Με αφορμή το πλακόστρωτο…ή που στέκει ο Δήμος Άνδρου απέναντι στο εθελοντικό έργο του ΣΕΔΑ ;


Τμηματική αναδημοσίευση από το blog του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου… (το πλήρες κείμενο εδώ) (ανάρτηση 1η Μαρτίου 2011) (1η και 2η φωτογραφία : κατάσβεση πυρκαγιάς στο απορριμματοφόρο του Δήμου Άνδρου προ λίγων ημερών και πυρκαγιάς στις Ευρουσιές)

«(…) Μέχρι τώρα όποτε έχει ζητηθεί βοήθεια από διάφορους φορείς, αλλά και από απλούς πολίτες, μέσα στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων προσφοράς του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου ο Σύλλογος μας έχει ανταποκριθεί. Στα τέσσερα χρόνια δράσης του ΣΕΔΑ, εκτός από τις συμμετοχές στη δασοπυρόσβεση, υπάρχουν πολλές ακόμη δράσεις που μπορούν να ενταχθούν στο γενικότερο πλαίσιο της ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ κοινωνικής προσφοράς αλλά και της πολιτικής προστασίας πχ. συμμετοχή σε δενδροφυτεύσεις, αντλήσεις υδάτων από κατοικίες, καθαρισμοί οδοστρωμάτων, πληρώσεις δεξαμενών, κα. Για το κύριο αντικείμενο δράσης του ΣΕΔΑ, αυτό δηλαδή της καταστολής πυρκαγιών, η αναγνώριση υπήρξε πάντα άμεση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου, αλλά και από μεμονωμένους πυροσβέστες. Ακόμη, αρκετοί πολίτες της Άνδρου, μόνιμοι και εποχικοί αναγνωρίζουν έμπρακτα τη σημασία του εθελοντικού έργου του ΣΕΔΑ με την υποστήριξη τους στις πολυάριθμες ανάγκες εξοπλισμού και λειτουργίας του Συλλόγου, αλλά και την παρουσία τους σε συναντήσεις και δράσεις.
(3η φωτογραφία : συμμετοχή του ΣΕΔΑ σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης)
(…) Ωστόσο προβληματισμό αν μη τι άλλο δημιουργεί η στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης της Άνδρου και συγκεκριμένα του Δήμου Άνδρου. Με εξαίρεση τον Δήμαρχο και ίσως ελάχιστες μεμονωμένες ακόμη περιπτώσεις απουσιάζει μία σαφής τοποθέτηση απέναντι στο έργο του ΣΕΔΑ. Δεν γνωρίζουμε στ’ αλήθεια αν επικροτείται η προσπάθεια μας ή όχι. Οι λόγοι λιγότερο ή περισσότερο ίσως σαφείς. Η τοπική αυτοδιοίκηση της Άνδρου όπως και κάθε τόπου καθρεφτίζει τις επιλογές της ευρύτερης κοινωνίας, μέσα στην οποία βρίσκονται και οι υπαίτιοι για τις πολυάριθμες καταστροφικές πυρκαγιές που αντιμετωπίζει η Άνδρος κάθε χρόνο. Πυρκαγιές που οδηγούν σε σημαντικές απώλειες χλωρίδας και πανίδας, οδηγούν σε διαβρωτικά φαινόμενα και ευθύνονται για την απώλεια δυνατοτήτων κατείσδυσης του νερού στους υπόγειους υδροφορείς, οδηγώντας αρκετές περιοχές μεσο-μακροπρόθεσμα σε καταστάσεις λειψυδρίας. Όλοι εμείς που βρισκόμαστε σε αυτή την εθελοντική προσπάθεια έχουμε αρκετές φορές ακούσει ερωτηματικά ή και ειρωνικά σχόλια του τύπου «γιατί τις σβήνετε τις φωτιές;» ……
Και ωστόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Άνδρου καλεί τους εθελοντές μας όποτε τους χρειάζεται, ή τους επικαλείται ως τμήμα θετικής διαχείρισης και ικανότητας της να χειριστεί καταστροφικές καταστάσεις εντός του νησιού μας, σε δημόσιες εμφανίσεις ….
(4η φωτογραφία : το πλύσιμο του πλακόστρωτου της Χώρας από τον ΣΕΔΑ προ ημερών)
Ερέθισμα για το κείμενο αυτό υπήρξε το γεγονός του πλυσίματος του πλακόστρωτου της Χώρας. Στη προηγούμενη ανάρτηση της ιστοσελίδας μας αναφέραμε ότι για δυόμισι ώρες πλένανε δύο μέλη της ομάδας μας το πλακόστρωτο με το πυροσβεστικό όχημα του ΣΕΔΑ, ύστερα από αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου της Χώρας. Και τα δυο μέλη που συμμετείχαν σ’ αυτό το έργο το έκαναν αμέσως μετά τη δουλειά τους πάντα εθελοντικά και αφιλοκερδώς, εγκαταλείποντας την ησυχία τους, την οικογένεια τους, τις προσωπικές τους υποχρεώσεις και ανάγκες.
Σε αναγνώριση αυτού οι αιτούντες αυτής της πράξης ήταν παντελώς ανύπαρκτοι. Ίσως γιατί «κοστίζει» έστω και ένα προφορικό «ευχαριστούμε»!!. Τελικά αναρωτιόμαστε ποια είναι η εικόνα που έχουν για τον εθελοντισμό και για μας ειδικότερα; Οι γραφικοί; Οι αλλιώτικοι; Οι αργόσχολοι;
(5η φωτογραφία : εικόνα διάβρωσης του εδάφους ύστερα από τις πυρκαγιές στο Μακτοτάνταλο)(…)Επί της ουσίας όμως δεν μας ενδιαφέρει μία κενή περιεχομένου και στερούμενη ειλικρινούς αναγνώρισης του έργου μας ευχαριστήρια επιστολή του Δήμου Άνδρου. Μας ενδιαφέρουν ουσιαστικότερες απαντήσεις εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που φέρει την ευθύνη της διαχείρισης του τόπου μας ….:
Τι θέλουμε ως τοπική αυτοδιοίκηση και συνάμα πολίτες Άνδρου για το νησί μας…

– Θέλουμε εθελοντές να συνδράμουν το όποιο κοινωνικό έργο…;
– Θέλουμε την προστασία χλωρίδας και πανίδας της Άνδρου ή προτιμάμε να καίγονται σημαντικές εκτάσεις του νησιού μας κάθε χρόνο οδηγώντας σε διάσπαρτα διαβρωτικά φαινόμενα υποστηρίζοντας ένα λανθασμένο τρόπο διατήρησης της τοπικής κτηνοτροφίας ;
– Είμαστε διατεθειμένοι στ’ αλήθεια να συνεργαστούμε, να αξιοποιήσουμε δημιουργικά και να συνδράμουμε τους ανθρώπους του νησιού που επιθυμούν να προσφέρουν σε θετικές δράσεις ;
Εν κατακλείδι, δεν τιμά κανέναν να ακούγονται εντός κοινωνικών «στεγανών» μόνο αρεστά και οικεία, για παράδειγμα εντός κάποιων ομάδων ότι οι εθελοντές είναι αξιέπαινοι και εντός άλλων ότι είναι γραφικοί. Ας αποφασίσουμε τι πιστεύουμε και ας το λέμε παντού».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΑΝΔΡΟΥ (ΣΕΔΑ)

6 Σχόλια

 1. Ανώνυμος

  απαξιωνουν τους εθελοντες, γιατι εινε σε αλλο μηκος κυματος, οχι μονο βαζουν φωτιες αλλα ορμουν και κλεβουν τα ζωα φτωχων ανθρωπων για να τα πουλησουν, ξεσαλοσαν τελευταια, εχουν ολο το αντικοινωνικο πακετο οι κουραδομαγκες.

 2. Ανώνυμος

  Οι εθελοντες εινε σημαντικοι για τον τοπο και αυτονοητο. Μερικοι καλοπληρωμενοι ομως γιατι δεν εσβηναν τα φωτα, ολοι μερα αναμενα στη Χωρα να καταναλονουν ρευμα και να παθενουν φθορες οι λαμπες, σε καιρο λιτοτιτας. Τι εχουν? βαριουντε ενα απλο διακοπτη θα πατισουν δεν θα κουραστουν, η εινε χαζοι και πρεπει να τους το πει και αυτο ο δημαρχος, η αδιαφορα για τι δουλια που τους πληρωνουμε και το εξτρα ρευμα εμεις παλι με τους δημοτικους φορους πληρωνουμε. Ο δημαρχος πρεπει να τους ξυπνηση αμα κοιμουντε ολορθοι, γιατι αυτον θα κατηγορουν για την αδιαφορια των αλλων.

 3. Ανώνυμος

  ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙΞΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΩΡΑΙΤΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
  ΣΥΝΝΕΧΙΣΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΘΕΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑΤΑ

 4. καψοραχη

  εκεινο που απογοητευει πιο πολυ ειναι η …σιωπη! κανενας δεν εχει να πει τιποτα ρε παιδια σε αυτην την αναρτηση?! μονο ενας και αυτος ανωνυμος?

  ανωνυμε συμφωνω! απολυτα!

 5. Ανώνυμος

  οχι, εινε λαθος η νοοτροπια το να τα βροντηξει και ας πανε να καουν, αυτο θελουν αυτοι στην αγανακτιση σου και στην απογοητευση να τα παρατισεις, η να γυνης σαν και αυτους δηλ χωρις ψυχη, παρετιμενο (ακομα και απο τι ζωη), αχρηστο, και αβουλο (αυτοι να αποφασηζουν για σενα βαση το δικο τους σημφερον και οχι το δικο σου), ατομιστη για αυτο τους φενετε παραξενο το συλλογικο καλο, τυποι με αυτη τι νοοτροπια βουλιαξαν την Ελλαδα. Αυτο ακριβος εινε το κολπο τους, να σε κανουν να παρετιθης, για να κανουν αυτοι οι αχρηστοι οτι θελουν (λαμογες, αυθαιρεσιες κλπ) χωρις καν να μηλας. Μην τους κανεις το χατιρι αντιθετος προστατεψε τον εαυτο σου και τους συνανθρωπους απο τετοιους τυπους και νοοτροπιες.

 6. το ειχα ξαναγραψει σε αλλη αναρτηση! ειναι ΑΘΛΙΟ καποιοι ανθρωποι να ειναι εθελοντες σε ενα τετοιο θεμο (στο κατω κατω δεν ειναι εθελοντες στο πλεξιμο για την καλτσα του φανταρου!φωτιες σβηνουν!!!διακινδυνευουν την ιδια τους την ζωη!)και να υπαρχουν ανθρωποι να αναφερονται με χαζα και πικροχολα σχολια στο εργο τους!!!! ποσο κακοψυχος ,μικρος και χωρις ψυχη πρεπει να εισαι για να μην αναγνωριζεις εναν τετοιον εθελοντισμο?
  ποσο ηλιθιος και χαζος τελικα? γιατι ΑΜΑ ΚΑΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ Η ΤΑ ΖΩΑ ΣΟΥ Η ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΣΟΥ ΕΣΥ ΠΡΩΤΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΕΙΣ!!!!
  ποσο πια ρε παιδια????

  εγω στην θεση τους θα τα ειχα βροντηξει και ας πανε να καουν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *