Ο δυνατός αέρας γκρεμίζει το Κτίριο Βογιατζίδη

Λίγο πριν κλείσει τα 100 χρόνια , το πιο εμβληματικό οικοδόμημα της Χώρας, αντιπροσωπευτικό της περιόδου της ναυτικής  ακμής της Άνδρου,  το κτίριο Λ.Θ. Βογιατζίδη, άρχισε να καταρρέει.

Εδώ και καιρό όποτε φυσάει, οι περαστικοί ακούνε να βροντοκοπανάνε τα κουφώματά του αλλά με τον   δυνατό αέρα της Πέμπτης, 29ης Δεκεμβρίου 2016, εξαφανίστηκαν  τα κολονάκια  της στέγης σε δύο σημεία, στη βορεινή και στη δυτική γωνιά του κτιρίου.

Το περίεργο είναι ότι κανένα  κομμάτι δεν έπεσε στο δρόμο και μάλλον όλα  έχουν πέσει πάνω στη στέγη του κτιρίου.

Μόνο ένας είδε τη ζημιά  χθες , ο παρατηρών ψηλά και  τους ουρανούς Κ. Λ.!

Χωρίς κανέναν  να έχει ενδιαφερθεί πραγματικά για την τύχη του, το κόσμημα της Χώρας μοιραία θα καταντήσει ένα ακόμα κτίριο φάντασμα αλά Ξενία Άνδρου


8 Σχόλια

 1. strategic

  και μόνο οι παρεμβάσεις σε αυτήν την ανάρτηση από ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο είναι ένα πρώτο θετικότατο βήμα. Ευχαριστούμε το androsfilm που το ανέδειξε.

 2. Βασίλης Πομόνης

  Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά. Καλά τα αβασάνιστα σχόλια, αλλά κανένας δεν έκανε τον κόπο να διαβάσει το κείμενο των Ελένης Σαλουβάρδου και Γιάννη Κούλουθρου, ώστε να ρίψει τον λίθο εκεί που πρέπει! Βασίλης Πομόνης

 3. sun

  Αν κατι χαρακτηριζει την Χωρα της Ανδρου ειναι τα νεοκλασικα κτιρια.
  Ας μην το χασουμε και αυτο λοιπον.
  Καντε κατι αμεσα!

 4. Φραντζέσκος Καλλιβρούσης

  Υπάρχει σαφέστατα Κενό Νομοθεσίας σχετικά με τα κτίρια που έχουν Ιστορικότητα ικανή να χαρακτηριστούν ως Διατηρητέα, την έκταση των δικαιωμάτων των φυσικών ιδιοκτητών τους καθως και την Υποχρέωση τουΚράτους ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παρεμβαίνει Δαισωστικά, επιμερίζοντας μάλιστα το κόστος των Παρεμβάσεων στους ιδιοκτήτες αυτεπάγγελτα. Η Ιταλία είναι πρωτοπορος σεα υτά αλλά και η Αυστρία και σχεδόν ολόκληρη η Κεντρική Ευρώπη, μπορεί να μας παρασχει χρήσιμα διδάγματα.

 5. Ελένη Σαλουβάρδου

  Κατ’ αρχήν ευχόμαστε ειρήνη, υγεία και κάθε καλό για τον καινούργιο χρόνο!
  Οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι οι ιδιοκτήτες αυτού του μοναδικού για το νησί μας κτίσματος δεν έχουν αδιαφορήσει. Ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο έχει ζητηθεί η συνδρομή της Υπηρεσίας Δόμησης το Δήμου Άνδρου και έχουν κατατεθεί μελέτες άμεσων σωστικών εργασιών και αποκατάστασης στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Ευχόμαστε οι χρονοβόρες διαδικασίες ελέγχου του Υπουργείου να μη γίνουν αιτία περαιτέρω φθορών.
  Τεχνικό Γραφείο Γιάννη Κούλουθρου – Ελένης Σαλουβάρδου

 6. Ανώνυμος

  Χρόνια πολλά και συγχαρητήρια που φέρνεις στο φως αυτό που κάθε μέρα κάνομε ότι δεν βλέπουμε.
  Το κτίριο αυτό έχει ιδιοκτήτες. Άρα από αυτούς πρέπει είτε να επισκευαστεί είτε να πουληθεί είτε να
  κατεδαφιστεί – αν δεν είναι διατηρητέο.
  Είναι απαραίτητο να γίνει κάτι από τα τρία πριν σκοτώσει κάποιον που θα περάσει από κάτω τη λάθος
  στιγμή. Συνεπώς είναι ανάγκη να γίνει ό,τι προβλέπει ο Νόμος.
  Υπάρχει κράτος ;

 7. ΚΡΙΜΑ

  οι ιδιοκτήτες του, τι κάνουν; σε τελική ανάλυση η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη, αφού μπορεί να προκληθούν ζημιές ή τραυματισμοί

 8. Μυρτώ Δρακοπουλου

  Πολυ κρίμα! Κατι πρέπει να γίνει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *