Τέσσερις παραλίες της Άνδρου βραβεύτηκαν φέτος με «Γαλάζια Σημαία»

galazia simaia vanglouk androsfilm

Τέσσερις παραλίες της Άνδρου βραβεύτηκαν σήμερα, με «Γαλάζια Σημαία», κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής – ανακοίνωσης και βράβευσης ακτών και μαρίνων από τις 50 χώρες που μετέχουν στο Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία».

Πρόκειται συγκεκριμένα, για τις παραλίες , «Άγιος Πέτρος», «Δελαβόγιας»,  «Μπατσί» και  «Χρυσή Άμμος»

Με 430 βραβευμένες ακτές και 9 μαρίνες με «Γαλάζια Σημαία», η Ελλάδα  διατήρησε το 2016 την τρίτη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες και πρώτος νομός  αναδείχθηκε φέτος, με 52 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής.

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος συνολικά 3.462 ακτές, 660 μαρίνες και 21 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.
vanglouk androsfilm

Η Παγκόσμια Τελετή Απονομής των «Γαλάζιων Σημαιών» πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά  σήμερα, Τετάρτη 25 Μαΐου 2016,  στην Χαλκιδική από το Διεθνές Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE)

Πρόκειται για ιστορικό γεγονός για τη χώρα μας αφού, μέχρι το 2015, η ανακοίνωση των «Γαλάζιων Σημαιών» για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα γινόταν κάθε χρονιά με δελτίο τύπου από την έδρα του FEE στην Δανία.

Η δήλωση του Δήμαρχου για το θέμα :

 

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που πήραμε τις τρεις γαλάζιες σημαίες, τις οποίες είχε χάσει από ολιγωρία και αδιαφορία η προηγούμενη δημοτική αρχή. Είναι ένα ακόμη βήμα προς την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας, για την οποία εργαζόμαστε σκληρά από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν για να υπάρξει αυτή η θετική για το νησί μας εξέλιξη».

Ενημερώνουμε, επίσης, ότι αυτή την εβδομάδα φιλοξενούνται στην Άνδρο Γερμανοί δημοσιογράφοι, στο πλαίσιο των στοχευμένων προωθητικών ενεργειών του Δήμου, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ. Θα ακολουθήσει, τον επόμενο μήνα, παρόμοια ενέργεια με Ιταλούς δημοσιογράφους.

 

Από το γραφείο ενημέρωσης του Δήμου Άνδρου

 

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που κλείνει φέτος 65 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 διαχρονικά δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. (www.eepf.gr)

– See more at: http://www.eepf.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *