Νέα

Οι “μπετονιέρες” ξανάρχονται! Γράφει ο Γιάννης Καπάκης

Προκλητικά πάρτι με τα χρήματα του ελληνικού δημοσίου και των Ανδριωτών σε καιρό οικονομικής κρίσης εξακολουθεί να κάνει  ανεξέλεγκτα η διοίκηση ΛΟΤΣΑΡΗ.

Η μέθοδος γνωστή. Μόνιμη κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Και ο  λόγος  είναι απλός. Θέλει πάση θυσία να αποφεύγει τις διαγωνιστικές διαδικασίες ως ο διάβολος το λιβάνι που προβλέπονται στο δημόσιο λογιστικό.

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη επιχορήγηση του ΥΠΕΣ με το ποσό των 300.000 ευρώ για την αποκατάσταση βλαβών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία του Αυγούστου. Αντί να προβεί, ως θα όφειλε για λόγους χρηστής διοίκησης σε προκήρυξη διαγωνισμού με σαφή τεχνική περιγραφή των απαιτούμενων έργων και εργασιών που πρέπει να γίνουν στο νησί, η διοίκηση Λοτσάρη, προχώρησε και πάλι σε αδιαφανείς και σκανδαλώδεις διαδικασίες, που θα μπορούσε και κάποιος να πει, χωρίς υπερβολή, ότι «αναδύουν» την ίδια μπόχα όπως η πυρκαγιά που συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη στο δεματοποιητή.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη τροποποίηση και του τεχνικού προγράμματος, από τις 300.000 ευρώ της χρηματοδότησης, τα 111.600 ευρώ πάνε σε ομοειδείς απευθείας αναθέσεις των 37.200  ευρώ, από μία στις τρεις δημοτικές ενότητες με τις  σχετικές αποφάσεις να έχουν ήδη εκδοθεί από την επομένη της ψήφισης του τεχνικού προγράμματος με απόφαση Δημάρχου. Αν αυτό δεν είναι καραμπινάτη κατάτμηση, και «προκλητικό σκάνδαλο» τότε τι είναι; Κανένας δεν γνωρίζει, ποιες συγκεκριμένες εργασίες θα γίνουν και αν θα γίνουν; και φυσικά που, δηλαδή σε ποια σημεία ακριβώς;  Λέτε να βγουν και πάλι οι μπετονιέρες στους δρόμους;  Παλιά και αποτελεσματική μέθοδος.

Ένα άλλο μέρος του ποσού, 98.400 ευρώ με τη  διαδικασία  διαπραγμάτευσης,  χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού για έργα γενικά, πηγαίνει σε παροχή υπηρεσιών με τίτλο «αποκατάσταση βλαβών από την θεομηνία Αυγούστου 2022».

Η διαπραγμάτευση έγινε με διαδικασίες fast  track, στις 27 Δεκεμβρίου, δηλαδή μόνο μια εβδομάδα από την τροποποίηση του προϋπολογισμού. Στην πρόσκληση που συμμετείχαν δύο ΜΟΝΟ ενδιαφερόμενοι,  μειοψήφησε με μία πολύ μικρή έκπτωση  ο Χριστόφορος Καιρίδης Τεχνική και Εμπορική Α.Ε, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αν τον συναντήσετε κάπου στο δρόμο, λίγο δύσκολο το βλέπουμε, ζητείστε να σας φτιάξει κανένα εργάκι.

Οι εκλογές έρχονται, το προεκλογικό πάρτι μόλις ξεκίνησε.

Όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί ο ανάδοχος από την συμπρωτεύουσα έχει αναλάβει να παρέξει υπηρεσίες με μηχανήματα έργου και ανειδίκευτους εργάτες, τα ημερομίσθια των οποίων φτάνουν, άκουσον, άκουσον στα  840 ημερομίσθια. Τώρα τι έργο θα κάνουν θα κάνουν, που  και πότε καλύτερα να ρωτήσετε το ίδιο το Δήμαρχο που κομπορρημονεί ότι προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και ξέρει από οικονομική διαχείριση (!). Άμα πάρετε απάντηση πείτε και σε εμάς να μάθουμε.

 

Το μισθολογικό κόστος των εργαζομένωνΈνα τρίτο ποσό 21.785,66, πάλι με προσφυγή σε διαπραγμάτευση πάει για «Προσωρινά μέτρα αποκατάστασης τοίχου αντιστήριξης της παραλιακής οδού στη θέση “Γυάλια ” ΤΚ Στενιών». Το έργο ήδη ανέλαβε συντοπίτης μας, χωρίς ωστόσο, και αυτό είναι το περίεργο να έχει υποβληθεί  άλλη προσφορά.  Πάντως, είναι το μόνο έργο που είναι συγκεκριμένο και γνωρίζουμε τι περίπου θα γίνει.

Είναι άγνωστο  τι θα γίνει με το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 300.000, που μέχρι στιγμής παραμένει αδιάθετο. Προφανώς  θα τα μάθουμε μέσα στο 2023, άλλωστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα συνεχίσει να βρίσκεται το νησί καθόλη τη διάρκεια της θητείας της παρούσας διοίκησης. Κάθε τι άλλο θα είναι έκπληξη.

Αυτά τα ολίγα για τις για αδιαφανείς και σκανδαλώδεις διαδικασίες της διοίκησης Λοτσάρη. Η δημοτική παράταξη «Άνδρος της Ζωής μας», όπως ήταν φυσικό  καταψήφισε τόσο το τεχνικό πρόγραμμα, όσο και την αναμόρφωση του προϋπολογισμού που αφορούσε αυτές τις αναθέσεις, ενώ επιφυλάχθηκε δεδομένης και της απόφασης του ΣτΕ, να προσφύγει για την ακύρωση αυτών των αποφάσεων, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για σκάνδαλο σε βάρος της νοημοσύνης του κάθε δημότη.

Αξίζει να τονιστεί ότι πρόσφατα η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) προκειμένου να βάλει τέλος στο πάρτι των απευθείας αναθέσεων, απέστειλε έγγραφο προς  όλους τους δημόσιους οργανισμούς ζητώντας επιπλέον  τον περιορισμό και στις δημόσιες συμβάσεις οι οποίες ανατίθενται χωρίς την προκήρυξη διαγωνισμού από τους δημόσιους οργανισμούς, προειδοποιώντας ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού έχει εξαιρετικό χαρακτήρα και επιτρέπεται να εφαρμόζεται μόνο περιοριστικώς και φυσικά σε καμιά περίπτωση καταχρηστικώς.

Η διοίκηση Λοτσάρη  πράττει πάντα το αντίθετο. Ακολουθεί κατά κόρον τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης ως «ψωμοτύρι», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δικαιολογημένα υποψίες στους πολίτες ότι κάτι «κρύβεται» πίσω από τις διαδικασίες των αναθέσεων?

Αλλά ακόμη και αν αποδεχθεί κανείς ότι υπάρχει μια οριακή νομιμότητα για μια απευθείας ανάθεση, που εν μέρει οδηγεί σε «χαριστική πράξη», αυτό δε σημαίνει ότι «εξαγνίζεται» το αποτέλεσμα?

Εξάλλου το νόμιμο δε σημαίνει ότι είναι πάντα και ηθικό.

Άλλωστε, πως να μην «τρέχει» ο λογισμός του πολίτη , ο οποίος κάθε ημέρα βλέπει να έρχεται στο φως της δημοσιότητας και από ένα νέο σκάνδαλο!

Αυτά για την ώρα. Ο καινούργιος χρόνος μόλις ξεκίνησε και είναι χρονιά εκλογών. Αναμένουμε να δούμε τα χειρότερα.

2 Σχόλια

  • Ποια εταιρία είχε πάρει την εργολαβία της μεταφοράς των σκουπιδιών από τον δεματοποιητή της Σταυροπέδας στον ΧΥΤΑ Μυκόνου; Τι έχει συμβεί με αυτή την εργολαβία; Υλοποιήθηκε ή όχι και ΓΙΑΤΙ;

  • Αγαπητέ κύριε Καπάκη πείτε μας τι προτείνετε επί του πρακτικού στα εργα που καλό θα ήταν να γίνουν έστω και τώρα (έπρεπε τα περισσότερα να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά είναι μεγάλη συζήτηση αυτή). Χωρίς να τάσομαι υπερ της Δημοτικής παράταξης που έχει τα ηνία τώρα, παρατηρώ το ύφος στο λόγο και τα κείμενά σας, τα οποία μόνο κριτική ασκούν και καμία σχεδόν πρόταση. Μήπως να αντιπαραθέσετε πρακτικές λύσεις – προτάσεις στα όσα επιχειρούνται? Αλλωστε τα βλέπετε νωρίτερα ως θέματα που συζητώνται στα δημοτικά συμβούλια, επομένως αρκετά νωρίτερα από τους υπόλοιπους πολίτες του νησιού.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio