220 φοιτητές του Πολυτεχνείου, τον Οκτώβριο, αποτυπώνουν κτίρια και οικισμούς της Άνδρου

200 fitites apotipomoyn ktiria ke oikismoys tis androy oct 2016 vanglouk androsfilm (1)

 Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο  έχει προγραμματίσει τον προσεχή Οκτώβριο τη μελέτη οικισμών της Άνδρου. Αυτό θα ξεκινήσει με την αποτύπωση κτηρίων και εν γένει οικισμών στα πλαίσια του μαθήματος της σχολής Αρχιτεκτόνων «Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακών Κτιρίων και Συνόλων».200 fitites apotipomoyn ktiria ke oikismoys tis androy oct 2016 vanglouk androsfilm (3)

Για το σκοπό αυτό θα επισκεφθούν το νησί από 14/10 μέχρι και 19/10 και θα δουλέψουν περίπου 230 φοιτητές μαζί με καθηγητές. Μετά τη συλλογή του σχετικού υλικού θα γίνει η οργάνωση και μελέτη με σκοπό τόσο την εκπαίδευση των φοιτητών όσο και τη παρουσίαση των αποτελεσμάτων στο κοινό. Η έκταση αυτής της συλλογής πληροφοριών και η μελέτη από μια τόση μεγάλη ομάδα μελετητών είναι πρώτη φορά που γίνεται στο νησί και σε άλλα μέρη που έχει γίνει είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

200 fitites apotipomoyn ktiria ke oikismoys tis androy oct 2016 vanglouk androsfilm (4)

Η επιλογή της Άνδρου έγινε μετά από επί τόπου επίσκεψη και μελέτη από καθηγητές με σκοπό την εκτίμηση του αρχιτεκτονικού πλούτου του νησιού.200 fitites apotipomoyn ktiria ke oikismoys tis androy oct 2016 vanglouk androsfilm (5)
Οι οικισμοί που θα μελετηθούν θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Αυτό που θα χρειαστεί από τους κατοίκους των οικισμών είναι την εποχή που θα έρθει το Πολυτεχνείο να υπάρξουν τουλάχιστον 10-12 κτήρια ανοικτά για να αποτυπωθούν αρχιτεκτονικά. Φυσικά θα αποτυπωθούν και παλαιά κτήρια εντός των οικισμών που θεωρούνται σημαντικά και είναι ανοικτά και εγκαταλελειμμένα.

200 fitites apotipomoyn ktiria ke oikismoys tis androy oct 2016 vanglouk androsfilm 1 (3)_1

Με αυτό το σκοπό αφού ανακοινωθούν οι οικισμοί να γίνει κατάλογος με ονόματα και τηλέφωνα επικοινωνίας των ιδιοκτητών που επιθυμούν να αποτυπωθούν τα κτήρια τους. Αυτό θα γίνει προκαταβολικά ώστε να μη χαθεί χρόνος τις 6 ημέρες που θα είναι διαθέσιμοι οι φοιτητές και καθηγητές.200 fitites apotipomoyn ktiria ke oikismoys tis androy oct 2016 vanglouk androsfilm (2)
Την δαπάνη του έργου αυτού που εκτιμάται εξαιρετικά σημαντικό για τη προβολή και ανάδειξη του πολιτισμού του νησιού θα καλύψει ιδιώτης Ανδριώτης χορηγός.

3 Σχόλια

 1. Γ.Σπέης

  Λυπάμαι πολύ γιατί μια προσπάθεια που θα βοηθήσει το σημαντικό πολιτισμό του νησιού πρέπει να αντιμετωπίζεται με λίγο δηλητήριο! Δείτε πρώτα τι θα γίνει και μετά να μιλήσετε για ωραίες εκδρομές και πεπαλαιωμένα μηχανήματα. Θα περίμενα να ζητούσατε περισσότερες πληροφορίες του τι ακριβώς θα γίνει ή τι έχει γίνει σε άλλα μέρη, πιθανόν να βοηθήσετε το Πολυτεχνείο στις αποτυπώσεις και συλλογή πληροφοριών και μετά να αρχίσει το συνηθισμένο τελετουργικό λιθοβολισμό!

  Γιώργος Σπέης

 2. Α

  Η δουλειά αυτή πράγματι γίνεται από ένα άτομο … έναν χορηγό! όπως γράφει και η είδηση.
  Η δουλειά αυτή είναι σπουδαία και μακάρι να συνεχιστεί, δλδ να γίνουν και άλλα προγράμματα στο μέλλον με τις σχετικές εκθέσεις και εκδόσεις των ερευνών.

  Θα σας διαψεύσω, 1 άτομο δεν μπορεί να κάνει τo σύνολο της δουλειάς μα ούτε υπάρχει και φθηνό μηχάνημα. Όχι ακόμα τουλάχιστον!
  Έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται για δουλειά αλλά για αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας των φοιτητών που ξεκινά με τα παραδοσιακά μέσα και συνεχίζει με εφαρμογή σύγχρονων μηχανημάτων κλπ.
  Τι θα κάνει άραγε ένας καπετάνιος όταν τυχόν πέσουν τα συστήματα? Έχετε αναρωτηθεί?
  Το γεγονός πως έχουμε όλοι καρδιά δε σημαίνει αυτόματα πως έχουμε και άποψη για το πως γίνεται και το χειρουργείο ανοικτής καρδιάς…

  Κατά τα άλλα πρόκειται για ένα καταπληκτικό έργο που θα πραγματοποιηθεί στο νησί μας, όπως έχει γίνει και σε άλλους τόπους και μακάρι ο κόσμος να το υποδεχτεί, να το βοηθήσει, να παρέχει πρόσβαση και να σκεφτούμε σοβαρά πως μπορεί να πυκνώσουν τέτοιες συνεργασίες όπως workshop κλπ αφήνοντας πίσω πλούσιο υλικό και αποτυπώματα στον τόπο.

  Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και την υλοποίηση στους πρωτεργάτες…

  Φιλικά

 3. Ανδρέας Τριχόπουλος

  Καταπληκτικό !

  Αυτό που γίνεται πια από 1 άτομο, με απόλυτη ακρίβεια, με φθηνά μηχανήματα και αρχειοθετείται αυτόματα, το πολυτεχνείο το κάνει με τις μεθόδους της δεκαετίας του ’30, του ’40, του ΄50….|

  Εκτός αν είναι πρόσχημα για μια ωραία εκδρομή…
  με τις δαπάνες χρεωμένες στον κρατικό προϋπολογισμό…
  ( ή προβλέπουν αδυναμία αγοράς ακόμα και σκληρών δίσκων στο προσεχές μέλλον…)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *