Νέα

Σάββατο 23/78, στην αυλή, "Συνέβη μία νύχτα" του Φρανκ Κάπρα

Σάββατο 23 Ιουλίου2022, 21:00

ΣΥΝΕΒΗ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ  – IT HAPPENED ONE NIGHT

Αμερικανική ταινία του 1934 , σκηνοθεσία Φρανκ Κάπρα
με τους: Κλαρκ Γκέιμπλ, Κλοντέτ Κολμπέρ


Η κόρη ενός εκατομμυριούχου που το σκάει απ’ τον καταπιεστικό πατέρα της, αναγκάζεται να συνταξιδέψει μ’ έναν αντικομφορμιστή δημοσιογράφο, που την προσγειώνει στην πραγματικότητα.
Αριστούργημα της εποχής του το « Συνέβη μια νύχτα» είναι μια ρομαντική κωμωδία καταστάσεων που βασίζεται κυρίως στους ιδιαίτερους χαρακτήρες τους. Ανήκει στην κατηγορία της φαρσοκωμωδίας( screwball)- είδος που κυριάρχησε έντονα στις δεκαετίες ’30 και ’40- και μάλιστα θεωρείται μία από τις πρωτοπόρες.

 

Το σενάριο της ταινίας, που επιμελήθηκε ο Robert Riskin, βασίζει την ιδέα του σε μια σύντομη ιστορία του Samuel Hopkins Adams με τίτλο “ Night Bus” που δημοσιεύθηκε στο Cosmopolitan. Ο Riskin περίτεχνα δημιούργησε ένα ευφάνταστο σενάριο, γρήγορο με πνευματώδεις και δηκτικούς – ανά περιπτώσεις- διαλόγους, που απογειώνουν την ταινία μέχρι τους τίτλους τέλους.


Ο σκηνοθέτης Frank Capra, γέννημα του βωβού κινηματογράφου, διατηρώντας έναν εμφανή σεβασμό για τα πεπερασμένα, μεταπήδησε με ορμή στον ομιλούντα εξελιγμένος προφανώς τεχνικά. Κύρια μέριμνά του είναι να ανάγει τους πρωταγωνιστές τους ( εδώ τον Gable) σε αμερικανικά πρότυπα ανδρός. Ο αμερικανός Gable είναι ο ήρωας, αυτός που βοηθάει την « ανυπεράσπιστη» γυναίκα∙ δεν μας νοιάζει που έχει αρχικά ως απώτερο σκοπό την προώθηση της καριέρας του. Είναι ο μόνος που δεν υπολογίζει τον βρετανό « αντίπαλο» του Thomas και που δεν εντυπωσιάζεται από τη φήμη του. Άλλωστε μέσα από τη ματιά του Capra ο ένας φαντάζει αρρενωπός και ο άλλος (μέσα στον ελάχιστο χρόνο που του αφιερώνεται) αφανής

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio