Την Τρίτη το βράδυ στις 9, στο σινε αυλή: «Τα σημάδια του ουρανού» & «Ανεμοδαρμένες Πτήσεις»

Τρίτη 21 ιουνιου 2016 περιφ εκδηλώσεις vanglouk androsfilm

«Τα σημάδια του ουρανού» της  Μάρως  Αναστοπούλου

βραβείο FIPRESCI στο 18ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Στην απόμακρη Αμοργό οι άνθρωποι μοχθούν κι απολαμβάνουν τη ζωή με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Ο καπετάν Κωνσταντής και ο Λεωνίδας ο βοσκός έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή σε αυτή τη μικρή γωνιά της γης κι όμως δεν γνωρίζονται. Η καθημερινότητά τους καθορίζεται από μία κοινή παράμετρο: τα σημάδια τ’ ουρανού. Οι Αμοργιανοί κουβαλούν γνώσεις αιώνων για την πρόβλεψη του καιρού. Είναι τα σημάδια του ουρανού, οι άνεμοι, τα αστέρια, τα σύννεφα και η θάλασσα που τους μηνύουν για το αύριο. Ο αέναος κύκλος της ζωής είναι ο κύκλος των εποχών, της γέννησης και του θανάτου μα και μία διαρκής υπενθύμιση της απλής ομορφιάς που πλέει ανενόχλητη γύρω μας: κάθε μέρα ποτέ δεν είναι ίδια με την επόμενη.

«Ανεμοδαρμένες Πτήσεις»: ένα ντοκιμαντέρ για το παράνομο κυνήγι

Nτοκιμαντέρ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την παράδοξη σχέση ανάμεσα στη λαθροθηρία, τα απειλούμενα είδη πουλιών και το κυνήγι.

Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ έχει γίνει στο πλαίσιο της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας στους σημαντικούς για τη Νανόχηνα υγρότοπους της Β. Ελλάδας που υλοποιεί το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+ «Διαφύλαξη του Φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής».

Από τον Αρκτικό Κύκλο ως τη Μεσόγειο και από το Δέλτα του Έβρου ως τη Λίμνη Κερκίνη, το ντοκιμαντέρ «Ανεμοδαρμένες πτήσεις» μας προσκαλεί σε ένα οδοιπορικό συνύπαρξης πουλιών και ανθρώπου στους υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας. Τον χειμώνα, χιλιάδες υδρόβια πουλιά κατακλύζουν κάθε πιθαμή των υγροτόπων του Βορρά. Και μαζί τους, τα 30 εναπομείναντα ζευγάρια Νανόχηνας, διεκδικούν τον δικό τους χώρο μαζί με κυνηγούς, παρατηρητές πουλιών αλλά και λαθροθήρες.

Ποιος κυκλοφορεί λοιπόν τον χειμώνα στους υγρότοπους και με ποιον σκοπό; Τι είναι τελικά η λαθροθηρία και γιατί εξακολουθεί να υφίσταται αφού είναι καταδικαστέα από όλους; Ποιος απειλείται από αυτή και ποια η σχέση της με το κυνήγι; Ποιος ο ρόλος της Νανόχηνας, του πιο απειλούμενου υδρόβιου πουλιού της Ευρώπης με όλα αυτά;

Με φόντο τα μοναδικά τοπία των υγροτόπων της Βόρειας Ελλάδας, υπό τους ήχους πουλιών, του ανέμου αλλά και πυροβολισμών, αναζητούμε τους θαμώνες των υγροτόπων τον χειμώνα, ο καθένας από τους οποίους διηγείται τη δική του ιστορία για τη σχέση του με τη φύση, το κυνήγι, την προστασία της άγριας ζωής. Από τους ορνιθολόγους του Αρκτικού Κύκλου, έως τους παρατηρητές πουλιών στη Λίμνη Κερκίνη, τους Δασικούς Υπαλλήλους και τους κυνηγούς στο Δέλτα του Έβρου, ξεδιπλώνεται ποικιλοτρόπως το ενδιαφέρον για την άγρια φύση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *