Νέα

Η Άνδρος της ζωής μας: Λόγια συγκάλυψης για το έργο της Μεσαριάς

Η ταμπέλα στο Λιόπεσι για να  μας θυμίζει  τα έργα Λοτσάρη στον  επαρχιακό δρόμο  είτε ως έπαρχος, είτε ως δήμαρχος. Άραγε τι να γνωρίζει ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος που χρηματοδότησε αυτά τα έργα που φαίνεται να καταλήγουν φαντάσματα.

 

Με μεγάλη αγωνία, Δήμαρχος και πρόεδρος του ΔΣ, μετά το Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης  Μαΐου 2023 προσπάθησαν να κάνουν το άσπρο μαύρο, όσον αφορά  το πρόσφατο πόρισμα καταπέλτη της Εθνικής  αρχής Διαφάνειας, κατά του Δήμου Άνδρου, του Δημάρχου, των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά  και της οικονομικής επιτροπής  για το μεγάλο σκάνδαλο του δρόμου της Μεσαριάς.

Για άλλη μια φορά, ο δήμαρχος όπως μας συνηθίζει επέλεξε  να υποβαθμίσει το θέμα κάνοντας  κοπτοραπτική από το βίντεο του Δ.Σ. απομονώνοντας συγκεκριμένες φράσεις  που τον βόλευαν, καταλήγοντας με περίσσιο θράσος από μόνος του στο συμπέρασμα ότι δεν τρέχει τίποταόλα καλά έγιναν, μόνο ένα λάθος έγινε και αυτό αφορούσε μία καταχρηστική δήθεν παράταση που δόθηκε στον εργολάβο του έργου.

Ξέχασε φαίνεται, παρότι όλοι το κατάλαβαν ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ. με κάθε τρόπο, προσπαθούσε να μην συζητηθεί το πόρισμα στη συνεδρίαση του ΔΣ για να μη μάθουν οι Ανδριώτες ποιοι εγκαλούνται, με την επίκληση ότι η έκθεση είναι εμπιστευτική και κατά συνέπεια όποιος αναφερθεί στο θέμα των πειθαρχικών ευθυνών  που αναφέρεται η έκθεση απειλείται με μηνήσεις.

Με άλλα λόγια σιωπή και σκοτάδι. 

Καμία απάντηση προς τους κατοίκους της Μεσαριάς και την ανδριώτικη κοινωνία που αναμένουν ξεκάθαρες αποκρίσεις  από τη  Δημοτική Αρχή γιατί  μέχρι σήμερα δεν εκτελέστηκε το έργο και ο εργολάβος δεν προχώρησε  στις παρεμβάσεις που προβλέπονταν από τη σύμβαση.

Άγνωστη φυσικά είναι πλέον και η τύχη του έργου.

Τα έργα Λοτσάρη τελικά δύσκολα ολοκληρώνονται.

Να θυμίσουμε ότι όλα αυτά έγιναν με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και των Υπηρεσιών του δήμου που έδωσαν  μη σύννομα στον ανάδοχο εξάμηνες παρατάσεις για την εκτέλεση του έργου, ενώ θα έπρεπε να είχε κηρυχτεί έκπτωτος, αφού δεν τηρούσε τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις κάτι που έγινε εν τέλει αναγκαστικά μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος και την αναζήτηση ευθυνών από τη Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Τι έκρυψαν λοιπόν  από το πόρισμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου;

  1. Έκρυψαν ότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του δήμου, δεν απάντησαν στο σχετικό ερώτημα του Κλιμακίου Ελέγχου της ΕΑΔ, για να πουν την άποψη τους για όσα τους καταμαρτυρούν,
  2. Έκρυψαν ότι αποδίδονται πειθαρχικές ευθύνες: Στον προϊστάμενο της Διευθύνουσα Υπηρεσίας, γιατί:  δεν κίνησε την διαδικασία έκπτωσης του εργολάβουδεν εξέδωσε απόφαση αποδοχής ή απόρριψης της δήλωσης διακοπής εργασιών του αναδόχου, δεν ενέκρινε εμπρόθεσμα τον 1ο λογαριασμό, δεν εισηγήθηκε έγκαιρα τη χορήγηση παράτασης της προθεσμίας του έργου και τέλος εισηγήθηκε παράταση χωρίς αναθεώρηση χωρίς να επιβάλλει τις σχετικές  ποινικές ρήτρες που προβλέπονται.
  3. Έκρυψαν ότι η έκθεση διαβιβάστηκε στον Αντιδήμαρχο που αναπληροί το Δήμαρχο, καθώς στην προκείμενη περίπτωση  ο Δήμαρχος Άνδρου είναι ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής ήτοι της προϊστάμενης αρχής για το έργο το οποίο ελέγχεται.
  4. Έκρυψαν ότι το πόρισμα εστάλη στην Αποκεντρωμένη ως έχουσα την πειθαρχική δικαιοδοσία προς τα αιρετά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία με τη σειρά της απέστειλε  τις σχετικές  κλήσεις προς απολογία στους ελεγχόμενους για παράβαση καθήκοντος και συγκεκριμένα γιατί αποφάσισαν την έγκριση της συμβατικής προθεσμίας του έργου χωρίς να υφίστανται οι νόμιμες προϋποθέσεις
  5. Έκρυψαν ότι το πόρισμα, διαβιβάστηκε  στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, για την ποινική αξιολόγηση όλων των εμπλεκομένων.

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν για το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας του δρόμου της Μεσαριάς για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Η δημοτική παράταξη Άνδρος της Ζωής μας ζήτησε να μας στείλει γραπτώς και μάλιστα δύο φορές το έγγραφο με το οποίο η δήμος Άνδρου κήρυξε τον εργολάβο έκπτωτο, όμως παρά τις δημόσιες υποσχέσεις του δημάρχου περί του αντιθέτου η απόφαση ποτέ δεν έφτασε στα χέρια μας, όπως δεν έχουν λάβει και άλλα έγραφα και απαντήσεις που έχουμε ζητήσει.

Ένα είναι βέβαιο, για να γνωρίζουν και οι συμπολίτες μας ότι η κίνηση διαδικασίας έκπτωσης του εργολάβου προέκυψε από τον έλεγχο του Κλιμακίου και την κίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας, διαφορετικά ο εργολάβος παρανόμως θα συνέχιζε κανονικά, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο άλλο έργο «Αποκαταστάσεις οδικού δικτύου- αντιμετώπιση καταστροφών & βελτίωση δικτύων ύδρευσης Ν. Άνδρου» που τελείως συμπωματικά έχει πάρει  ο ίδιος εργολάβος, που  και πάλι εζήτησε  παράταση παρότι δεν τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις – είναι ακριβώς καρμπόν με το δρόμο της Μεσαριάς – και χωρίς  να έχουν επιβληθεί οι ρήτρες που προβλέπονται για την περίπτωση χωρίς αναθεώρηση για το σύνολο των υπολειπομένων εργασιών του έργου.

Και επειδή τα πορίσματα, όπως φαίνεται, θα έρχονται το ένα πίσω από το άλλο, για τις απευθείας αναθέσεις και τις προσφυγές σε διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, γνωρίζουμε σε όλους τους Ανδριώτες ότι υπάρχει και άλλη έκθεση καταπέλτης της ΕΑΔ που αφορά το έργο τοιχίου αντιστήριξης στο Νειμποριό, που και πάλι κατά σύμπτωση έχει πάρει ο ίδιος εργολάβος, αποσπάσματα που με την ευκαιρία αυτή  σας παραθέτουμε μιας και ο δήμαρχος τα έχει κάνει όλα καλά.

Ελπίζουμε να μην εισπράξει και άλλη μήνυση ο Γιάννης Καπάκης, ούτε να εκφοβίσουν και πάλι τα τοπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί δήθεν απορρήτου, αλλά να απαντήσουν στον ανδριώτικο λαό γιατί και σ’ αυτή την περίπτωση έπραξαν μη σύννομα, όπως και το έργο της Μεσαριάς.

Τοιχίο αντιστήριξης στο Νειμποριό. Και στο έργο αυτό που πάλι ήταν ο ίδιος ανάδοχος και  πάλι ο Δήμαρχος έπραξε μη σύννομα παρασύροντας και σ’ αυτή τη περίπτωση την Ο.Ε. να πάρει μια παράνομη απόφαση

 

Ας μας απαντήσει  εν τέλει ο κ. Λοτσάρης γιατί τα περισσότερα έργα επί διοίκησης του για διάφορους λόγους δεν ολοκληρώνονται; Θα πρέπει να του θυμίσουμε ότι και ως έπαρχος πάλι το ίδιο αποτέλεσμα είχε. Κανένας μας δεν έχει ξεχάσει –  μας το θυμίζει άλλωστε η πινακίδα στο Λιόπεσι –  το έργο “Συντήρηση Επαρχιακού Δικτύου Δήμου Άνδρου” προϋπολογισμού 836.000 ευρώ  το οποίο και αυτό  μέχρι σήμερα παραμένει ανολοκλήρωτο από 2018  και έτσι να εξηγείται γιατί το οδικό  δίκτυο του νησιού βρίσκεται σ΄ αυτή την επικίνδυνη κατάσταση. Να περιμένουμε εν τέλει μια ειλικρινή απάντηση αντί κοπτοραπτικής;

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio