Νέα

Η Άνδρος της ζωής μας: Περί Αναπτυξιακής Άνδρου Α.Ε. συνέχεια…Η προσχηματική συζήτηση που άνοιξε στο προηγούμενο Δ.Σ. και αφορούσε την λύση της εταιρίας Αναπτυξιακή Α.Ε. συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Από ότι φαίνεται δεν επιδιώκεται η βέλτιστη λύση ενός χρόνιου υπαρκτού προβλήματος αλλά αποτελεί το έναυσμα για τις αναμενόμενες εδώ και καιρό ανακατατάξεις εντός χρεοκοπημένου κατεστημένου πολιτικού συστήματος και των δελφίνων αυτού…
 
Μια ενδιαφέρουσα επιστολή αναγνώστη μας …..
Η Αναπτυξιακή είναι μια ανώνυμη εταιρία των ΟΤΑ και λειτουργεί σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006) και τον Καλλικράτη (ν.3852/2010).
Ως ανώνυμη εταιρία όμως διέπεται και από τις διατάξεις του ν.2190/1920 περί Α.Ε. και μπορεί να παρέχει έργο – υπηρεσίες σε οποιονδήποτε και μάλιστα με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Οι εργασίες που μπορεί να εκτελέσει αναφέρονται ρητά στο καταστατικό της και καλά θα κάνουν προς ενημέρωση μας να δημοσιοποιήσουν τους σκοπούς της, δεν κοστίζει τίποτα.
Με μια πρώτη ματιά που έριξα στα όσα δημοσιευμένα στοιχεία υπάρχουν φαίνεται ότι το 2015 και το 2016 (μεγάλη απορία έχω για το 2017) είναι οι χρονιές που χτίστηκε η ταφόπλακα της. Οι αναθέσεις εργασιών του Δήμου προς την Αναπτυξιακή τα 2 αυτά χρόνια ήταν περί τα 120.000,00 συνολικά, ενώ μόνο το κόστος της μισθοδοσίας και της διοικητικής υποστήριξης (λογιστής και δεν ξέρω τι άλλο εμπεριέχει αυτό) υπερβαίνουν τα 70000,00 το χρόνο. Ποιος δεν καταλαβαίνει ότι αυτή η κατάσταση θα οδηγούσε ντε φάκτο στη χρεοκοπία?
Έφτασε λοιπόν η χρεοκοπία.
Οι τραπεζικοί λογαριασμοί δεσμευμένοι, χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, οι εργαζόμενοι απλήρωτοι για περισσότερο από ένα χρόνο και οι προμηθευτές επίσης απλήρωτοι με κάποιους από αυτούς να κατέχουν διαταγές πληρωμής και να μπορούν να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία κανείς δεν ξέρει ποια είναι. Θυμίζω ότι για χρεοκοπία οδεύουν και οι δυο σχολικές επιτροπές τις οποίες παρέλαβαν με θετικό ισοζύγιο το 2014.
 
Το ζήτημα λοιπόν είναι τι κάνουμε τώρα; Ως γνωστόν όλοι συμφωνούν ότι κυοφορείται νέος συνδυασμός, ο οποίος φαίνεται να ξεκινάει την αντιπαράθεση και ανάδειξη του από το θέμα της Αναπτυξιακής. Ο μέγας Αντιδήμαρχος λοιπόν στο προηγούμενο Δ.Σ. ζήτησε αναβολή του θέματος ώστε να πάρει στοιχεία για να μπορέσει να αποφασίσει. Αυτό το παλικάρι λοιπόν έχει ψηφίσει θετικά για τους ισολογισμούς του 2012 (τουλάχιστον) και εντεύθεν. Δεν είχε πάρει μυρωδιά ότι κάποιο προβληματάκι υπάρχει στα οικονομικά στοιχεία? Η γάτα της οικονομικής επιστήμης δεν είχε μυριστεί τη μυρωδιά της επερχόμενης σήψης? Δεν κοίταξε στα οικονομικά του Δήμου να δει ότι το 2014 είχαν ανατεθεί έργα στην Αναπτυξιακή 150.000,00€ ενώ το 2015 μόλις 65000,00 και το 2016 μόλις 48000,00 ποσά που δε φτάνουν ούτε για τα λειτουργικά της έξοδα? Τα χρωστούμενα το 2015 ήταν πολύ λιγότερα από αυτά του 2016?
Το ζητούμενο λοιπόν είναι τι κάνουμε τώρα. Να λυθεί ή να μη λυθεί? Ταπεινή μου γνώμη είναι ότι οι υποστηρικτές της μη λύσης θα πρέπει να δώσουν και υποψηφιότητες για τη θέση Προέδρου και Αντιπροέδρου και βεβαίως αν έχουν στους λογαριασμούς τους περισσευούμενα θα κάνουν καλό στην επιχείρηση και στους πιστωτές της. Ακόμη θα πρέπει να προτείνουν τρόπους να αυξήσει τα έσοδα της, να βρουν τρόπους να προστατευτούν οι διοικούντες από την κατάσχεση των λογαριασμών τους, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι δε φταίνε σε τίποτα, να πληρωθούν οι προμηθευτές που έχουν πληρώσει το ΦΠΑ από την τσέπη τους και έχουν φορολογηθεί για τα τιμολόγια που έχουν κόψει κλπ. Δημιουργείται όμως ένα ερώτημα που δεν απαντάει κανείς. Έχει γραφτεί η Αναπτυξιακή στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης? Αν ναι γιατί δεν υπάρχει καμιά ανακοίνωση στο διαύγεια και προπαντός γιατί δεν έκαναν (όπως ο ευρωστότατος Δήμος) αίτηση για επιχορήγηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων??? Σίγουρα το ξέρανε ότι μπορούν να ενταχθούν.
Ο μέγας Αντιδήμαρχος θα αναλάμβανε Πρόεδρος της Αναπτυξιακής να τη σώσει όπως έσωσε το Δήμο? Ποσώς τον νοιάζει το καλό της Αναπτυξιακής. Ποσώς νοιάζει το συνδυασμό τους (νυν και εκκολαπτόμενος) η διαφάνεια που είχαν κάποτε σημαία. Ποσώς τους ενδιαφέρει η τύχη των εργαζομένων και των προμηθευτών. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να μην περάσουν τα χρέη στους π/υ του Δήμου, οι οποίοι έχουν δεσμευθεί και ανατεθεί μέχρι τελευταίου ευρώ. Είναι ευκαιρία τώρα να φτιάξουν και τον π/υ του 2018 (άλλοι Δήμοι κοντεύουν να τελειώσουν), αν ξεκινήσουν από τις πολυετείς δεσμεύσεις που έχουν κάνει θα δουν ότι δεν περισσεύουν και πολλά να βάλουν τις τρέχουσες δαπάνες του 2018.
Και όλα αυτά στα πλαίσια του σεβασμού και της ιερότητας του δημόσιου χρήματος.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio