Ο Δήμος Άνδρου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Ο Δήμος Άνδρου επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής των δημοτών του, συμμετέχει για πρώτη φορά φέτος στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (ΕΕΚ) που πραγματοποιούνται τον Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα 16-22/09/2017, με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Δήμος μας αποφάσισε να συμμετάσχει στη φετινή διοργάνωση δεδομένου ότι πρόκειται για τον σημαντικότερο θεσμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας. Το 2016, η εκστρατεία «έσπασε το ρεκόρ» συμμετοχών, καθώς 2.427 πόλεις και κωμοπόλεις από 51 χώρες διοργάνωσαν δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, την ώρα που σε περισσότερες από τις μισές συμμετοχές υλοποιήθηκαν μόνιμα μέτρα.

Το νησί μας, είναι συνυφασμένο με έναν μοναδικό φυσικό πλούτο, που περιλαμβάνει πράσινο, βουνά, άφθονο νερό και πηγές. Αναπόσπαστο κομμάτι του είναι το δίκτυο των μονοπατιών. Μάλιστα, η Άνδρος είναι το πρώτο νησί στην Ευρώπη, που διαθέτει ευρωπαϊκή πιστοποίηση (Ευρωπαϊκό σήμα Leading Quality Trails -Best of Europe από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορικών Συλλόγων Εuropean Ramblers Association). Υπενθυμίζεται ότι σε λιγότερο από δύο εβδομάδες η Άνδρος ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους αθλητές που θα συμμετάσχουν στον δεύτερο ορεινό δρόμο, στο Andros Trail Race 2017.

Η προσπάθεια ξεκίνησε το 1997, όταν στο πλαίσιο της ανάπτυξης του πεζοπορικού τουρισμού στο νησί, η Νομαρχία Κυκλάδων σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Άνδρου ανέλαβε και υλοποίησε τμήμα έργου καθαρισμού και σήμανσης 12 πεζοπορικών διαδρομών συνολικού μήκους 85 χλμ. Το 2010 με πρωτοβουλία του «Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου», έγινε η καταγραφή και η ανάδειξη των πεζοπορικών διαδρομών, δράσεις που εξελίσσονται διαρκώς.

Συνολικά, ο Δήμος Άνδρου έχει αναλάβει μια σειρά από δράσεις στο πλαίσιο της Κινητικότητας. Η προσβασιμότητα των αρχαιολογικών χώρων, των όμορφων φυσικών τοπίων που χαρακτηρίζουν το νησί, των ακτών και των σημείων πρωτογενούς παραγωγής, βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας που υλοποιείται με αργά βήματα με δεδομένη την σοβούσα κρίση. Ο κεντρικός σχεδιασμός της κινητικότητας και η χρήση εργαλείων για την διαχείρισή της έχει εγκριθεί από το Πράσινο Ταμείο (προγράμματα ΣΒΑΚ) και αναμένεται η χρηματοδότηση για να προχωρήσουμε με μέθοδο και να ολοκληρώσουμε τις απαιτούμενες ωριμάνσεις για χρηματοδοτήσεις μέσα από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Η χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον Δήμο, ο σχεδιασμός νέων ελεγχόμενων θέσεων στάθμευσης, τα πολλά μονοπάτια και οι ποδηλατόδρομοι, οι διαπλατύνσεις σε σημεία και o σχεδιασμός ριζοσπαστικών παρεμβάσεων στις πύλες εισόδου του νησιού, είναι θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αποτελούν δεσπόζοντα θέματα του Πενταετούς Επιχειρησιακού προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Άνδρου ευχαριστεί όσους ανταποκρίθηκαν και απευθύνει κάλεσμα στους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, τα σωματεία της Άνδρου, τα σώματα ασφαλείας, την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και όλους τους δημότες να ευαισθητοποιηθούν και να γίνουν μέρος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας της βιώσιμης κινητικότητας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία δράσεων, στηρίζοντας και συμμετέχοντας ενεργά και έμπρακτα στις εκδηλώσεις.

Αναλυτικά οι δράσεις που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας στον Δήμο Άνδρου:

Τετάρτη 20/09 – Παρασκευή 22/09
Διαγωνισμός ζωγραφικής στα δημοτικά σχολεία της Άνδρου με θέμα «Τα παιδιά ζωγραφίζουν πώς ονειρεύονται τη μετακίνησή τους στο νησί». Στην καλύτερη ζωγραφιά θα δοθεί δώρο, με την ευγενική χορηγία του Μιχάλη Βαλμά.

Πέμπτη 21/09, 21:00
Προβολή της ταινίας «Το αριστερό μου πόδι» (1989) από την Κινηματογραφική Λέσχη.

Παρασκευή 22/09, 18:00
Διοργάνωση ποδηλατοδρομίας/πεζοπορίας στη Χώρα στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας χωρίς αυτοκίνητο (διαδρομή από το Δημαρχείο έως τα Λιβάδια, μέσω του ποταμού)

Παρασκευή 22/09, 18:30
Διοργάνωση ποδηλατοδρομίας/πεζοπορίας με πρωτοβουλία του Συλλόγου Επαγγελματιών στο Μπατσί (η διαδρομή προβλέπει τον γύρο του Μπατσίου, με αφετηρία την πλατεία, ενώ για τα παιδιά η διαδρομή θα είναι μικρότερη)

 

Ολοκληρώνοντας, στόχος του Δήμου Άνδρου είναι να προχωρήσει μαζί με τις υπάρχουσες, σε πρόσθετες καινοτόμες δράσεις, που θα προάγουν τη βιώσιμη κινητικότητα και ταυτόχρονα θα προωθήσουν την ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

 

Από το γραφείο ενημέρωσης του Δήμου

One Response

  1. Κ. Σταμέλος

    Εγώ θα περίμενα μια παρέμβαση ενημέρωσης στους επισκέπτες να ΜΗΝ φέρνουν τα ΙΧ τους στην ¨Ανδρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *