Νέα

Σιγά και μη δεν έχει χώρο η Άνδρος για  100 επιπλέον τεράστιες ανεμογεννήτριες και για ακόμη περισσότερες!

  Εφιαλτικό σενάριο:

Ακόμη και οι ανεμογεννήτριες που αναλογούν στην Τήνο μπορεί να μπουν όλες στην Άνδρο.

(Διαβούλευση ΡΑΕ έως 17/10/2022)

Τον Ιούνιο του 2021, ψηφίστηκε στην Βουλή το σχέδιο νόμου με τίτλο “Εκσυγχρονισμός του
Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις”. Μέσα σε αυτό, ψηφίστηκε και ένα άρθρο σχετικά με την εγκατάσταση ΑΠΕ στα νησιά μας. Το άρθρο 100 του νόμου 4821/2021, απήλλαξε στην ουσία, τους παραγωγούς “πράσινης” ηλεκτρικής ενέργειας από μία ακόμη υποχρέωση που ίσχυε παλαιότερα, αυτή της κατασκευής διασύνδεσης με δικά τους έξοδα.

Εκτός όμως από αυτό, στην παράγραφο 4, προέβλεψε και τον καθορισμό του περιθωρίου ισχύος για τα νησιά μας, με βάση την δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την διασύνδεσή τους. Ο καθορισμός αυτός γίνεται με απόφαση της ΡΑΕ, έπειτα από εισήγηση του ΑΔΜΗΕ. Αυτή η εισήγηση (https://www.rae.gr/wp-content/uploads/2022/09/Ι-323832_Εισήγηση-ΑΔΜΗΕ.pdf) στάλθηκε στην πρόεδρο της ΡΑΕ στις 17/03/2022 και ειδικότερα για την Τήνο και την Άνδρο, νησιά τα οποία αποτελούν ειδική κατηγορία “λόγω της τοπολογίας της σύνδεσης με τη Νότια Εύβοια και των συνθηκών κορεσμού δικτύου που επικρατούν στην Νότια Εύβοια”, αναφέρει τα παρακάτω.

Αυτή την στιγμή στην Τήνο υπάρχουν ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) με προσφορά σύνδεσης, με ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 8,9 MW, ενώ στην Άνδρο η συνολική ισχύς ανέρχεται στα 67,4 MW, σύνολο 76,3 MW (Πίνακας 3). Για την μέγιστη δυνατή εγκατεστημένη ισχύς των δύο νησιών, εξετάστηκαν τρία σενάρια στα οποία προβλέπεται (Πίνακας 6):

  • Σενάριο Α : 110 MW
  • Σενάριο Β : 179 MW
  • Σενάριο Γ : 242 MW

Το προτεινόμενο σενάριο είναι το σενάριο Γ, στο οποίο προβλέπεται το υψηλότερο όριο ισχύος, δηλαδή προβλέπεται ο υπερτριπλασιασμός της συνολικής ισχύος των ΑΠΕ στα δύο νησιά που σημαίνει και τον υπερτριπλασιασμό του αριθμού των ανεμογεννητριών. Επιπλέον, προβλέπεται “η ανακατανομή της ισχύος μεταξύ των νησιών” που ανήκουν στο ίδιο σύμπλεγμα, όπως η Άνδρος και η Τήνος. Άρα θα μπορούσαν τα υπόλοιπα 166,7 MW (242 προβλεπόμενα MW – 76,3 εγκατεστημένα MW) να εγκατασταθούν σε ένα μόνο από τα δύο νησιά, ενώ οι τιμές αυτές αφορούν μόνο έργα χωρίς αποθήκευση. Σε “περίπτωση εγκατάστασης Σταθμών Αποθήκευσης στα νησιά των Κυκλάδων το περιθώριο ανάπτυξης νέων σταθμών ΑΠΕ διευρύνεται”. Για τα δε “υβριδικά έργα” (παραγωγή και αποθήκευση) δίνεται “δυνατότητα εγκατάστασης πρόσθετης ισχύος”.

Ακόμη και σε περίπτωση που η προβλεπόμενη μέγιστη ισχύς κατανεμηθεί αναλογικά με την έκταση στα δύο νησιά (Άνδρος – Τήνος), ανοίγει ο δρόμος για εγκατάσταση επιπλέον 106,7 MW περίπου ανεμογεννητριών στην Άνδρο. Αν προσθέσουμε και τα 67,4 MW ΑΣΠΗΕ που ήδη λειτουργούν ή έχουν άδεια εγκατάστασης τότε η συνολική ισχύς από ανεμογεννήτριες θα φτάσει στην Άνδρο   174,1 που σημαίνει επιπλέον 60 – 90 τεραστίου μεγέθους ανεμογεννήτριες. Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο γιατί το χειρότερο είναι να μπουν όλες οι ανεμογεννήτριες στην  Άνδρο, αφού παρέχεται αυτή η δυνατότητα από το νόμο, δηλαδή 242 MW + τα  67.4 ΜW που ήδη έχουν άδεια εγκατάστασης, τότε αυτό πραγματικά είναι το πιο εφιαλτικό σενάριο και για μας το πιο πιθανό, δεδομένου ότι θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη την αγωνιστικότητα τω Τηνιακών σε συνδυασμό με την παθητικότητα και την αδράνεια των Ανδριωτών.

Έχουμε λοιπόν χώρο στην Άνδρο  για  100 επιπλέον τεραστίου μεγέθους ανεμογεννήτριες και για ακόμη περισσότερες;

Συμφωνούμε με την πρόταση αυτή του ΑΣΠΗΕ όσον αφορά το νησί μας;

Η διαβούλευση της ΡΑΕ (https://www.rae.gr/diavoulefseis/46618/) λήγει την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 και οι προτάσεις κατατίθενται με email στην διεύθυνση [email protected] ή εγγράφως.

Η Δημοτική Κίνηση “Άνδρος της Ζωής μας” καλεί τον Δήμο Άνδρου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αλλά και οποιονδήποτε άλλον φορέα ενδιαφέρεται για το μέλλον της Άνδρου να συμμετέχει άμεσα στην διαβούλευση αυτή.

Καλεί επίσης κατοίκους και συλλογικότητες όλων των νησιών των Κυκλάδων, να ενεργοποιήσουν τους Δήμους και τους φορείς των νησιών αλλά και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε μια ακόμη προσπάθεια να σταματήσουμε την καταστροφή.

Να προστατέψουμε τα νησιά μας.

Δημοτική Παράταξη  «Άνδρος της Ζωής μας»

3 Σχόλια

  • Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών και γενικά η μετάβαση στις ΑΠΕ συνδέεται άμεσα με την αύξηση της τιμής του ρεύματος, κάτι που όσοι ασχολούμαστε με το θέμα είχαμε εξαρχής επισημάνει. Έτσι, εκτός από την υποβάθμιση του φυσικού τοπίου και της ποιότητας της ζωής μας, η συγκεκριμένη εξέλιξη οδηγεί και σε απότομη μείωση του βιοτικού επιπέδου μέσω της μετατροπής του ηλεκτρικού ρεύματος από κοινωνικό αγαθό σε είδος πολυτελείας.
    Πρέπει ο μέσος πολίτης να συνειδητοποιήσει ότι η πραγματική απειλή για τα νησιά μας προέρχεται από το λόμπι της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» και να αποφασίσει αν θα τα υπερασπιστεί ή θα αφήσει τους ανεμογεννητριάδες σε αγαστή συνεργασία με τους ντόπιους καλοθελητές (Δημάρχους, ιδιοκτήτες γης και μπετατζήδες) να τα λεηλατήσουν. Στην Πάρο και στην Τήνο έχουν καταφέρει να περιθωριοποιήσουν αυτά τα τοπικά συμφέροντα και κατ’ όπως φαίνεται προς το παρόν έχουν αποφύγει τα χειρότερα. Αντίθετα, η Εύβοια αφέθηκε να καταστραφεί. Εμείς μέχρι στιγμής με την παθητικότητα που μας διακρίνει πάμε προς Εύβοια μεριά, αν δεν αποφασίσουμε άμεσα να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των νότιων γειτόνων μας.

  • Μήπως να τους καλέσει ξανά (τους ανεμογεννητριάδες) ο Δήμαρχος για μια ακόμα εκδήλωση? Μετά φαγητού και χορού, όπως τα αγαπημένα του ΠανηγυροFest που μας έχει συνηθίσει … στο Φελλό ή και αλλού … να κανονίσει ίσως και κανά ανταποδοτικό, όπως έκανε και με το Πολιτιστικό Γαυρίου … κι αν σκάσει κανείς με κανά πλακάτ και φωνάζει η συνέχεια είναι γνωστή …

  • Όταν πριν 14 χρόνια συνέγραφα σχετική Προμελέτη με τίτλο “Πρωτοβουλία Ανάδειξης της Άνδρου σε Πρότυπο – Ενεργειακά Αυτόνομο Νησί στο Αιγαίο” και την δημοσίευσα (υπάρχει στο αρχείο του ΕΛ.Ι.Μ.Α.Ε.Π.) δεν γνώριζε κανείς ακόμη ποσο και ως πού θα εξαπλωθούν στα νησιά τα Αιολικά Πάρκα, ούτε τα υπερ-μεγέθη που θα έφθαναν οι Ανεμογεννήτριες, και φυσικά η Ρ.Α.Ε. δεν είχε αδειοδοτήσει ούτε το 15% των τωρινών Αδειών ! Όμως το δικό μου “οραμα” βασιζόταν στην Ευρωπαϊκά Βιώσιμη και Δίκαια πρακτική των Ενεργειακών Κοινοτήτων – ENERGY SCOOP – και Όχι στα Μονοπώλια των Μεγαλο-κατασκευαστών. Έκτοτε η μεν δική μου Πρόταση περίτεχνα “θάφτηκε”, άλλες Πρότυπες – “Πράσινες” υλοποιήσεις σε νησιά εμφανίστηκαν – Τήλος , Κάσος και πρρόσφατα η Νάξος (ως Ψηφιακά Αυτόνομο νησί), ενώ οι εξελίξεις που περιγράφονται παραπάνω συνιστούν “Μαύρες Ημέρες” για κατοίκους και επισκέπτες της Άνδρου ! Δεν είναι όμως αργά, αρκεί να συμπράξουν ΟΛΕΣ οι δημοτικές Παρατάξεις και οι Ενεργοί πολίτες της Άνδρου και να συστήσουμε “επειγόντως” την “Ενεργειακή Κοινότητα Άνδρου” (Ε.ΚΟΙ.Α.), χωρίς τον παραμικρό δισταγμό – αν θέλουμε να έχουμε πραγματικό “Λόγο” σε όσα μας αφορούν και μας επηρεάζουν – τόσο ως προς την Ενέργεια όσο και προς την Ποιότητα Περιβάλλοντος και Τοπίου !

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio