τον Δήμαρχο που έχουμε Που ενδιαφέρεται για όλη την Άνδρο έχεις φτάσει αρκετά υψηλά σε όλα
  Μην ξεχνάμε πως πρέπει να ευχαριστήσει όλους μας και αυτό είναι κάπως δύσκολο προς πάντων για μας τους Ανδριώτες
  Τώρα καθένας μπορεί να πει αυτός είναι παλαβός τι λέει αλλά κοιτάξτε γύρω σας Όλα πάνε ρολόι
  Εκτός ορισμένα μέρη του νησιού για το άλφα βήτα λόγο μαζί με Την αντιπολίτευση άστην πούμε Σαμποτάρουν το Δήμο σε διάφορα και έχουν και ένα site Που γράφει όλα τα ψέματα τα τους
  Έχει πολλά να κάνει ακόμα ΝΑΙ Είμαι ο πρώτος που το λέω αλλά είμαι και ο πρώτος που μπορώ να τον βοηθήσω Κάποιον που προσπαθεί να κάνει κάτι για το νησί μας για όλους μας
  Το λοιπόν Ας βάλουμε ένα χεράκι όλοι Για το καλό του νησιού μας σε όλα τα ζητήματα
  Με τα σκουπίδια μας Με το πάρκινγκ Με την στάθμευση του αυτοκινήτου μας
  Καλό μήνα σε όλους και ένα μεγάλο καλημέρα Θζ ny

 • Εδω δεν εχει παρει αδεια και πινακιδες κυκλοφορίας για την πρώτη παρτίδα ο Δήμος και θέλει να προμηθευτεί και παραπάνω ηλεκτρικά? Γιατι δεν εχουν κανει κατι δυο μηνες τωρα, ειδικα με το λεωφορείο των 16 θεσεων, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ηλικιωμένους ή ανήμπορους κατοίκους με ορισμένα δρομολογια σε καποια περιοχή του νησιού? Απο την ημέρα που εφθασαν στο νησί τα ηλεκτρικα οχήματα, βρίσκονται παρκαρισμένα διπλα στο κτίριο του Δημαρχείου και για αγνωστο λόγο δεν εχουν ακομη χρησιμοποιηθεί. Θα ηταν τεράστια ευκαιρία τώρα το καλοκαίρι που εχει ερθει και αρκετός κόσμος, να λειτουργούσαν αυτα προς όφελος των πολιτών.

Αφήστε ένα σχόλιο