Μανιτάρια …με προσοχή!



Ένα από τα διάφορα είδη μανιταριών που συλλέχθηκαν σε βόλτα το προηγούμενο Σάββατο στην Άνδρο. Σε πρώιμη φάση (κλειστό καπέλο) στην πρώτη φωτογραφία, σε ώριμη φάση στην επόμεμη (ανοικτό καπέλο). Πρόκειται για τη «Macrolepiota procera» ή «Μακρολεπιώτα η ψηλή». «Κουκουλίτης» στη Λέσβο, «Σταρομανίτης» στη Βοιωτία, «Κωσταντάς» στη Θεσσαλία, «Κατσπέρδικα» στην Ήπειρο, «Αλεκάτη» στη Λακωνία, Αδραχτίτσα, κα. Συλλέγεται από Απρίλιο ως Δεκέμβριο, συνήθως κατά ομάδες σε δάση, ξέφωτα, βοσκοτόπια ή θαμνότοπους, σε ηλιόλουστες θέσεις. Καπέλο με διάμετρο 10-30 (45) εκατοστά, σάρκα λευκή, σπογγώδης με ευχάριστη μυρωδιά και ευχάριστη γεύση φουντουκιού. Φαγώσιμο και νόστιμο, ίσως το πιο γνωστό μανιτάρι στην Ελλάδα.
Η αναγνώριση έγινε από τον μυκητολόγο Ηλία Πολέμη
Φωτογραφίες : Αλέξανδρος Μαβής
Πηγή πληροφοριών ανάρτησης : βιβλίο «Μανιτάρια-φωτογραφικός οδηγός μανιταροσυλλέκτη», του Γιώργου Κωνσταντινίδη, πληροφορίες πατήστε εδώ

One Response

  1. ωρε κατι μανιτες! τηγανητους απο τα χερακια της θειας Μαριας με κρασακι…..ολα τα λεφτα!
    φιλια Ευαγγελε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *