Νέα

Μόνο τη Τρίτη 28/1, “Η Κυρία Θέλει Έρωτα” του Ζαν-Λικ Γκοντάρ με την Άννα Καρίνα, που έφυγε πρόσφατα


Τρίτη, 28 Ιανουαρίου⋅8:15 – 10:15 μμ Δημοτικό Θέατρο Άνδρου

“Η Κυρία Θέλει Έρωτα”

Une femme est une femme

Γαλλική κοινωνική ταινία του 1961,

σκηνοθεσία Ζαν-Λικ Γκοντάρ με τους: Άννα Καρίνα, Ζαν-Κλοντ Μπριαλί, Ζαν-Πολ Μπελμοντό.

Η τρίτη ταινία μεγάλου μήκους του «πάπα της νουβέλ βαγκ» Jean-Luc Godard, με την μούσα και πρώτη γυναίκα του γνωστού σκηνοθέτη, Anna Karina, στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Βασική ηρωίδα της ταινίας είναι η Angela, μια στριπτιζέζ η οποία θέλει απεγνωσμένα ένα μωρό. Όταν η ίδια θα συζητήσει τις ανησυχίες της με τον σύντροφό της Emile θα τσακωθούν φτάνοντας στο σημείο να μην μιλάει ο ένας στον άλλο. Εφόσον ο Emile αρνείται πεισματικά την ανάγκη της για ένα παιδί, η Angela τελικά αποφασίζει να δεχτεί την πρόταση του Alfred, κολλητού φίλου του Emile, και κοιμάται μαζί του μπλέκοντας έτσι σε ένα ιδιότυπο ερωτικό τρίγωνο μεταξύ των δύο αντρών.
Η ταινία απέσπασε Αργυρές Άρκτους Καλύτερης ηθοποιού και Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής ενώ υπήρξε υποψήφια για Χρυσή Άρκτο Καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Άννα Καρίνα

Η ηθοποιός Άννα Καρίνα, γνωστή κυρίως για τους ρόλους της στις ταινίες του Ζαν Λυκ Γκοντάρ, πέθανε το Σάββατο στο Παρίσι, σε ηλικία 79 ετών.

Η Άννα Καρίνα έπασχε από καρκίνο, όπως ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καλλιτεχνικός της πράκτορας. Γαλλίδα δανικής καταγωγής, η ηθοποιός με το χλωμό πρόσωπο και τα μεγάλα γαλαζόγκριζα μάτια είχε γυρίσει στα χρόνια του 1960 επτά ταινίες με τον Γκοντάρ, ο οποίος ήταν τότε ο σύντροφός της.

Μερικές από τις σπουδαιότερες συνεργασίες με τον «πατριάρχη» της Νουβέλ Βαγκ ήταν τα: «Le Petit Soldat», «Une femme est une femme», «Vivre sa vie» και «Alphaville». Μάλιστα, με το «Η κυρία θέλει έρωτα» (Une femme est une femme) η Καρίνα, κέρδισε την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Πρωτοπόρος η ίδια του γαλλικού Νέου Κύματος, είχε ξεκινήσει την καριέρα της σε διαφημιστικά της εποχής. Εκείνες οι οντισιόν της άνοιξαν το δρόμο προς το γαλλικό κινηματογράφο. Έκανε, επίσης, καριέρα τραγουδίστριας, κυρίως στο πλευρό του Σερζ Γκενσμπούρ.

Η Καρίνα εθεωρείτο ευρέως ως εμβληματική προσωπικότητα του κινηματογράφου του ’60. Οι New York Times την έχουν χαρακτηρίσει ως «μία από τις σπουδαιότερες καλλονές της μεγάλης οθόνης και αξεπέραστο σύμβολο του γαλλικού Νέου Κύματος».

Το 1972, η Καρίνα ίδρυσε εταιρεία παραγωγής για το δικό της σκηνοθετικό ντεμπούτο με την ταινία «Vivre ensemble» (1973), η οποία προβλήθηκε στο 26ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. Το 2008 είχε σκηνοθετήσει, επίσης, το γαλλο-καναδικό φιλμ «Victoria».Εκτός από την καριέρα της στον κινηματογράφο, είχε δουλέψει και ως τραγουδίστρια ενώ είχε ασχοληθεί και με τη συγγραφή, εκδίδοντας πολλά μυθιστορήματα.

Αφήστε ένα σχόλιο