Νέα

“Η Άνδρος της ζωής μας”: Οι άμισθοι σύμβουλοι του Δημάρχου

Θα θυμάστε ότι με την έναρξη της θητείας της νέας δημοτικής αρχής του νησιού μας ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ προσέλαβε μια στρατιά ΑΜΙΣΘΩΝ συμβούλων, πάνω από 10, για να τον νουθετούν στο έργο του. Ευτυχώς, για τους πολίτες, ακολούθησε νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση που περιόριζε τους άμισθους συμβούλους σε δύο, με αποτέλεσμα ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ μας να βρεθεί στην πολύ δύσκολη θέση να επιλέξει τους καλύτερους και όπως πάντα έκανε νομίζουμε την καλύτερη επιλογή.
Ο πρώτος ΑΜΙΣΘΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ του ΔΗΜΑΡΧΟΥ είναι ο υπεύθυνος για θέματα ανάπτυξης και διαχείρισης σχετικά με το ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ. Από την αρχή έκανε αισθητή την παρουσία του, ΟΧΙ μόνο για τις ΣΕΛΦΙ φωτογραφίες του, αλλά κυρίως -και δυστυχώς- για το λεκτικό του απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους (βλ. «τιποτάδες», «σκατόψυχοι» κ.α.) όπως και για τα μαθήματα υψηλής πολιτικής επικοινωνίας του, καθυβρίζοντας, ψευδόμενος τους πάντες μέσω του γνωστού «Γραφείου Τύπου του Δημάρχου».

 

Είναι τέτοιος ο οίστρος του για προσφορά στην Άνδρο που συχνά ξεπερνά τα όρια των πολύ περιορισμένων εκ του νόμου αρμοδιοτήτων ενός άμισθου ειδικού συμβούλου, παρεμβαίνοντας μη σύννομα ακόμη και στη διοίκηση της Τοπικής Κοινότητας του Γαυρίου, δημιουργώντας ρήξεις και διενέξεις με τους τοπικούς αιρετούς. Φαίνεται ότι δεν έχει διαβάσει όσα ορίζουν οι διατάξεις των άρθρων 163 Ν. 3584/2007, 213 Ν. 4555/2018, 11 και 18 Ν. 4674/2020 αντιστοίχως για τον ρόλο και τα καθήκοντα των άμισθων συμβούλων τα οποία είναι μόνον για την επικουρία των Δημάρχων, και δεν επιτρέπεται να αναμιγνύονται στη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου, ασκώντας εμμέσως αποφασιστικού τύπου αρμοδιότητες.

Η προσαρμογή του στο ΣΥΣΤΗΜΑ είναι παροιμιώδης και σ’ αυτό πρέπει να συνετέλεσε η συνεχής συνεργασία του με τον ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ του Δημάρχου. Έτσι, σήμερα μπορεί να επαίρεται ότι έχει ξεπεράσει τους στόχους και τις αρμοδιότητες που αρχικά του είχαν ανατεθεί και σίγουρα να προαλείφεται για ακόμη μεγαλύτερους ρόλους.

Τελευταίο τρανό παράδειγμα αποτελεσματικής διαχείρισης και χρηστής διοίκησης είναι η πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου. Ανάμεσα στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης ήταν η ασφαλτόστρωση της βόρειας προβλήτας, έργο το οποίο θα γίνει και θα ξαναγίνει όπως σας είχαμε ενημερώσει με προηγούμενη μας ανάρτηση. Πριν καν εγκριθεί το θέμα, ενημερώθηκε το Σώμα ότι ήδη είχε αποφασιστεί σε ποιον εργολάβο θα το αναθέσουν, χωρίς καν να έχουν πάρει έστω για τα μάτια, προσφορά και από άλλον εργολάβο. Μάλιστα, τον ονόμασαν κιόλας, πρόκειται για τον κ. Φλωρού, ο οποίος πρόσφατα έχει επιστρέψει στο νησί και από ότι μαθαίνουμε παίρνει αρκετές δουλειές από το Δήμο. Ακόμη και οι Τηνιακοί Σύμβουλοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που συνέβαινε.

Πλέον δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα.

Έργα παράνομα, όπως το πεδίο προσγείωσης ελικοπτέρων, έργα στο πόδι, όπως για παράδειγμα η γλίστρα και τώρα ζητούν από το Λ.Τ. επί πλέον χρήματα για να την αποκαταστήσουν, έργα πάντα με απευθείας αναθέσεις σε γνωστούς και φίλους μιας ευρύτερης αυλής, με οσμή αδιαφάνειας.

Η δεύτερη, πάντα ΑΜΙΣΘΗ, και αυτή ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ του ΔΗΜΑΡΧΟΥ μας είναι η αφενός Υπεύθυνη για θέματα Πολιτικής Προστασίας και αφετέρου για τις αθλητικές διοργανώσεις του Δήμου μας, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί και τοπική επιχείρηση με καλύτερο πελάτη το Δήμο Άνδρου. Είναι ΥΠΕΡΔΡΑΣΤΗΡΙΑ και πανταχού παρούσα και αρέσουν και σ’ αυτήν οι ΣΕΛΦΙ φωτογραφίες. Την βρίσκεις παντού, από την εκπαίδευση των ΤΕΑ, τη διαχείριση του Κορωνοιού, την αντιμετώπιση όλων των καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, την αιμοδοσία, τον αθλητισμό κ.α.

Πώς γίνεται τώρα βέβαια στο πρόσωπο της συγκεκριμένης κυρίας επιχειρηματία να συνδυάζονται οι εξειδικευμένες γνώσεις και η εμπειρία σε δύο εκ διαμέτρου διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα όπως είναι η πολιτική προστασία από τη μια και οι αθλητικές διοργανώσεις από την άλλη, μόνον ο κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ και η ΙΔΙΑ γνωρίζουν….

Η εν λόγω άμισθη σύμβουλος ήταν υποψήφια με την παράταξη του Δημάρχου στις πρόσφατες εκλογές, αλλά δεν εξελέγη, ωστόσο η προσφορά της αυτή εκτιμήθηκε από τον κ. Λοτσάρη, προτείνοντας της την τιμητική θέση της Άμισθης Συμβούλου του σε δύο ιδιαίτερα απαιτητικούς τομείς δράσης.

Ωστόσο, η κατοχή της συγκεκριμένης θέσης έχει και ορισμένα ασυμβίβαστα-κωλύματα και προϋποθέτει κάποιους περιορισμούς τους οποίους λησμονεί η άμισθη πάντα σύμβουλος, όπως π.χ. το να μπορεί να εισπράξει μόνον μέχρι του ποσού των 5.000 ΕΥΡΩ για προμήθειες, που αναθέτει ο Δήμος μας στην επιχείρησή της . Έλα όμως ντε που το ποσό αυτό το έχει υπερβεί κατά πολύ και σε πολλαπλάσιο αριθμό, γεγονός που το γνωρίζει, χάρις στις αναρτήσεις στη Διαύγεια, όχι μόνο ο Δήμαρχος, αλλά και πολλοί άλλοι.

Κατά κοινή γνώμη, η πιο αξιοπρεπής στάση δεν μπορεί να είναι άλλη από την παραίτηση, αν φυσικά υπάρχει φιλότιμο. Άλλωστε όποιος θέλει να προσφέρει πραγματικά εθελοντικά στα κοινά του νησιού μας χωρίς να αποσκοπεί σε αλλότριους στόχους, μπορεί να το κάνει χωρίς να κατέχει δημόσιο θώκο, αν βέβαια είναι κυρίαρχο το αίσθημα της προσφοράς.

Για να μην αναζητήσουμε εάν οι δύο παραπάνω άμισθοι ειδικοί σύμβουλοι διαθέτουν ή όχι τα κατάλληλα προσόντα και την αποδεδειγμένη εμπειρία σε αυτοδιοικητικά θέματα που απαιτεί το θεσμικό πλαίσιο για αυτές τις θέσεις, ούτε βέβαια να αναφερθούμε στην παράλειψη του Δημάρχου να προσδιορίσει στις Αποφάσεις ανάθεσής τους το ακριβές χρονικό διάστημα αυτής της ανάθεσης, καθιστώντας αυτές μη σύννομες.

Στον επιτελικό μας δήμο όμως φαίνεται ότι χωράνε οι πάντες.

Υ.Γ. Επί του πιεστηρίου: Η απευθείας ανάθεση δεν θα πραγματοποιηθεί γιατί σύμφωνα με πληροφορίες από το Λ.Τ. ο εργολάβος δεν προσκόμισε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Τώρα πως έγινε εκ των προτέρων η ανάθεση, καλύτερα να το αφήσουμε στην κρίση των συμπολιτών μας.

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio