Νέα

Επιστολή διαμαρτυρίας δημοτικών συμβούλων της “Άνδρου της Ζωής μας” για τις δια περιφοράς συνεδριάσεις Δ.Σ. και Ο.Ε. Άνδρου

Κύριε Πρόεδρε Δ.Σ. Άνδρου, Ελ. Μπάλλα

Κύριε Δήμαρχε Άνδρου , Δ. Λοτσάρη

Με την παρούσα επιστολή μας , επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι διαφωνούμε ρητά με τη συνεχή τακτική διεξαγωγής των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής, αποκλειστικά μέσω της “δια περιφοράς” μεθόδου, κατά την οποία δεν επιτρέπεται η διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων προς ψήφιση εκτός αν προβλέπεται ρητά.

Όπως γνωρίζετε, εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, ο νομοθέτης έχει προβλέψει και τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης. Κατά την άποψή μας ο Δήμος οφείλει να εξασφαλίσει τη δυνατότητα διαλόγου και συνδιαμόρφωσης των απόψεων των συμβούλων, ώστε να μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση των προτάσεων της διοίκησης. Έτσι θα ικανοποιείται και η συνταγματική αρχή της δημοσιότητας της συνεδρίασης.

Δεν θεωρούμε χρήσιμη την τακτική σας να διεξάγετε όλες ανεξαιρέτως τις συνεδριάσεις των αποφασιστικών συλλογικών οργάνων του Δήμου μας, με την «δια περιφοράς» μέθοδο, όταν μάλιστα εισάγονται προς ψήφιση κρίσιμα θέματα για το μέλλον του Δήμου μας, όπως π.χ. οι αναμορφώσεις του Τεχνικού προγράμματος (βλ. προγραμματιζόμενη συνεδρίαση Δ.Σ. της 14.04.2020).

Σημαντική παρακαταθήκη για τον Δήμο και οδηγός, αποτελεί το Δημοτικό Συμβούλιο της 11.04.2020 που συγκαλέσαμε με αίτημά μας οι 13 δημοτικοί σύμβουλοι και το οποίο υλοποιήθηκε απρόσκοπτα και επιτυχημένα.

Ελπίζουμε με αφορμή των εκτάκτων αυτών συνθηκών, να γίνει επιτέλους χρήση όλων των δυνατοτήτων που παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία, κάτι το οποίο σας έχει ζητηθεί από την αρχή κιόλας της δημοτικής περιόδου από συμβούλους της παράταξής μας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι με την υπ΄ αρ. πρωτ. 1822/16.03.2020 επιστολή του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.Πιερρακάκη) αναφέρεται η εφαρμογή e-presence.gov.gr για τις συνεδριάσεις των Οργάνων της δημόσιας διοίκησης, είτε οποιαδήποτε άλλη πρόσφορη και έγκυρη εφαρμογή για τηλεδιασκέψεις. Επίσης στις 25.3.2020 η ΚΕΔΕ ενημέρωσε για τη δυνατότητα δωρεάν τηλεδιάσκεψης μέσω του συστήματος Webex για τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και των Επιτροπών, που μπορούν να τις παρακολουθήσουν χιλιάδες πολίτες και μπορούν να βγουν και στο youtube.

Καμία δικαιολογία λοιπόν δεν υφίσταται, ακόμα και για κατεπείγοντα ζητήματα, ώστε να επιλέγετε αποκλειστικά την “δια περιφοράς” τηλεφωνική συνεδρίαση ή ακόμα χειρότερα όταν συνεδριάζουν τα όργανα με αποστολή μηνυμάτων, όπως κατ’ εξακολούθηση επιλέγετε.

Η μοναδική περίπτωση με την οποία συμφωνούμε να διεξάγονται οι συνεδριάσεις των συλλογικών μας οργάνων “δια περιφοράς” για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα προφύλαξης έναντι του κορωνοιού , είναι να έχει προηγηθεί συνεννόηση τόσο του κ. Δημάρχου όσο και του κ. Προέδρου του Δ.Σ. με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και μόνον εφόσον πρόκειται για ζητήματα απλά και διαδικαστικού χαρακτήρα.

Με βάση λοιπόν την πάγια επιλογή σας να γίνονται συνεδριάσεις με αποστολή μηνυμάτων και χωρίς διαβούλευση σε αντίθεση με την επιτυχημένη και καινοτόμα πρωτοβουλία μας με τη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, σας ζητάμε να ακολουθήσετε το αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα αιρετών και πολιτών. Στις συνεδριάσεις των οργάνων του Δήμου ζητάμε να πληρούνται ταυτόχρονα η διαφάνεια, η λογοδοσία και οι ανοιχτές διαδικασίες, ως θεματοφύλακες του πολιτικού μας πολιτισμού.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ “ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ”

Γιάννης Καπάκης

Βασίλης Αδάμης

Αναστασία Μαμάη

Σπυρίδων Τσαούσης

1 Comment

  • Ρωτήσατε κύριε Καπακη αν αντέχει τόση δημοσιότητα και έκθεση στην κοινή γνώμη η συνδιοίκηση Λοτσάρη;

Αφήστε ένα σχόλιο