Γενικός ξεσηκωμός στη «κοντινή» μας Πάρο για τις ανεμογεννήτριες


Μια λαοθάλασσα από παριανούς πολίτες, κατέκλυσε σήμερα την πλατεία Μαντώ Μαυρογένους στην Παροικία. Σύσσωμη η παριανή κοινωνία, διατράνωσε έτσι την αντίθεσή της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί.

Με πλακάτ και συνθήματα, ο αγωνιστικός παλμός της προγραμματισμένης συγκέντρωσης – διαμαρτυρίας που έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής 26 Μαρτίου 2017, ήταν μεγαλειώδης. Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει γίνει στο νησί, το οποίο είναι κυριολεκτικά ανάστατο εξαιτίας της επικείμενης εκτεταμένης εγκατάστασης ανεμογεννητριών μεγάλης ισχύος, η οποία θα μετατρέψει την Πάρο σε μια απέραντη βιομηχανική ζώνη παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Οι παριανοί ανταποκρίθηκαν σχεδόν καθολικά στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες. Εκπρόσωποι τοπικών φορέων, αρχών, συλλόγων, πολιτευτές και βουλευτές μίλησαν για το ζήτημα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα, στην ποιότητα ζωής, στο φυσικό – πολιτισμικό περιβάλλον και στην τουριστική – οικονομική ανάπτυξη της Πάρου.

 

Το psts.gr, βρέθηκε στην συγκέντρωση – διαμαρτυρία και σας παρουσιάζει σε βίντεο τα κυριότερα στιγμιότυπά της. Σε ρεπορτάζ που έκανε στο χώρο της συγκέντρωσης, συνομίλησε με πολίτες της Πάρου, δίνοντας έτσι «φωνή» στον απλό κόσμο του νησιού που μετείχε στην συγκέντρωση εκφράζοντας την μεγάλη αγωνία του για το μέλλον του τόπου του, εφόσον τελικά εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες.
Γιατί δυστυχώς, οι πολίτες ολόκληρης της Πάρου, θα είναι κυρίως εκείνοι που θα υποστούν τις αρνητικές συνέπειες μιας εκτεταμένης εγκατάστασης.

(από το psts.gr)

Παρακολουθήστε το βίντεο.

 

3 Σχόλια

 1. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ

  Οι Παριανοί αγωνίζονται πραγματικά για τον τόπο τους. Δεν αναλώνονται σε εγκυκλοπαιδικού τύπου και πολλές φορές «αθώου παιδιού» ερωτήσεις για θέματα ενεργειακής οφελιμότητας της αιολικής ενέργειας, αλλά έχουν φροντίσει και ξόδεψαν χρόνο προκειμένου να ενημερωθούν αρκετά χρόνια πριν, προκειμένου να έχουν τεκμηριωμένη άποψη και γνώση των θεμάτων. Ο ξεσηκωμός των Παριανών και όχι μόνο έχει να κάνει με ενέργειες που έχουν γίνει από το κράτος που δεν ακολουθούν συνταγματικότητα αλλά ούτε έχουν να κάνουν με την Υποχρεώσεις της Ελλάδος προς την ΕΕ σε σχέση με τα ποσσοστά ενέργειας που είναι υποχρεωμένη να συνεισφέρει, αλλά έχει να κάνει με την ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ και ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Εκβιομηχάνιση της Άνδρου με γνώμονα το κέρδος των Εταιρειών που «συμφώνησαν» να βοηθήσουν την Ελλάδα να εκπληρώσει την Υποχρέωσή της. Τέλος, να κλείσω με ένα πολύ απλή παρομοίωση ή ισότητα (ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ=ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΝΑΛΑΚΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ). Το ψήφισμα στο AVAAZ πλησιάζει τους 300 ψήφους, αλλά πρέπει ΣΗΜΕΡΑ ο Ανδριώτης να ξεπεράσει το στάδιο της εγκυκλοπαιδικής μόρφωσης, σε αυτό της ΠΡΑΞΗΣ.
  https://energoipolitesandrou.wordpress.com/2017/03/23/μου-αρέσουν-πάρα-πολύ-τα-αιολικά/

 2. Ευριπιώτης Στέλιος

  Φίλε Φραντζέσκο, καλημέρα. Είναι εξαιρετική η πρότασή σου για μια ήπια και επωφελής, για την τοπική κοινωνία, διαχείριση των ΑΠΕ .Μια διαχείριση που θα μειώνει στο ελάχιστο την αισθητική όχληση από την εγκατεστημένη μονάδα και θα εκμηδενίζει τις όποιες επιπτώσεις της στο φυσικό περιβάλλον (όχι νεκρά πουλιά, όχι θόρυβοι, περιορισμένη χρήση γης κ.α.) . Όμως, για να μπορέσει μια τέτοια πρόταση να σταθεί δυναμικά απέναντι στη γενική κατακραυγή κατά των ΑΠΕ, χρειάζεται να διαθέτει ‘πιο γερές πλάτες’.
  Χρειάζεται, δηλαδή, να αποκτήσει την δική της ‘εικόνα’, ένα πλήρες περιεχόμενο και αποτέλεσμα, αλλά και να εκφράζει την υπεύθυνη πρόταση των Οικολόγων Πράσινων, ακόμη και των Ευρωπαικών Πράσινων κομμάτων (αν είναι εφικτό). Μάλιστα, η συμμετοχή σου στην Θεματική Ομάδα Ενέργειας και η δυνατότητα συνεργασία σας με ανάλογες Ευρωπαικές Ομάδες καθιστά πιο εύκολη την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου. Ύστερα απ’ αυτό πρέπει να υπάρξει από τη μεριά μας μια πανελλαδική προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ανυποψίαστου κοινού.

 3. Φραντζέσκος Καλλιβρούσης

  Ως Φιλοπατρις Ανδριώτης αλλά και παράλληλα ως Μελετητής Εφαρμογών Α.Π.Ε. – Αρχιτέκτων Μηχανικός, με ειδίκευση στα Βιοκλιματικά κτίρια – Εξοικονόμηση Ενέργειας – «Πράσινη» Δόμηση, έχω πολλές φορές πάρει σαφή θέση, αν και έχω δεχθεί επιθέσεις (bullying) για αυτές. Επειδή απο το 2005 είμαι ενεργό μέλος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ (Θ.Ο. Ενεργειας),έχω ξεκάθαρα εκφράσει τις Θέσεις μας που αφορούν :
  – την εξάπλωση των Α.Π.Ε. προς υποκατάσταση των Ρυπογόνων Τεχνολογιών παραγωγής Ενεργειας (υγρά και στερεά καύσιμα)
  – την αποφυγή των μεγιστοποιημένων μονάδων Αιολικών Πάρκων (αποκαλούνται Β.Α.Π.Ε.) που δεν αντέχουν τα τοπικά Οικοσυστήματα
  – την αντί Μεγάλων Συμφερόντων Εκμετάλλευσης των Α.Π. προώθηση των Τοπικών Ενεργειακών Συνεταιρισμών ώστε τα ωφέλη πέραν της Παραγωγής Ενέργειας να διαχέονται στις Τοπικές Κοινωνίες.
  Γιά όλα αυτά αγωνίζομαι και συμμετέχω με εθελοντικές Δράσεις και Μελέτες, μεταξύ των οποίων έχω εκπονήσει Ειδική Προμελέτη προς τον Δήμο Άνδρου για «Πρότυπο Επιδεικτικό – Εκπαιδευτικό Πάρκο παρουσίασης Συστημάτων όλων των Α.Π.Ε.», σε κατάλληλη έκταση που έχω εντοπίσει πλσίον της Χώρας, και που μπορεί να λειτουργήσει ως Ενεργειακή Συνεταιριστική Κοινωνική Επιχείρηση, ενω δυνατόν να ενταχθεί για συγχρηματοδότηση απο Ειδικό πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α.. Παρ’ ολα αυτά δεν έχει γίνει δυνατό να μου διαθέσει ο Δήμος χρόνο σε Δημοτ. Συμβούλιο η και Ανοικτή Συνέλευση πολιτών για να παρουσιάσω την Πρόταση μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *