Νέα

Ψηφίστε τις εντυπωσιακές κατοικίες στην Άνδρο που διεκδικούν διεθνές βραβείο για την ελληνική αρχιτεκτονική

του ΘΑΝΑΣΗ ΧΑΡΑΜΗ

To αρχιτεκτονικό γραφείο A31 διεκδικεί για λίγες ακόμη μέρες μια σημαντική διάκριση σε έναν παγκοσμίως μεγάλου κύρους διαγωνισμό, τα βραβεία του Architizer A+ Awards 2020.   Το έργο με τις θερινές κατοικίες στην Άνδρο, πέρασε στους πέντε φιναλίστ και αποτελεί ήδη μια επιτυχία για την προβολή  της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής διεθνώς, καθώς από την χώρα μας είναι η μόνη συμμετοχή στην κατηγορία. Την ίδια ώρα, με τρία απλά βήματα μπορούμε όλοι να ψηφίσουμε ώστε να κατακτήσει την κορυφή.  nonagriamtwins.com/A31

To πρότζεκτ NONAGRIAM TWINS by A31 που φαίνεται πως ενθουσίασε το διεθνές κοινό, αποτελείται από δύο θερινές Κατοικίες στην περιοχή Παλαιόπολη / Χειμωνίκη της Άνδρου.

Με θέα στο Αιγαίο, οι κατοικίες είναι ένα εξαιρετικό δείγμα υπόσκαφης αρχιτεκτονικής, απλές και καλαίσθητες, προφέροντας όλα όσα θα έπρεπε να περιλαμβάνει ένα ιδανικό καλοκαιρινό καταφύγιο.

Φωλιασμένο ανάμεσα στις άγριες βουνοκορφές της Άνδρου, τις κτηνοτροφικές κοιλάδες και τους καταρράκτες, το συγκρότημα αποτελείται από δύο μονοκατοικίες νοτιοδυτικού προσανατολισμού συνολικού εμβαδού 600m2.

nonagriamtwins.com/A31

Ο σύγχρονος και λιτός σχεδιασμός φέρει καθαρές γραμμές και συνδέεται αρμονικά με το φυσικό τοπίο του νησιού. Η ανάγκη για πλήρη ένταξη στον περιβάλλοντα χώρο του υπό ανέγερση συγκροτήματος αφενός, καθώς επίσης και η ανάγκη για μέγιστη αξιοποίηση της απρόσκοπτης θέας προς τη θάλασσα, οδήγησαν στη δημιουργία χώρων με μεγάλα ανοίγματα.

Η στέψη των κατοικιών επιτυγχάνεται με τη χρήση δύο πλακών – στεγάστρων από σκυρόδεμα οι οποίες για λόγους πλήρους ένταξης στο περιβάλλον αντιμετωπίζονται ως «φυτεμένα δώματα»– “green roofs”. Το αποτέλεσμα είναι δύο κατοικίες που εξασφαλίζουν ιδιωτικότητα, ενώ παρέχουν απρόσκοπτη θέα στο απέραντο γαλάζιο.

nonagriamtwins.com/A31

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως τόσο η ψύξη όσο και η θέρμανση των κατοικιών επιτυγχάνεται με σύστημα γεωθερμίας, κάτι που σημαίνει πως μειώνονται σημαντικά οι ενεργειακές ανάγκες τόσο κατά τους χειμερινούς όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι πράσινες στέγες συμβάλουν στην ενεργειακή εξοικονόμηση, ενώ παράλληλα εναρμονίζονται πλήρως με την ομορφιά του κυκλαδικού φυσικού τοπίου.   Το πρότζεκτ είναι ήδη φαβορί για το πρώτο βραβείο και προηγείται, αλλά, η κάθε ψήφος το φέρνει ακόμη πιο κοντά στη μεγάλη διάκριση… Εδώ θα το ψηφίσετε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και με μόλις 2-3 απλά βήματα.  

 

  Πηγή: www.lifo.gr

1 Comment

  • Φανταστικές. Συγχαρητήρια στους αρχιτέκτονες για το γούστο. Να γίνουν και εδώ επενδύσεις παρόμοιες που σε σχέση με άλλα νησιά είμαστε μεσαίωνας με παρωπίδες. Δε χρειάζεται να δαιμονοποιούνται οι επενδύσεις, ούτε στην κάθε βίλα πηγαίνουν νεόπλουτοι στυλ Μυκόνου. Μακάρι να γίνουμε η Μύκονος της αστικής τάξης.

Αφήστε ένα σχόλιο