Νέα

Γιάννης Καπάκης: Για τον Γιάννη Γλυνό

Χαιρετισμό στην εκδήλωση μνήμης για το Γιάννη Γλυνό απέστειλε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Άνδρος της Ζωής μας” Γιάννης Καπάκης με την παράκληση να διαβαστεί στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο στο Κόρθι στη μνήμη του Γιάννη Γλυνού, καθώς για λόγους αντικειμενικούς δεν μπόρεσε να παραστεί ο ίδιος.  Η επιστολή έχει ως εξής:

Άνδρος 11/9/2021

“Δέχτηκα μια τιμητική πρόσκληση να παρακολουθήσω την εκδήλωσης μνήμης (πολιτικό μνημόσυνο) για το Γιάννη Γλυνό στο Κόρθι, την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς, για λόγους αντικειμενικούς δεν είναι δυνατόν να παραστώ. Ωστόσο, θεωρώ υποχρέωση μου να γράψω δυο λόγια για το Γιάννη Γλυνό που γνώρισα, τη ζωή του και το έργο του.

Ο Γιάννης Γλυνός γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κόρθι. Σπούδασε στην Αθήνα μαθηματικός κατά τη διάρκεια της χούντας και στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, ποτέ, ωστόσο δεν ξέχασε την Άνδρο και αγωνίστηκε γι’ αυτή πάντα μπροστά και από πολλά μετερίζια (σύλλογος κυκλαδιτών φοιτητών, σύλλογος Μπαλής, εφημερίδα ανδριώτική γνώμη, αδελφότητα Ανδρίων το Κόρθι κ.λπ).

Με την πρώτη ευκαιρία επέστρεψε στην Άνδρο ως ολοκληρωμένος εκπαιδευτικός και δάσκαλος και όπως ήταν φυσικό άρχισε σχεδόν αμέσως να ασχολείται και με τα κοινά και κυρίως με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Καταρχήν, βοηθώντας τον πατέρα του, τότε πρόεδρο και στη συνέχεια εκλέχτηκε ο ίδιος παμψηφεί κοινοτικός σύμβουλος. Διεκδίκησε και κέρδισε με μεγάλη διαφορά τη δημαρχία του νεοσύστατου καποδιστριακού δήμου Κορθίου το 1998 και στη συνέχεια επανεξελέγη χωρίς αντίπαλο, άλλες δύο φορές, έως το 2010, 12 χρόνια συνολικά.

Το έργο και η προσωπικότητα που ανέπτυξε ως δήμαρχος Κορθίου οδήγησε τον ανδριώτικο λαό να τον εκλέξει το 2010 πρώτο δήμαρχο του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Άνδρου.

Στη διάρκεια της πορείας του δοξάστηκε και έγινε αποδεκτός από την μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου. Μοιραία είχε και πολύ φανατικούς εχθρούς που από την πρώτη και κάθε στιγμή τον κατηγορούσαν τον λοιδορούσαν και τον συκοφαντούσαν ρίχνοντας δηλητήριο που  δυστυχώς, διαχέονταν και στην ίδια την κοινωνία. Τον ίδιο δεν τον άγγιζε τίποτα από όλα αυτά, γεγονός που τον έκανε να τείνει χείρα φιλίας ακόμα και σε αυτούς που αδίκως εν γνώσει τους, τον έβριζαν και τον κατηγορούσαν γιατί πίστευε ακράδαντα ότι έπρεπε να σταματήσει αυτή η γάγγραινα της διχόνοιας να τυραννά την ανδριώτικη κοινωνία.

Όμως, παρόλα αυτά κάποιοι ενώ εμφανιζόταν ότι του φιλούσαν το χέρι στην ουσία τον πριόνιζαν συστηματικά, προσπαθώντας  με κάθε μέσο να τον αποκόψουν από τις ρίζες του στην ανδριώτικη κοινωνία και όταν για λόγους υγείας αποχώρησε από το δημόσιο βίο και στη συνέχεια πολύ γρήγορα από τη ζωή, αυτοί που έκλαψαν πραγματικά ήταν η οικογένεια του, η μάννα του, τα παιδιά και οι πραγματικοί καλοί του φίλοι, σε αντίθεση με τους κατά περίπτωση  κόλακες ή συκοφάντες που κομπορρημονούσαν ότι δικαιώθηκαν, ομνύοντες στην μνήμη του, προβάροντας μαύρα κοστούμια και γραβάτες για τις τελετές.

Ουαί υμίν Γραμματείς, Φαρισαίοι και Υποκριταί!!!

Δεν αξίζουν επικήδειοι και μνημόσυνα για ένα άνθρωπο σαν το Γιάννη Γλυνό. Εκείνο που αξίζει και έχει σημασία είναι τις αξίες, τις ιδέες τις πράξεις του Γιάννη Γλυνού να έχουμε και εμείς που ασχολούμαστε με το δημόσιο βίο, αλλά και η κοινωνία ολόκληρη  να τις έχουμε πάντα στο μπροστινό μέρος του μυαλού μας και να τις υπηρετούμε και να μη θυμούμαστε επιλεκτικά τη μνήμη του για να τη χρησιμοποιούμε όταν είμαστε με την πλάτη στον τοίχο ή μας έχουν πιάσει με τι γίδα στον ώμο.

Μακάρι οι παρακαταθήκες, οι ιδέες, οι σκέψεις τα οράματα του Γιάννη του Γλυνού να γίνουν πράξη από την επόμενη γενιά και έτσι να  δικαιωθούν επιτέλους και αυτοί που πραγματικά τον εμπιστεύτηκαν και κυρίως τα παιδιά του.

Ο Γιάννης Γλυνός ανήκει πλέον στην ιστορία. Και η ιστορία ακούει προσεκτικά τους υποστηρικτές και αγνοεί τους υποκριτές. Για όσους τον αγάπησαν και τον πίστεψαν η καλύτερη τιμή προς αυτόν θα είναι η συνέχεια του έργου του όπως ακριβώς θα το ήθελε και εκείνος.

 

Για την Άνδρο της Ζωής μας

Γιάννης Καπάκης

Επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης”

Αφήστε ένα σχόλιο