Νέα

Στην εκδήλωση: «Αναζητώντας το μοντέλο για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη στην Άνδρο».

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 η ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από τον “Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων « Άγιος Φίλιππος»” και την δημοτική παράταξη «Η Άνδρος της Ζωής μας» στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στο Βακόνι της Άνδρου, η εκδήλωση με θέμα «Αναζητώντας το μοντέλο για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη στην Άνδρο».

 

Στην κατάμεστη αίθουσα παρουσιάστηκαν και διερευνήθηκαν τρόποι για την ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ της πρωτογενούς παραγωγής και του τουριστικού τομέα, έτσι ώστε να τονωθούν οι τοπικές εφοδιαστικές αλυσίδες, οι οποίες παρέχουν προστιθέμενη αξία σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο κ. Στέλιος Πολυκράτης, πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων «Άγιος Φίλιππος» συντόνισε τη συζήτηση και με τις καίριες τοποθετήσεις του στόχευσε στην λήψη ενός πρακτικού αποτελέσματος από τις συζητήσεις και τις τοποθετήσεις όσων παρουσίασαν θέματα στην ημερίδα. Χαρακτηριστική ήταν η εισαγωγή του και της διαπίστωσης ότι σε άλλα μέρη, όπως την Κρήτη και την Νάξο έχουν προσπαθήσει και τελικά επιτύχει αυτήν τη διασύνδεση. Ωστόσο, αναφέρθηκε και σε άλλα μέρη που αντίστοιχες προσπάθειες δεν έχουν ακόμα φτάσει στα θεμιτά αποτελέσματα. Ερωτήσεις όπως αν τελικά θα μπορούσαν οι ξενοδόχοι να πουλήσουν το υψηλότερης τιμής «ντόπιο» προϊόν είναι επίκαιρες και χρήσιμες για να διαπιστώσουμε αν μπορούμε να τις απαντήσουμε.

Η παρουσία του Βουλευτού Κυκλάδων Νίκου Μανιού, με καταγωγή από την Νάξο, ήταν χρήσιμη και στην εισαγωγή του αναφέρθηκε εκτός των άλλων στο νέο πρόγραμμα της Οικοτεχνίας, με το οποίο οι παραγωγοί μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους εντός του Νομό τους και όχι μόνο, κάτι που τελικά θα τους προσφέρει τη δυνατότητα να διαθέσουν με νόμιμους τρόπους τα προϊόντα τους απευθείας στην αγορά, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα τονώσει την τοπική οικονομία σε κάθε περιοχή της Χώρας και ιδίως των νησιών μας, τα οποία μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους απευθείας στον μεγάλο αριθμό τουριστών, σε μία τουριστική περίοδο που συνεχώς αυξάνει. Τέλος, τόνισε ότι θα πρέπει να αποφύγουμε καταστάσεις της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού, γιατί είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσουν προβλήματα στην τοπική οικονομία.

 

 

Ο Γιάννης Καπάκης τόνισε ότι οι νέοι πρέπει να μείνουν στο νησί και οι ευκαιρίες θα πρέπει να αναζητηθούν από την επόμενη δημοτική αρχή, ενώ παρουσιάστηκαν και ιδέες όπως η στήριξη και δημιουργία τοπικών καφενείων στα χωριά μας, έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί το παραδοσιακό κλίμα που υπήρχε στα χωριά μας και έτσι να βοηθηθεί να υπάρξει ένας πυρήνας για την συγκέντρωση των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών. Επίσης το αναμενόμενο πρόγραμμα Leader παρά τα προβλήματα και τα κενά που έχουν υπάρξει στην οργάνωση του, θα αποτελέσει άμεσα έναν τρόπο ανάπτυξης της μεταποιητικής και πιθανόν τουριστικής ανάπτυξης του Νοτίου Αιγαίου, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε κατά πόσο θα επηρεάσει και την Άνδρο, καθώς οι διαδικασίες του “bottom up” φαίνεται ότι δεν εφαρμόστηκαν ικανοποιητικά. Τέλος, τέθηκε η αναγκαιότητα οργάνωσης «γραφείων για τους αγρότες» έτσι ώστε να βοηθηθούν να οργανώσουν την παραγωγή τους και στο γραφειοκρατικό σκέλος.

Η κα. Καπελέ- Μανιού, Γεωπόνος Phd, ανέλυσε τα προγράμματα επιδότησης που είναι διαθέσιμα για τους παραγωγούς και όσους επιθυμούν ή κυρίως ασχολούνται με τον αγροδιατροφικό τομέα. Τα ζητήματα πολλά και σύνθετα, αλλά οι παραγωγοί και μεταποιητές μας μπορούν να λάβουν την κατάλληλη οικονομική βοήθεια για να κάνουν μία αρχή ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στον σημαντικό τομέα της αγροδιατροφής.

Ο κ. Στέλιος Πρινιωτάκης, Γεωπόνος Γ.Π.Α., ανέλυσε το καίριο ζήτημα της βιολογικής γεωργίας και τις απαιτήσεις του. Μία κατεύθυνση που μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία στα αγροτικά προϊόντα του τόπου και να τα διαφοροποιήσει. Παρουσιάστηκε το νομοθετικό πλαίσιο και οι απαιτήσεις που υπάρχουν για έναν παραγωγό που τελικά θα αποφασίσει να πιστοποιηθεί σύμφωνα με τους βιολογικούς κανονισμούς, ενώ παρουσιάστηκαν και κάποια ιδιωτικά πρότυπα που προσφέρουν ιδιαίτερη αναγνώριση στα προϊόντα, όπως τα βιοδυναμικά πρότυπα, τα πρότυπα της Naturland, Biosuisse κ.α.

H κ. Αδάμη Ιωάννα, Γεωπόνος Msc – Ηerbaria, ανέπτυξε τα θέματα της βιοποικιλότητας του νησιού, όχι μόνο στο φυτικό υλικό, αλλά και μελέτες που έχουν γίνει στις μέλισσες. Τελικά όλα τα δεδομένα καταλήγουν στην ανάγκη δημιουργίας θεματικών Αστικών Κήπων με κέντρο την πλούσια βιοποικιλότητα του νησιού, κάτι που τελικά θα φέρει την Φύση στην αυλή κάθε σπιτιού και τα πλεονεκτήματα αυτής. Τελικά έγινε μία σύνδεση του τουρισμού με την τοπική παραγωγή και πώς αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

 

Ο κ. Γιάννης Ρέρρας, Δασολόγος Msc. Υποψήφιος Διδάκτορας, ανέλυσε το θεσμικό πλαίσιο και στατιστικά στοιχεία χρήσιμα για την διαπίστωση της εικόνας που υπάρχει στην σημερινή μελισσοκομίας, μία κατεύθυνση ιδιαίτερα χρήσιμη και πολλά υποσχόμενη για το νησί και όχι μόνο. Τελικά πλέον υπάρχουν τρόποι το μέλι να διατίθεται με προστιθέμενη αξία για τον παραγωγό και τον πολίτη των νησιών μας απευθείας στον καταναλωτή ή τον επισκέπτη τουρίστα.

Τέλος, ο κ. Στρατής Πέτρος, Γεωπόνος Msc., έθεσε και ανέλυσε το θέμα της Αξιοβίωτης Ανάπτυξης και πώς θα μπορούσε να οδηγήσει στην δημιουργία Κοινού Οράματος για έναν καλύτερο τόπο, όπου θα υπάρχει καλύτερη ισορροπία μεταξύ Οικονομικής, Κοινωνικής, Τεχνικής/ Τεχνολογικής, Πολιτικής και Πολιτισμικής Κατάσταση, πάντα σε αρμονία και σεβασμό με το Φυσικό Περιβάλλον, σύμφωνα με όσα έχει θέσει ο κ. Ρόκος. Έχοντας γνώμονα την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη αναλύθηκε η Παρούσα κατάσταση του νησιού και πώς θα μπορούσαν να ξεπεραστούν προβλήματα στον αγροδιατροφικό τομέα, ή πώς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν συνέργιες μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών (κυρίως τουριστικών επιχειρήσεων) με όφελος για όλους.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Βουλευτής Κυκλαδων Νίκος Μανιός, ο Έπαρχος κ. Δ. Λοτσάρης, ο υποψήφιος Έπαρχος κ. Κώστας Ίσσαρης κ.α.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio