Επιστολή Δημάρχου Άνδρου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για την επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Άνδρο

Άνδρος 10 Μαρτίου 2017

Αρ Πρωτ. 1703

Προς Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

κ. Γεώργιο Σταθάκη

Κοιν. Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

κ. Σωκράτη Φάμελλο

 

Θέμα: Επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Άνδρο

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας ενημερώσουμε για ένα μείζον θέμα που αφορά το νησί μας και τα νησιά Νάξο ,Πάρο και Τήνο

Η απόφαση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά μας, ως βιομηχανικά αιολικά πάρκα, πάρθηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο της Άνδρου, όσο και των άλλων προαναφερθέντων νησιών και αυτό θα έχει σα συνέπεια μία πρωτοφανή περιβαλλοντική καταστροφή, με απίστευτες αρνητικές προεκτάσεις στην τουριστική και  οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι Δήμοι Άνδρου, Τήνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και Πάρου έχουν καταθέσει Αίτηση Ακύρωσης κατά της  Αρ./Πρωτ. οικ.177360 της 18ης Δεκεμβρίου 2014 (ΑΔΑ:ΒΔΛ20-ΝΦΔ) «Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων» για το ενιαίο επενδυτικό έργο αιολικών πάρκων στα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας

Προσφάτως, για τον λόγο αυτό, συστάθηκε συντονιστικό όργανο αποτελούμενο από:

Τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, Δήμαρχο Σύρου κ. Γεώργιο Μαραγκό

 

Τον Γραμματέα της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου και Αντιδήμαρχο Ρόδου κ. Γεώργιο Πόκκα και

τους Δημάρχους των τεσσάρων νησιών κ.κ.

Θεοδόσιο Σουσούδη, Δήμαρχο Άνδρου,

Ορφανό Σίμο, Δήμαρχο Τήνου,

Εμμανουήλ Μαργαρίτη , Δήμαρχο Νάξου & Μ.Κυκλάδων

και Μάρκο Κωβαίο , Δήμαρχο Πάρου

Συντονιστής αυτού του οργάνου έχει ορισθεί ο Δήμαρχος Πάρου , κ.Μάρκος Κωβαίος, ο οποίος σας έχει ζητήσει, εκ μέρους του ανωτέρου οργάνου, την πραγματοποίηση μιας συνάντησης το συντομότερο δυνατό στο Γραφείο σας, με προτεινόμενη ημερομηνία την 07/Απριλίου/2017, προκειμένουνα σας εκθέσουμε τα αιτήματά μας και τις απόψεις μας για τις τραγικές συνέπειες που θα έχει η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο περιβάλλον, στην οικονομία και στη διαβίωση των κατοίκων των νησιών μας.

Ο Δήμαρχος Άνδρου

Θεοδόσιος Σουσούδης

  Για την μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Άνδρο  ψηφίζετε εδώ

Και ένα φιλμ της Κινηματογραφικής Λέσχης που ασχολείται   με το πρόβλημα των  αιολικών στην Άνδρο από το 2010

 

 

7 Σχόλια

 1. ΘΑΛΑΣΣΟΜΑΧΟΣ

  ΟΙ εξελίξεις τρέχουν και τα συμφέροντα μαζί!!
  Εχουν επιλεχθεί οι τεράστιες ανεμογεννήτριες τέρατα οι οποίες έτσι και εγκατασταθούν θα στοιχειώνουν για πάντα το περιβάλλον και το οικολογικό έγκλημα θα έχει γίνει.
  Αν φανείς μπόσικος όπωε λέμε εμεις στο νησί την πάτησες μια και έξω. Αποδεχόμενος τις μικρές ανεμμογενήτριες,στο τέλος θα αντικρίζεις απο μίλια μακρυά τους σκουριασμένους σιδερένιους πύργους των ανεμογεννητριών τεράτων.
  Εαν υποβαθμιστεί το οπτικό φυσικό κάλος του νησιού μας,τότε αντίο τουρισμός και επισκεψημότητα. Επενδύσεις εκατομμυρίων θα χαθούν,και θα χρεοκοπήσουν.
  Δεν χωρανε ανεμογγενήτριες στην ΑΝΔΡΟ.Δεν παζαρευεται αυτό για μια κάποια μείωση στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
  Οι υπογραφές μέχρι τώρα είναι ελάχιστες.
  Πρέπει το Θέμα αυτό να βρίσκεται μπροστά στον αναγνώστη της ιστοσελίδας σας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ.

 2. ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

  Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα ,που έχει δύο διαστάσεις.Το ένα σκέλος είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος με την τοποθέτηση των αιολικών πάρκψν τέρατα ,και το άλλο είναι η αξιοποίηση της φύσης για ήπιες μορφές ενέργειας που είναι εξ’ ίσου σοβαρό πρόβλημα.Εδώ λοιπόν πρέπει να σταθούμε με μεγάλη ευθύνη και να το ψάξουμε πολύ.Υπάρχουν λοιπόν ήπιες λύσεις που επιβαρύνουν πολύ λιγότερο απο αυτά τα τέρατα τις ανεμογεννήτριες που λες και τις φτιάξανε για να τις βλέπουν απο το φαγγάρι.Υπάρχουν λοιπόν μικρές νάνοι ανεμογεννήτριες που μπορούν άνετα κατα την γνώμη μου να μπού σε σημεία που θα ενοχλούν ελάχιστα έως καθόλου αν γίνει προσεκτική μελέτη και τον απαιτούμενο σεβασμό στο περιβάλλον.Αυτό μου το έχει πει άνθρωπος που δουλεύει στην εγκατάσταση και συντήρηση τέτοιων πάρκων.Επίσης υπάρχουν ανεμογεννήτριες θαλάσσης ,μπορεί να τις λένε και διαφορετικά,και τέλος υπάρχουν τα γνωστά πάνελ που επίσης μπορούν να μπούν σε σημεία που μόνο με ελικόπτερο να τα βλέπεις .Επίσης υπάρχει και η θερμική ενέργεια της γης που έχει λιγότερο αξιοποιηθεί.Λύσεις λοιπόν υπάρχουν ,βούληση μάλλον δεν υπάρχει!!!!!!

 3. Χρηστος Τσιρωνης

  Δεν διαφωνω ότι τα αιολικα παρκα ασχημαινουν το περιβάλλον και διωχνουν ωρισμενα ειδη πουλιων.
  Ελπιζω όμως να μην διαφωνείτε ότι ωρισμενα εξοχικα σπιτια, κατασκευασμένα προφανως από Βανδαλους, το ασχημαινουν επισης (ευτυχως τα πουλια απλως τα χρησιμοποιουν ως αποχωρητήρια).
  Εκει όμως που διαφωνω ριζικα είναι να απολαμβανουμε εμεις στην Ανδρο (και αλλου) το ωραιο περιβάλλον, χρησιμοποιώντας (και πληρωνωντας την ιδια τιμη) ηλεκτρικο ρευμα με τα κοροιδα στην Μεγαλοπολη και στην Πτολεμαιδα, που καινε λιγνιτη και μαζουτ για να το παραγουν.
  Προτείνω να μην γινουν ανεμογεννήτριες, αλλα να υπολογίζεται η τιμη του ρεύματος αναλογα με την αποσταση από το σημειο παραγωγης.
  Γι αυτό και κανεις δεν θα με ψηφιζε αν εβαζα για Δήμαρχος.

 4. ΘΑΛΑΣΣΟΜΑΧΟΣ

  Πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι αυτοί οι διάσημοι έποικοι της ΑΝΔΡΟΥ.
  ¨Ανώτατοι δικαστικοί,δημοσιογράφοι,πολιτικοί,επιτυχημένοι επιχειρηματίες,μεγαλογιατροί,κλπ. Εχουν σπίτια και περιουσίες πάνω στο νησί,και πολύ δύναμη για να πετύχουν την ανατροπή,που χρειάζεται.
  Στην Μύκονο και άλλα κυκλαδονήσια οι ανάλογοι διάσημοι,κατορθώσανε να ρίξουν το μπαλάκι της αμφιλεγόμενης και καταστροφικής εναλλακτικής πηγής ενεργειας σε άλλα γήπεδα,όπως αυτό της ΑΝΔΡΟΥ.
  Χρειάζονται καλές δημόσιες σχέσεις και ενημέρωση απ’ όλα τα μέσα προς αυτούς.
  Εαν καταλάβουν ότι η αξία της περιουσίας τους,και η ποιότητα ζωής,,την οποία εξασφαλίζει η σημερινή όμορφη Ανδρος,κινδυνευουν να χαθούν,τότε δεν μπορεί θα σηκώσουν τα τηλέφωνα και θα απαιτήσουν απο τα κέντρα εξουσίας την αλλαγή πορείας.ι
  Κοντά σ αυτούς και ο απλός,αλλά καλά ενημερωμένος Ανδριώτης,θα παίξει τον ρόλο που του αναλογεί.

 5. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ

  Καλημέρα σας ,

  Να σας ευχαριστήσουμε κ. Λουκίσα που βοηθάτε τον αγώνα εναντίον της άναρχης εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών πάρκων στην Άνδρο.

  Πρέπει οπωσδήποτε να μαζέψουμε 2.000 τουλάχιστον υπογραφές. Μήπως θα μπορούσατε να κρατήστε «επίκαιρο» το παρόν άρθρο σας ή να κάνετε ένα άρθρο περί των ανεμογεννητριών που να εστιάζεται στο ψήφισμα AVAAZ (ΠΗΧΙΑΙΟΣ ΤΙΤΛΟΣ);

  Και πάλι σας ευχαριστούμε που είστε πάντα στο πλευρό του νησιού μας!

  Θεόδωρος Μανούσος

 6. Γ, ΞΑΝΘΟΣ

  Απαιτείται μία δυναμική κινητοποίηση και κίνημα όλων των πολιτών της ‘ Ανδρου για την αποτροπή του οικολογικού εγκλήματος που πάει να γίνει. Απαιτείται επίσης να γίνει προηγουμένως μία ευρύτατη ενημέρωση των δημοτών από τον Δήμο , όλες τις δημοτικές παρατάξεις , το Επαρχείο , τον Αλέξανδρο και όλους όσους έχουν εμπλακεί μέχρι σήμερα στην αντιμετώπιση της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. ‘Εχει δίκιο η κ. Ulli για την δημιουργία και ευρύτατη διάδοση ενός σχετικού ηλεκτρονικού ψηφίσματος της ΑVΑΑΖ . Η ‘ Ανδρος , αυτό που διαθέτει και μπορεί να αξιοποιήσει για να αναπτυχθεί και να επιβιώσει, είναι η φύση της, τα νερά της , οι βουνοκορφές, τα μονοπάτια της, το περιβάλλον της. Πρέπει να επιλέξουμε τι είδους νησί θέλουμε. Αυτό που έχουμε ή ένα νησί κουρσεμένο και βιασμένο στο περιβάλλον της για αμφίβολα ανταποδοτικά οφέλη, σαν τα καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς. ‘Επεσε η Κουβάρα, ο «Ολυμπος » της ‘ Ανδρου , με την παράνομη διάνοιξη και ανοχή του δρόμου , μην καταστραφεί ολόκληρο το νησί. Και σ’ αυτήν την κατάσταση, οδήγησαν λάθη και ολιγωρίες των δημοτικών αρχών μέχρι σήμερα, που ανοιγόκλειναν το μάτι σε δήθεν ήπιες μορφές αιολικής ενέργειας, σε light καταστάσεις . Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν ισχύει το «ολίγον έγκυος».

 7. Ulli

  Βαγγέλη – τι έγινε με το ψήφισμα του AVAAZ?
  Δεν μπορούμε να μασέψουμε περρισότερες υπογραφές?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *