Νέα

Και βραβευμένο το ''Ευχαριστημένο''!


Η Μαρίνα Καραγάτση με «Το ευχαριστημένο ή οι δικοί μου άνθρωποι» (Εκδόσεις Αγρα), κέρδισε το βραβείο μυθιστορήματος 2009 στη 12η τελετή απονομής των βραβείων του περιοδικού Διαβάζω, που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς.
Η Μ. Καραγάτση παρέλαβε το βραβείο της από τον Ιάκωβο Καμπανέλη, και ευχαρίστησε όχι μόνο την κριτική επιτροπή αλλά και «τους αναγνώστες γιατί και συγκινήθηκαν αλλά κυρίως γέλασαν πολύ αναγνωρίζοντας το παράλογο της ζωής».
Στο βιβλίο η Μαρίνα Καραγάτση δανείζεται τα λόγια προσφιλών της προσώπων και τους ξαναδίνει φωνή. Με τρεις παράλληλους μονολόγους μιας ανοιξιάτικης μέρας του 1950 και ένα θεατρικό μονόπρακτο μιας ανοιξιάτικης μέρας του 2006 αναπλάθει βιώματα και ενδόμυχους συλλογισμούς του Καραγάτση, του αντιπροσωπευτικότερου ίσως συγγραφέα της γενιάς του, της Λασκαρώς, καρτερικής και δυνατής υπηρέτριας του σπιτιού, και της γιαγιάς Μίνας, μιας αρχόντισσας της Άνδρου. Σιωπηλή, αλλά διαρκώς παρούσα, η Νίκη Καραγάτση, η ζωγράφος που παραμένει με την ευαισθησία και τους χαμηλούς της τόνους πάντα επίκαιρη. Μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας ξαναζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή.

Αφήστε ένα σχόλιο