Κουμαριές

Πάνω από το Κυπρί

Η κουμαριά είναι ένα από τα ωραιότερα φυτά της ελληνικής χλωρίδας. Είναι αειθαλές φυτό , αρκετά διαδεδομένο και αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα στην ζώνη των αείφυλλων – πλατύφυλλων, που εκτείνεται μέχρι 1.000 μ. υψόμετρο. Την συναντάμε σε θαμνώνες και δάση, σε ξηρές και πετρώδεις πλαγιές και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 μέτρα. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους που πέφτουν από τους καρπούς της στο έδαφος και σε σημεία που είναι κουμαριές γύρω από το φυτό υπάρχουν πολλά μικρά φυτά. Για να αναπτυχθεί χρειάζεται ήλιο.

Στην κουμαριά βρίσκεις συγχρόνως άνθη, άγουρους και ώριμους καρπούς
Το φυτό μας προειδοποιεί πλήρως για το πότε πρέπει να τρώμε ένα κούμαρο.
Αν δεν έχει ωριμάσει αρκετά είναι αρκετά στυφό και άγευστο.
Αλλά, στην πλήρη ωρίμανση του είναι ένας πολύ εύγεστος και εκλεκτός καρπός.

Και βέβαια , επειδή δεν αντέχει καθόλου μετά τη συγκομιδή , ο καλύτερος τρόπος να τα φάει κάποιος είναι κατευθείαν από το δέντρο. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας στα χρόνια του μεσοπολέμου και νωρίτερα έφτιαχναν από τα κούμαρα εξαιρετικό τσίπουρο και μάλιστα τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές αρχίζουν πάλι να το ξαναφτιάχνουν.

 

     Στην Άρνη.

2 Σχόλια

  1. Eξαιρετικές φωτό μιας πανέμορφης φύσης. Αυτής του νησιού μας. Πάντα τέτοια φίλε.

  2. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΕ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΓΑΠΑΣ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *