Νέα

Γιώργου Γιαννίκου: Αλήθειες και ψέματα για την «καταστροφή» στο Φραγκάκι

 

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον, σειρά δημοσιευμάτων, επιστολών και μια διαμαρτυρία του ΔΣ του Συλλόγου Ανδρίων Αμερικής, για την καταστροφή των λιθόκτιστων στο Φραγκάκι, ακόμα και τις υπερβολές για τα «κυκλώπειας τείχη της Ανδρου»,και διερωτώμαι κατά πόσον όλοι οι εκφράζοντες άποψη για το θέμα, έχουν εικόνα της πραγματικότητας, ή παρασύρονται από τις κραυγές, τις υπερβολές και την σκόπιμη παραπληροφόρηση των γνωστών οικολόγων ακτιβιστών, με στόχο το μοναδικό, για τα προσεχή 2-3 χρόνια, έργο ΑΠΕ που κατασκευάζεται στην Άνδρο.
Ας ξεκινήσουμε αποτυπώνοντας με αριθμούς τα δεδομένα του Αιολικού Σταθμού της εταιρείας GREEK WINDPOWER στο Φραγκάκι.

•Γήπεδο ανάπτυξης του Σταθμού, έκταση 541 στρέμματα
•Συνολικό μήκος υφιστάμενων λιθοδομών περίφραξης και διαχωρισμού ιδιοκτησιών 11650μ.
•Συνολικό μήκος λιθοδομών που καθαιρούνται για διάνοιξη δρόμου 138 μ.
•Ποσοστό των καθαιρούμενοι λιθοδομών στο σύνολο των υφιστάμενων 1,2%
•Μήκος καθαιρουμένων λιθοδομών κατά μήκος μονοπατιού Νο 19, 25μ.
•Μήκος οδοποιίας πρόσβασης και ανάπτυξης εντός του  γηπέδου του Σταθμού 2750 μ.
•Κονάκια, αλώνια κλπ κατασκευές που κατεδαφίζονται
•Επιφάνεια πλατειών εγκσης Α/Γ     12,5 στρέμματα
•Μήκος τμημάτων νέας οδοποιίας, βελτίωσης υφιστάμενης προς Στενό 2230 μ.

Τα ανωτέρω στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα και προκύπτουν από τα σχέδια της εγκεκριμένης Μελετης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Έργου.
Από τα ανωτέρω ο καθένας μπορεί να εξαγάγει αντικειμενικά τα συμπεράσματα του, για το μέγεθος της «επαπειλούμενες καταστροφής»
Πέραν των ανωτέρω, από τους ίδιους ανθρώπους, γίνεται συστηματική διακίνηση ψευδών που ενσωματώνονται σε καταγγελίες προς πάσης φύσεως αρχές, τις οποίες παραθέτω με τον τεκμηριωμένο αντίλογο.
•Ψέμα Νο 1 : Το έργο εκτελείται χωρίς πολεοδομική άδεια
Απάντηση: Για τα έργα που εκτελούνται σήμερα, που είναι η επιφανειακή διάνοιξη της οδοποιίας πρόσβασης, υπάρχει Πράξη Πληροφοριακού Χαρακτήρα και πρωτόκολλο εγκατάστασης της Δνσης Δασών Κυκλάδων, που έχει κοινοποιηθεί στον Δήμο και την Αστυνομία και δεν απαιτείται οικοδομική άδεια.
Υπό έκδοση είναι η Άδεια Δόμησης για τις βάσεις των Α/Γ, τον οικίσκο ελέγχου και τον Υποσταθμό του έργου από την Πολεοδομία Ανδρου.
•Ψέμα Νο 2 : Το Έργο κατασκευάζεται σε περιοχή που δεν επιτρέπεται,  λόγω της ύπαρξης του σπιζαετου, φωλεοποιησης, αναπαραγωγής, τροφοληψιας κλπ.
Απάντηση: Το έργο είναι πλησίον αλλά εκτός της Ζώνης Α Προστασίας (Ζώνη Β),  σύμφωνα με τη μελέτη του LIFE NAT/GR/637 ANDROSSPA .στην εκπόνηση της οποίας συμμετείχε η Ελληνική Ορνιθολογικη Εταιρεία. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και τελεί εν αναμονή ενσωμάτωσης σε ΠΔ. και επιτρέπει την ανάπτυξη αιολικών σταθμών στη Ζώνη Β.
Ο παράγων αυτός της μελετησ LIFE, είναι ουσιώδης στο σκεπτικό της απόρριψης από το ΣτΕ της προσφυγής που κατέθεσαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

•Ψέμα Νο 3 : Στο Έργο κατά παράβαση της ΑΕΠΟ, η εταιρεία θα εγκαταστήσει άλλου τύπου Α/Γ από τις αδειοδοτημένες
Απάντηση : Έχει εκδοθεί τροποποίηση της Άδειας Εγκατάστασης, υπ αριθ. 44216 5/10/2020 της Αποκεντρωμενησ Διοίκησης Αιγαίου, για τις νέου τύπου Α/Γ.

•Ψέμα Νο 4 : Οι εργασίες εκτελούνται και συνεχίζονται, ενώ εκκρεμεί νέα προσφυγή στο ΣτΕ.
Αυτό είναι μεν αληθές, δεν διευκρινίζεται όμως ότι μετά την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ για τα περιβαλλοντικά, η προσφυγή  δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα διακοπής των εργασιών του έργου,

•Ψέμα Νο 5 : (Απόκρυψη αλήθειας) Γίνεται μνεία για την απόφαση του Δήμου και της Περιφέρειας για αναστολή αδειοδοτήσεων και εργασιών έργων ΑΠΕ, που δεν δεσμεύει την κεντρική Διοίκηση, αλλά παραβλέπεται η ομόφωνη θετική γνωμοδότηση για το έργο, του Δήμου Ανδρου. (Με λίγα λόγια, κύριε επενδυτή σου λέμε σαν Δήμος ομόφωνα ναι στο έργο αλλά μετά λίγα χρόνια αλλάζουμε γνώμη κι εσυ χάσε μερικά εκατομμύρια!!!)

•Ψέμα Νο6 : Η εταιρεία εκτέλεσε έργα οδοποιίας μήκους άνω των 2000 μ. στην περιοχή τον περασμένο Φεβρουάριο.
Για την ψεύδη αυτή καταγγελία που τέθηκε στο αρχείο από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας, η Εταιρεία έχει υποβάλει μηνύσεις εναντίον όσων την διακίνησαν.

Αυτά προς ενημέρωση των Ανδριωτών και αποκατάσταση της αλήθειας για τα πραγματικά δεδομένα του έργου που κατασκευάζεται αφενός, και τις υπερβολές και τα ψεύδη που διακινούνται από τους γνωστούς κύκλους οικολόγων-ακτιβιστών εναντίον κάθε αναπτυξιακής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και προσπάθειας του ιδιωτικού τομέα, στο νησί.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Γιώργος Γιαννικος

 Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ
Στενιες Ανδρου

6 Σχόλια

 • Αν έχετε την ευγενή καλοσύνη κύριε Γιαννίκο, μας πληροφορείται εξίσου αναλυτικά ποια είναι η σχέση σας με την Greek Windpower αλλά και γενικότερα με εταιρείες αιολικών και από πότε ξεκινάει αυτή; Γνωρίζετε ΑΝ κι Ανδριωτες αυτοδιοικητικοί έχουν διαχρονικά υπάρξει μετοχοι εταιριών αιολικών πάρκων;
  Σας στέλνουμε την καλοπροαίρετη αγωνιστική καλημέρα μας.

 • Πολύ θα ήθελαν να μάθουν οι Ανδριώτες αυτά που ρωτάει ο αναγνώστης. Μας οφείλετε μία απάντηση κ Γιαννίκο ,έτσι για να μάθουμε από εσάς τον υπέρμαχο των Α/Γ, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον…..

 • Είμαι από τους συντελεστές αδειοδότησης και ανάπτυξης αυτού του έργου, χωρίς μετοχική συμμετοχή.
  Παλαιότερα είχα διατελέσει στο ΔΣ εταιρείας που λειτουργεί μικρό αιολικό σταθμό στην Εύβοια από το 2001.
  Δεν γνωρίζω κανέναν Ανδριώτη αυτοδιοικητικό που να έχει υπάρξει μέτοχος τέτοιας εταιρείας.
  Αν εσείς γνωρίζετε, μπορείτε επώνυμα να το καταγγείλετε.
  Ευχαριστώ
  Γ.Γιαννικος

 • Σε μία επώνυμη παρέμβαση μου και μια επώνυμη απάντηση σε ανώνυμα σχόλια, θα εκτιμούσα ιδιαίτερα κάποιο επώνυμο σχόλιο επιτέλους!
  Ευχαριστώ

 • Κυριε Γιαννικο ειναι ευκολο να ειστε επωνυμος, οι απλοι ανδριωτες πιστευεις σοβαρα οτι θα σου σχολιασουν επωνυμα, μετα τα γεγονοτα εκφοβισμου και απειλης. Εγω προσωπικα φοβαμε να εκφραστω ελευθερα μην “συρθω” για παραδειγματισμο. Στο προηγουμενο αθρο σας γραφετε ψεματα για τα αρχαια του Στενου, οποτε χανω την εμπιστοσυνη μου. Το οτι δεν υπαρχει τιποτα αρχαιο σε ολη την περιοχη του Στενου, αυτο ακουγεται σαν πολιτικη ορθοτητα του τι θα γινει. Οτι δεν υπαρχει μπορει ανετα και να καταστραφει. Συμπολιτες μου ακυρωνεται ο Δ. Πασχαλης που δημοσιευει και την αρχαια επιγραφη, ολους τους αρχαιολογους που εχουν βρει τρεις αρχαιες εγκαταστασης εως τωρα, η μεγαλυτερη απλωνεται σε μεγαλη εκταση γυρω απο τον Προφητη Ηλια οπως φαινεται στο χαρτι του χωροταξικου (Ανεμος , αρ.φυλλου 93, Μαιος 2003) και για τα ονοματα να δειτε για ευκολια το “πλουτος αρχαιολογικων ευρηματων στην Ανδρο” του 2012 στο μπλοκ “αιωνια ελληνικη πιστη” στους αριθμους 49 εως 51 , για το εργο της εφοριας κλασσικων αρχαιοτητων Κυκλαδων για το χωροταξικο. Σταματω εδω, μην με περιμενει πισσα και πουπουλα και αλλα κακα, καθως δεν ειμαι οργανωμενος πουθενα. Ειμαστε στο 2020 και μη χειροτερα …ωραιο μελλον.

Αφήστε ένα σχόλιο