«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΦΟΛΚΣ ΑΝΓΚΛΕ»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
2Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΧΤΩΝ ΑΝΔΡΟΥ
Άνδρος, 11/9/2025
“Να ανταμώνουν οι άνθρωποι.
Να τραγουδά η ψυχή.
Να χορεύει το κορμί.
Να μας ενώνει η μουσική
Εις υγείαν της παρέας“
(Αυγουστίνα Μάστορη, σαντούρι και φωνή στην 2η συνάντηση)
Μία εβδομάδα, σχεδόν, πέρασε από εκείνο το διήμερο της 4ης και 5ης Σεπτεμβρίου που διοργάνωσε ο Σύλλογός μας για δεύτερη χρονιά, όπου στο πλακόστρωτο της Αγοράς στις “περατζάδες” των οργανοπαιχτών μας αντηχούσαν τα μαρς και τα διαζώματα του Ανοικτού Θεάτρου γέμιζαν από Ανδριώτικους και νησιώτικους σκοπούς και τραγούδια.
Πάνω από 1.000, τουλάχιστον, καταμετρημένοι θεατές και ακροατές, ήρθαν και τις δύο ημέρες από όλα τα μέρη της Άνδρου για να απολαύσουν και τιμήσουν τους 55 Ανδριώτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία παραδοσιακούς οργανοπαίχτες και τραγουδιστές και να διασκεδάσουν χορεύοντας πάνω στην σκηνή του θεάτρου.
Ήρθαν και τίμησαν με την παρουσία τους, πρωτίστως τους μουσικούς μας, η Έπαρχος ‘Άνδρου κ. Άννα Βρεττού, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό, ο Αντιδήμαρχος Κορθίου κ. Σπυρίδων Τσαούσης,
η Δημοτική Σύμβουλος κ. Λασκαρώ Στεφάνου, Υπεύθυνη Πολιτισμού του Δήμου Άνδρου, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Δ.Ε. του Κέντρου Υγείας Άνδρου κ. Δημήτριος Πολέμης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Βασίλειος Μπατής, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανδρου κ. Αικατερίνη Κατσιώτη, ο Σύμβουλος της Τ.Κ. Γαυρίου κ. Νικόλαος Κατσίκης, ο Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου πατήρ Λεωνίδας Γλυνός, ο Ειδικός Συνεργάτης Δημοσιογράφος του Δημάρχου Άνδρου κ. Ιωάννης Βαθυάς, τους οποίους και ευχαριστούμε.
Ο κ. Άγγελος Σφακιανάκης, μουσικός παραγωγός, έκανε κι εφέτος την εμπνευσμένη εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης επισημαίνοντας την ιδιαιτερότητα της παραδοσιακής μουσικής της Άνδρου, τους σκοπούς της, τα είδη της, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους μουσικούς και οργανοπαίχτες, ενώ ο Απόστολος Μαρκόπουλος ανέλαβε την παρουσίαση του Συλλόγου και των οργανοπαιχτών.
Η πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Ευαγγελία Ξανθού επεσήμανε στην ομιλία της την αξία “της παρέας” στην δημιουργία πολιτισμού και στην διατήρηση της παράδοσης, και μετά την εμφάνιση των μουσικών, τους ευχαριστούσε και τους παρέδιδε ένα αναμνηστικό και από μία τιμητική διάκριση για την συμμετοχή και συμβολή τους.
Συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Φολκς Ανγκλέ και της Χορευτικής Ομάδας Κορθίου (παιδικά, εφηβικά, ενηλίκων) με την επιμέλεια της χοροδιδασκάλου Γεωργίας Ξανθού, πτυχιούχου ΤΕΦΑΑ, με ειδίκευση τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.
Κατά το τέλος της κάθε μίας βραδιάς της συνάντησης, αυτή εξελισσόταν σε ένα αυθόρμητο γλέντι με συμμετοχή του κοινού που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά στον ετήσιο πλέον θεσμό της συνάντησης όλων των οργανοπαιχτών της Άνδρου κατά τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.
Ο Σύλλογός μας ευχαριστεί ιδιαίτερα τους πρωταγωνιστές και των δύο βραδιών της συνάντησης, τους μουσικούς μας, που ανέβηκαν στην σκηνή του Ανοιχτού Θεάτρου και ο καθένας τους κατέθεσε την ψυχή του, τις γνώσεις του, το ταλέντο του, την εμπειρία του, και απέθεσαν το φορτίο της μουσικής μας παράδοσης που μεταφέρουν με την σκυτάλη που τους παραδόθηκε.
Αυτοί ήταν κατ’ αλφαβητική σειρά:
Βιολάντη Βρατσάνου
Γιάννης Γαρύφαλλος
Κάρολος Γιαγιάννης
Γιώργος Γιαννίσης
Κλεάνθης Γλυνός
Βαγγέλης Ζαγοραίος
Ευαγγελία Ζαγοραίου
Mαρία Ζαγοραίου
Μιλτιάδης Ίσσαρης
Κωνσταντίνα Καλογρίδη
Θανάσης Καρπούζης
Κωστής Καρπούζης
Ασημίνα Κουρή
Λεωνίδας Λάβδας
Σταύρος Λαρίος
Γαρυφαλλιά Λουσίδου
Δέσποινα Λουστροπούλου
Μιχάλης Μαλταμπές
Νίκος Μανδαράκας
Γιάννης Μάνεσης
Πάνος Μάνεσης
Σωτήρης Μαργώνης
Απόστολος Μαρκόπουλος
Αυγουστίνα Μάστορη
Ζαννής Μάστορης
Νίκος Μέλιας
Kώστας Μουστάκας
Γιώργος Μπακέλας
Μιχάλης Μπάλλας
Λεωνίδας Μπασαντής
Θοδωρής Μπενάς
Γιάννης Μωράκης
Δημήτρης Μωράκης
Μαρία Ντόσκα
Νίκος Ντούσης
Αντώνης Παπαμάρκος
Γιώργος Πολίτης
Γιώργος Ρέρρας
Αντώνης Σαραβάνος
Μιχάλης Σαραβάνος
Γιάννης Σκόρδος
Δημήτρης Στεφάνου
Βαγγέλης Συρίγος
Πατήρ Ευστράτιος Συρίγος
Παντεζής Τέντες
Βαγγέλης Τριανταφυλλάκης
Δημήτρης Τριανταφυλλάκης
Λεωνίδας Τριανταφυλλάκης
Βαγγέλης Χαλάς
Κώστας Χρυσοστόμου
Γιάννης Ψαρρός
Νικόλαος Ψαρρός
Μαίρη Ψαρρού
Ο Σύλλογός μας ευχαριστεί επίσης όλους τους χορηγούς, τους εθελοντές μας, τους μικρούς και μεγάλους χορευτές από τον Σύλλογο Φολκς Ανγκλέ και την Χορευτική Ομάδα Κορθίου και όσους, επώνυμους και ανώνυμους, αυθόρμητα μας στήριξαν, συμμετείχαν και συνέβαλαν ο καθένας με τον τρόπο του στην επιτυχία της εκδήλωσης για να πραγματοποιηθεί και φέτος αυτό το Φεστιβάλ.
Από το Δ.Σ. του Συλλόγου