Μάθημα πρόσφατης τοπικής ιστορίας, ποιός θυμάται να μας πει;

Ποιός θυμάται να μας πει σε τι χρησίμευαν  οι καφέ κάδοι που υπήρχαν    σε όλη τη Χώρα και τώρα έχουν εξαφανιστεί και υπάρχει μόνο ένας στον Άγιο Γιώργη;

Οι λεμονόκουπες ίσως βοηθήσουν τη μνήμη σας!

 

 

 

13 Σχόλια

 1. Ανωνυμος

  Ήρθαν τώρα και γράφουν όλοι με τα ωραία τους με τις ιδέες τους με τις γνώμες τους
  Αλλά η ουσία είναι μία πως εάν δεν Φτιάξουμε Το χώρο για τα σκουπίδια και το τρενάρω με πότε με το Ένα Ή με το άλλο θα είμαστε στο ίδιο σημείο για πολλά χρόνια ακόμα Το λοιπόν ας απασχοληθούμε πρώτα με αυτό το ζήτημα που θα πάμε τα σκουπίδια μας και μετά κοιτάμε για τους καφέ η Θαλασσί κίτρινο κόκκινο Τώρα έχω με μια μεγάλη ευκαιρία να γίνει το έργο εάν δε γίνει τώρα ξέχασε το δεν θα γίνει ποτές
  Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια όλοι ενωμένοι γι’ αυτό το έργο Θζny

 2. ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

  Μου επιτρέπεται να γελάσω πικρά, όοοοοσο θέλω!
  Πάνω από δεκαετία έχει περάσει από τότε που συζητούσα τις γνώσεις μου γύρω από το θέμα της κομποστοποίησης και κάμποσοι από την ομήγυρη αμφισβητούσαν (ως άσχετοι) τα ωφέλη και την εφαρμοσιμότητά της. Γέλασα και θύμωσα όταν τους είδα σε παρεάκια ανίδεων αλλά και πονηρών που νόμιζαν ότι θα άρπαζαν καμμιά «μη κερδοσκοπική» εργολαβία για να μας μάθουν αυτά που δεν γνώριζαν και δεν πίστευαν.
  Με τέτοια μυαλά δεν προχωράει τίποτα, με κινήσεις εντυπωσιασμού πράσινων και καφέ κάδων δεν γίνεται τίποτα και για να τελειώνουμε με τα παραμύθια: αν αυτός ο τόπος δεν αξιοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό του θα συνεχίσουμε να πέφτουμε θύματα εργολάβων, «μη κερδοσκόπων» , εισαγόμενων ψευτοειδικών και λοιπών αρπακτικών.

 3. Φραντζέσκος Καλλιβρούσης

  Ακόμη θέλω να προσθέσω ότι προσωπικά , ως Αρχιτέκτων – Βιομηχ. Σχεδιαστής , λαμβάνω μέρος στο Διαγωνισμό Σχεδιασμού που έχει προκηυχθεί απο την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για στοιχεία Δημοτικού Εξοπλισμού : Δημοτικό Κάδο Απορριμμάτων – Στάση Δημόσιων λεωφορείων – Φανοστάτη Δημοτικού φωτισμού. Στα πλαίσια αυτού λοιπόν ήδη προσχεδιάζω Κάδο Απορριμμάτων με 4 ξεχωριστά διαμερίσματα, κατάλληλα διαφοροπιημένα ώστε να δέχονται τα διεθνώς καθορισμένα Είδη Ανακυκλώσιμων Απορριμμάτων – ονομάζονται «Ρεύματα» : γυάλινα θραύσματα ή μπουκάλια – κουτιά αλουμινίου – μικρά χάρτινα αντικείμενα – σύμμικτα λοιπά απορρίμματα (κυρίως Κομποστοποιήσιμα). έτσι θα διευκολύνεται η Συγκέντρωση – Αποκομιδή καθώς και ο Πρακτικός Καταμερισμός των Ανακτήσιμων υλικών, ενω θα βοηθήσει δραματικά στην Πρακτική Εκπαίδευση και Χρήση των πολιτών, ενώ θα δημιουργήσει θετικότατες εντυπώσεις στους επισκέπτες – τουρίστες απο άλλες χώρες (εκεί η Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση θεωρείται συνήθης και κατακτημένη πρακτική).

 4. Φραντζέσκος Καλλιβρούσης

  Γνωρίζω απο την αρχή την Προσπάθεια που έγινε για το Πιλοτικό Πρόγραμμα Κομποστοποίησης στην Χώρα της Άνδρου αρχικά , με προοπτική να προχωρήσει και στου λοιπούς κύριους οικισμούς. Αυτό έγινε επι Δημαρχίας Ι. Γλυνού και υποστηρίχθηκε και από εμένα – ως εκπρόσωπο των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ – ενώ προσφέρθηκε κι σημαντική Τεχνική Βοήθεια απο τον τότε Ευρωβουλευτή και Περιφερ. Σύμβουλο μας κο Ν. Χρυσόγελο, ο οποίος τον Ιούνιο του 2011, παρέδωσε στον Ι. Γλυνό Εμπεριστατωμένη Μελέτη «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμάτων Άνδρου – Αανακύκλωσης και Κομποστοποίησης», που πλέον ΔΕΝ γνωρίζω την τύχη της . Επίσης να υπενθυμίσω την τότε σημαντική κονητοποίηση ομάδας συνειδητοποιημένων πολιτών με επωνυμία «Ανδριώτικη Πρωτοβουλία για Λιγότερα Απορρίμματα» (Α.Π.Λ.Α.) η οποία δυστυχώς επίσης φαίνεται να διαλύθηκε.
  ΤΙ ΜΕΛΕΙ ΓΕΝΝΕΣΘΑΙ όμως ; Στο διπλανό νησί της Τήνου μια πρωτοβουλία πολιτών με την ηγεσία – καθοδήγηση του συναδέλφου μου Αρχιτέκτονα Δ. Πολιτόπουλου – Αρμάου , και την στήριξη των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ , αντιμετώπισε το παρόμοιο Πρόβλημα με την σύσταση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Κελλιά – Καλλονή» , με αποκλειστικό σκοπό την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων – Ανακύκλωση – Κοσμοστοποίηση στα χωριά της Βορ. Τήνου. Ξεκίνησαν το 2012 και ήδη έχουν πολλπλά βραβευθεί για την Καινοτομική Προσέγγιση του Προβλήματος, λειτουργούν με επιτυχία, διαχειρίζονται ήδη 20-30 τόνους Απορριμμάτων ετησίως – με στόχο να φθάσουν του 100 τόνους – και κυρίως ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ – Χωρίς Κόστος για τον Δήμο, διαχειρίζονται τα Απορρίμμαστα με Έσοδα απο την Μεταπώληση των Ανακυκλώσιμων – Ανακτήσιμων Υλικών. Λόγω της εξαιρετικής επιτυχίας τους , ο επικεφαλής Δ. Πολιτόπουλος έχει ορισθεί απο την Κυβέρνηση ως πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.), συμβουλευτικού οργάνου του Υ.Π.ΕΝ. στα θέματα αυτά, ενω συμμετέχει και άλλο ένα μέλος των Ο.Π. , ή Χριστίνα Ευθυμιάτου (απο την Νάξο). Όλοι αυτοι μου έχουν δηλώσει (ως σύντροφοι στους ΟΙΚ.ΠΡ.) την βαθιά διάθεση να ενημερώσουμε τους Ανδριώτες πολίτες σε Ημερίδα που μπορεί να διοργανωθεί (στην Χώρα – Δημ. Θέατρο , αλλά ίσως και ξεχωριστά σε Κόρθι και Υδρούσσα) και απομένει η πρακτική της οργάνωση – προτείνεται τέλη Αυγούστου ή Σεπτέμβριο.Εννοείται ότι σκοπός μας είναι η εύρυθμη Συνεργασία μας με τον Δήμο Άνδρου για όλα αυτά, δυστυχ΄ςω όμως οι μέχρι τώρα προσπάθειες μου να επικοινωνήσω και να συνομιλήσω έχουν πέσει στο Κενό.
  Σημειώνω ότι αντίστοιχες Πρότυπες Μορφές Τοπικής Συνεταιριστικλης Διαχείρισης Απορριμμάτων, έχουμε μέσω μελών μας στηρίξει οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, και σε άλλους Δήμους της Ελληνικής Περιφέρειας (Λακωνία – Ηλεία κ.αλ.)

 5. ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΧΩΡΑΣ

  ΜΑΘΑΜΕ ΑΠΟ ΑΝΘΩΠΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΤΙ Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΙΗΣΗΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΠΟ ΑΡΧΕΣ ΦΕΒΡΟΥΡΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΜΑΖΕΥΕ ΕΠΙ ΔΥΟ ΣΧΕΔΩΝ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΔΟΙ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΟΤΙ ΒΡΟΜΟΥΣΑΣ ΠΛΕΟΝ .ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΑΛΩΝ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΟΓΚΟΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΩΝ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΝ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΣ ΟΙΚΟΜΙΚΑ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ??????????

 6. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΜΑΡΚΟΣ

  Οι καφε καδοι απο οσο γνωριζω αποσυρθηκαν λογω ληξης της συμβασης με τον εργολαβο κ μη εγκαιρης προκυρηξης νεου διαγωνισμου. Επισης να σημειωσω οτι ενα τεχνικο προβλημα στην λειτουργια του μηχανηματος Κομποστοποιησης θα αποκατασταθει εντος της επομενης εβδομαδας . Η διαχειριση των απορριμματων θεσμικα ειναι ευθυνη του Δημου, αλλα οσα κ να καταλογιζουμε σε αυτον κ εμεις δεν ειμαστε αμοιροι ευθυνων.

 7. ?????????????

  Ναι! Μα το ερώτημα είναι γιατί «εξαφανίστηκαν» οι κάδοι;
  Ξέρει κανείς να μας πει;
  Γιατί μέχρι και 10 μέρες πριν, περίπου, τους έβλεπα στην θέση τους και πήγαινα τα οργανικά ανακυκλώσιμα μου!

 8. Γιώργος τ

  Ωραια. Σ όλη την πολιτισμένη Ευρώπη υπαρχουν κάδοι σε ολα τα σπίτια και σ όλα τα συγκροτήματα. Με αυτόν τον τρόπο βλέπεις και ελέγχεις τι σκουπίδια απορρίπτουν ((φαγητό χαρτί γυαλί και πλαστικά )).
  Εδώ ??? Σε κάθε 200-500 μέτρα κάδοι .
  Τι ψάχνετε θέλει δουλειά και όραμα.

 9. !!!!

  Μετά έρχεται ο Δήμαρχος και λέει ότι θα γίνεται περισσότερη ανακύκλωση – κομποστοποίηση και ότι θα επεκταθεί η κομποστοποίηση και στα άλλα δημοτικά διαμερίσματα.
  Ποια Άμστελ;;;;;;; Θα επεκταθούν!!!!!!!!!!!!! Εδώ σταμάτησε και στην Χώρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Κοροϊδευόμαστε;;;;;;;;;

 10. Γ, ΞΑΝΘΟΣ

  Ξαφνικά εξαφανίστηκαν !.

 11. Ανωνυμος

  Δεν ξέρω μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε η νοικοκυροσύνη Ξαφνικά δεν ξέρω τι έγινε και όλα άλλαξαν Τα σκουπίδια δεν έμπαιναν Μέσα στους Σκουπιδοντενεκέδες Ήταν πιο εύκολα να τα Πετάνε από έξω Ή να τα αφήσει σε καμιά γωνία δυστυχώς όλα άλλαξαν Εάν πας σε άλλα νησιά η καθαριότητα είναι πολύ καλή εκτός την δικιά μας και όλοι Κατηγορεί ο ένας τον άλλον
  Και κατηγορουμε το Δήμο που δε κάνει καλή δουλειά Μετά ήρθαν οι μεγάλοι Κάδοι Αποτυχία και σε αυτούς Αποτύχει και σε αυτούς κανένας δεν Κλείνει τα καπάκια απλώς τα πετάνε όπως να ναι και αστούς άλλους να τα βρούνε Και η μυρωδιά από τα σκουπίδια είναι αφόρητη Η ερώτηση τι έγινεναν οι καφέ Κάδοι Εάν ψάχτε ορισμένα σπίτια και αυτοί που κάνουν τις οικοδομές Θα τους βρείτε Μια φορά κι έναν καιρό είμαστε νοικοκύρηδες Μπορείτε να μου πείτε τι έγινε με αυτό; θζny

 12. ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΠΑΝΤΟΥ

  Προφάσεις εν αμαρτίαις…………….και λέγαμε ότι «κάναμε κομποστοποίηση»…
  Ποτέ δεν έγινε υποτυπώδης καν κομποστοποίηση και πώς θα ήταν αυτό δυνατό αν ΠΡΩΤΑ δεν έχεις εκπαιδεύσει και πληροφορήσει τους δημότες για τα απίστευτα ωφέλη της μεθόδου αυτής, τι και πώς απορρίπτεις στους καφέ κάδους..
  Αυτή είναι η πρόσφατη ιστορία και η τρέχουσα πραγματικότητα!

 13. Η επιτυχία σε όλα τα έργα κρίνεται από την συνέχεια και την συμμετοχή . Χωρίς επιμονή και υπομονή δεν υπάρχει καλό τέλος .

  Όλα τα κάνουν άνθρωποι.

  Οι καφέ κάδοι είχαν πολύ καλό σκοπό για το θέμα ‘ κομποστοποίηση απορριμάτων ‘αλλά εδώ και καιρό ψάχνω άκρη και δεν υπάρχει η αρχή του νήματος σε μια επικοινωνία . Αν υπάρχει είναι ευκαιρία και εγώ να την βρω . Καλημέρα σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *