Καλημέρα σας
Με ρωτάτε
Τι έχω να πω για τα χόρτα και το «Γύρνα ή έστω τηλεφώνα»
Η πρόσφατη ανάρτηση του προέδρου Λευτέρη για το θέμα των ξερόχορτων, με χιουμοριστικό τόνο και τη φράση «Γύρνα ή έστω τηλεφώνα», προκάλεσε αρκετά χαμόγελα αλλά και απορίες. Τι πραγματικά ειπώθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για τη διαχείριση των αποβλήτων από τον καθαρισμό οικοπέδων;
Διάβασα κι εγώ την ανάρτηση του – πάντα συμπαθούς – προέδρου Λευτέρη και, όπως λέμε και στο χωριό μου, έπεσα απ’ τα σύννεφα. Έτρεξα λοιπόν να βρω την «κονσέρβα» του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου για να δω τι ειπώθηκε. Τη βρήκα, την άκουσα προσεκτικά και, για να πω την αλήθεια, ευχάριστα παραξενεύτηκα. Η συζήτηση κύλησε σχετικά ομαλά. Μόνο που – σε αντίθεση με το χιουμοριστικό ύφος της ανάρτησης – εγώ άκουσα άλλα…
Στην ερώτηση του κ. Μπατή, «πού να βάζουν οι πολίτες τα ξερόχορτα μετά τον καθαρισμό;», η απάντηση που δόθηκε ήταν λίγο… θεωρητική. Μίλησαν για το τι προβλέπει η νομοθεσία, για τα μέτρα που έχουν παρθεί από το 2011, και για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών. Όλα σωστά μέχρι εδώ – αλλά η ουσία χάθηκε. Δηλαδή, «πού» να πάνε αυτά τα χόρτα; Πού θα συγκεντρώνονται; Κανείς δεν είπε με σαφήνεια.
Το μόνο που ειπώθηκε ήταν ότι ο Δήμος ακόμα ψάχνει να βρει χώρους. Κανείς – λένε – δεν δέχεται να παραχωρήσει κάποιον. Τα «πράσινα σημεία» είναι ακόμα υπό αναζήτηση. Όσο για την καύση των χόρτων, αναφέρθηκε μεν, αλλά μόνο ως παλιά λύση, σε περιόδους που επιτρέπεται και με τα αυστηρά μέτρα πυροπροστασίας. Ούτε προτείνεται από τον Δήμο, ούτε ενθαρρύνεται. Οπότε, κατά τη γνώμη μου, η τελική απάντηση ήταν ξεκάθαρη: «ακόμα δεν έχουμε λύση, ψάχνουμε».
Και ξέροντας τη διάθεση του προέδρου για χιούμορ, μόνο σαν αστείο μπορώ να εκλάβω τη φράση ότι «ο Δήμος λέει να τα καίμε στο κέντρο του οικοπέδου μας». Δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο, ούτε καν υπονοήθηκε. Τώρα, για το «Γύρνα ή έστω τηλεφώνα», ε, αυτό είναι περισσότερο μια νοσταλγική φράση, μια ευχή να ξαναζήσουμε μια εποχή που – κακά τα ψέματα – αν επιστρέψει, θα μοιάζει, ως συνήθως, με φάρσα.
Όταν ένα τόσο πρακτικό θέμα παραμένει άλυτο για χρόνια, το χιούμορ μπορεί να βοηθά να το αντέχεις – αλλά δεν αρκεί για να το λύσεις. Ίσως ήρθε η ώρα, αντί για τηλεφωνήματα, να υπάρξουν ξεκάθαρες αποφάσεις.
Να είσαστε καλά, να περνάτε καλά και καθαρίστε τα οικόπεδα σας, θα είστε πιο σίγουροι
Γιώργος Δ. Καλλιβρούσης
Από το:
Μόνο που γιατρέ μου, την 30.4.2025 η Αυτοτελής Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ανδρου εξέδοσε ανακοίνωση με ακριβώς αυτό το περιεχόμενο να συγκεντρώνονται τα χόρτα στο κέντρο του οικοπέδου μακριά απο δένδρα, οικήματα και να καίγονται. Λάθος έρευνα κάνατε. Οσο για την φάρσα που γράφετε την ζούμε ήδη αφού επαναλαμβάνεται η “ιστορία Σουσούδης” μετα την αποτυχημένη θητεία 2014 2019 ως.. φάρσα. Πάντως υπερασπίζεστε τον δήμαρχο ποιό γρήγορα και απο την σκιά σας.
Η Εμπάθεια …… σε κάνει να ενεργείς και να Γράφεις τα Πράγματα με “Παρωπίδες……”
Οι ‘Μαζί για την Άνδρο ‘ σκέφτηκαν να κάνουν παιχνίδι εντυπώσεων με το πολύ σοβαρό θέμα της διαχείρισης των φυτικών υπολειμμάτων από τον καθαρισμό των οικοπέδων. Ξεκινώ με το πολύ απλό ερώτημα προς τους ξεφτέρηδες και τους χειροκροτητές τους: σε τι έκτασης διάραχα-που λέμε στην Άνδρο – μπορούν να συγκεντρώνονται τα χόρτα και τα κλαδέματα του 1/3 του νησιού -ανα ενότητα- καθώς ο ρυθμός διαχείρισής τους( κομποστοποίηση, πελετοποίηση) θα έπρεπε να είναι βιομηχανικού μεγέθους, πράγμα αδύνατο για οποιονδήποτε Δήμο. Αρέσει ή όχι, για τις μη αστικές εκτάσεις καθένας μας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, να προστατεύσει την περιουσία του και των συμπολιτών του από πυρκαγιά και να μην κινδυνεύει από πρόστιμα. Και για να τα λέμε όλα, αν εφαρμοστεί κατά γράμμα ο νόμος περί καθαρισμού οικοπέδων, οδηγούμε με μαθηματική ακρίβεια τα αγροτεμάχια μας σε καταστροφή, αφού τους στερούμε θρεπτικά συστατικά (που επιστρέφουν σε αυτό μετά την αποσύνθεση των φυτών) και νερό (αφαιρώντας τα κουρεμένα χόρτα, εκτείθεται το χώμα απροστάτευτο στον ήλιο και αποξηραίνεται σε βάθος). Λίγη τροφή για σκέψη , ώστε να μην καούμε αλλά και να μην νομίζουμε ότι πρέπει σώνει και καλά να διώξουμε τα κουρεμένα χορτάρια από τα χωράφια μας. Όσο για τους ξεφτέρηδες, μέχρι την επόμενη λογοδοσία κάτι ακόμα θα σκεφτούν ελπίζοντας να προκαλέσουν ανακατωσούρα. Τι να κάνουμε, τέτοιοι είναι!
Πολύ καλά κάνει ο Δήμος το δήμαρχο μας να εφαρμόσουμε αυτό το νόμο να καθαρίζουμε τα οικόπεδα μας κοντά στα σπίτια είναι επικίνδυνα για όλους μας
Τώρα που απαγορεύεται να τα κάψεις τα μαζεύεις σε μια γωνιά και τα αφήνεις μέχρι να έρθει ο καιρός να τα κάψεις
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι κληρονόμοι έχουνε οικόπεδα μέσα στο χωριό και δεν τα καθαρίζουν οι χωριανοί δεν θέλουν να τους Αναφέρουν στην αστυνομία εκεί είναι το πρόβλημα και ο κίνδυνος