Νέα

Θεοδόσης Σουσούδης: Απόλυτη προσωπική και ηθική δικαίωση

Έκλεισε οριστικά μια υπόθεση που για χρόνια με ταλαιπώρησε, ταλαιπώρησε την οικογένειά μου και τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μου.
Η πρόσφατη τελεσίδικη απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών (αρ. 5812/2025) αποτελεί μια απόλυτη δικαίωση∙ όχι μόνο πολιτική, αλλά κυρίως
ανθρώπινη και ηθική.
Ύστερα από 10 χρόνια εμμονικής στοχοποίησης και συκοφαντιών από το site Εν Άνδρω, η Δικαιοσύνη έκρινε ξεκάθαρα ότι το δημοσίευμα της 29.11.2021, το οποίο ήταν εκείνο που “ξεχείλισε το ποτήρι”, ήταν στυγνή συκοφαντική δυσφήμιση, με απίστευτα ψεύδη παραποιημένα και κατασκευασμένα γεγονότα.
Δεν ήταν απλά, όπως προανέφερα, ένα μεμονωμένο περιστατικό, ήταν το “ποτήρι που ξεχείλισε”.
Το Εφετείο έκρινε πως, ο συντάκτης γνώριζε πολύ καλά ότι όσα έγραφε ήταν ξεκάθαρα, απολύτως ψέματα και τα δημοσίευσε με μοναδικό σκοπό να προσβάλει την προσωπικότητά μου, την επαγγελματική μου τιμή και τη δημόσια εικόνα μου.
Αυτή η απόφαση έχει μεγάλη σημασία, γιατί
είναι αδιανόητο το μένος που έδειξε όλα αυτά τα χρόνια το “Εν Άνδρω” και ο διαχειριστής του, με τους γνωστούς-άγνωστους σχολιαστές οι οποίοι έγραφαν αβίαστα συκοφαντικά και ψευδή γεγονότα, με άθλιους χαρακτηρισμούς, χωρίς ίχνος σεβασμού απέναντι σε εμένα και την οικογένειά μου.
Δυσκολεύομαι ακόμη να κατανοήσω πώς, για καθαρά εκλογικούς λόγους και προς όφελος πολιτικών αντιπάλων, γράφτηκαν τέτοιες συκοφαντίες, με τέτοια ένταση, μένος και τυφλό μίσος.
Μέχρι το 2019 η οργανωμένη παραπληροφόρηση και η τοξικότητα στο διαδίκτυο φαίνεται ότι επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα και αυτό ήταν ένας από τους σκοπούς, που ήταν ταγμένο το εν λόγω site.
Ήταν μια πολυετής, συστηματική προσπάθεια που στόχευε όχι μόνο να με πλήξει πολιτικά, αλλά και να τραυματίσει ηθικά την οικογένειά μου και όσους με στηρίζουν.
Η ανανδρεία των σχολιαστών και οι μηχανισμοί που κάποιοι ανέφεραν ότι στήθηκαν ξεπέρασαν κάθε όριο.
Ποτέ δεν διάλεξα το δικαστήριο ως μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Η θέση του Δημάρχου συνεπάγεται κριτική – ακόμη και σκληρή κριτική. Γι’ αυτό από το 2014 έως το 2019 δεν κατέθεσα καμία αγωγή, ακόμα κι αν αυτό μου κόστισε πολιτικά.
Όμως από το 2019 έως το 2023, η συνεχιζόμενη ωμή κατασυκοφάντηση, η διαστρέβλωση και τα καθημερινά χτυπήματα κάτω από τη μέση με υποχρέωσαν να προσφύγω στη Δικαιοσύνη. Και σήμερα διαπιστώνω πως ίσως έπρεπε να το είχα κάνει νωρίτερα, για να προστατεύσω, πάνω απόλα, τους δικούς μου ανθρώπους.
Άλλο η κριτική και άλλο το ψέμα, η στοχευμένη λάσπη και η προσπάθεια πολιτικής και κοινωνικής εξόντωσης.
Κάποιοι ερμήνευσαν την ευγένεια και την ανοχή μου ως αδυναμία.
Έκαναν λάθος.
Προχώρησα στο αυτονόητο. Προστάτεψα την οικογένειά μου, το όνομά μου, την υπόστασή μου, το έργο μου, την εργασία μου και τους ανθρώπους μου.
Κλείνοντας θέλω να πιστεύω ότι θα πάψουν τέτοιου είδους πρακτικές και θέλω να καταστεί σαφές ότι η απόφαση αυτή δεν αφήνει κανένα περιθώριο σε κανέναν πλέον λασπολόγο.
Όσοι συνεχίζουν την τοξικότητα και τη λάσπη, ας αναζητήσουν επιτέλους έναν πιο αξιοπρεπή τρόπο πολιτικού λόγου. Η παραπληροφόρηση και ο λαϊκισμός δεν ωφέλησαν ποτέ κανέναν.
Επίσης θέλω να αναφερθώ στο “ενάνδρω”, ότι ακόμα και τώρα ύστερα από την πρωτόδικη καταδίκη του και μετά από την καταδίκη μέσω της Έφεσης μου, δεν ζήτησε ούτε ένα τυπικό συγγνώμη, για όσα επί 10 χρόνια έγραφε.
Ας είναι…….
Η Άνδρος αξίζει πολιτικό λόγο με ευθύνη, σοβαρότητα και αλήθεια και όχι εκστρατείες λάσπης.
Η Δικαιοσύνη απέδειξε ότι η συκοφαντία έχει συνέπειες και ότι….
στο τέλος, η αλήθεια πάντα νικά.

” Η δημόσια συζήτηση οφείλει να διέπεται από αρχές”  του Γιάννη Βαθυά

Η πιο απλή μονάδα της ανθρώπινης έκφρασης και ταυτόχρονα η πιο ισχυρή. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ο μέσος άνθρωπος γνωρίζει περίπου 20.000-35.000 λέξεις και χρησιμοποιεί καθημερινά μόνο ένα μικρό κλάσμα τους. Όμως δεν είναι ο αριθμός των λέξεων που καθορίζει τον άνθρωπο, είναι ο τρόπος που τις χρησιμοποιεί. Οι λέξεις μπορούν να χτίσουν, μπορούν όμως και να γκρεμίσουν. Μπορούν να θεραπεύσουν, αλλά και να πληγώσουν βαθιά. Και πάντα, χωρίς εξαίρεση, αποτυπώνουν εμάς τους ίδιους που τις χρησιμοποιούμε.

Αφορμή για αυτές τις σκέψεις αποτελεί η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Δημάρχου Άνδρου, Θεοδόση Σουσούδη, σχετικά με την τελεσίδικη δικαστική απόφαση που τον δικαίωσε απέναντι σε δημοσιεύματα. Μια υπόθεση που κράτησε πάνω από μια δεκαετία και άγγιξε τις πιο ευαίσθητες περιοχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Την υπόληψη, την οικογένεια, την προσωπικότητα, τον καθημερινό αγώνα ενός ανθρώπου που καλείται να υπηρετεί έναν τόπο και τους πολίτες του.

Ως συνεργάτης του Δημάρχου, έχω δει από κοντά τη φθορά που προκαλείται. Όχι η πολιτική κριτική, αυτή είναι όχι μόνο θεμιτή, αλλά και απαραίτητη. Μιλώ για την οργανωμένη, συστηματική, επίμονη προσπάθεια απαξίωσης. Για τις λέξεις που γράφονται όχι για να ενημερώσουν, αλλά για να πληγώσουν. Για τις λέξεις που δεν είναι προϊόν γνώσης ή έρευνας, αλλά σκοπιμότητας να θιγεί κάποιος.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Δικαιοσύνη λειτούργησε όχι ως εργαλείο εκδίκησης, αλλά ως καταφύγιο αξιοπρέπειας. Η απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών δεν αφορά μόνο μια προσωπική διαμάχη. Αφορά κάτι βαθύτερο, την υπενθύμιση ότι η δημόσια συζήτηση οφείλει να διέπεται από αρχές. Από ήθος, από σεβασμό, από τη βασική ανθρώπινη ανάγκη να προστατεύεται η αλήθεια.

Η Άνδρος είναι ένας τόπος πολιτισμού. Ένας τόπος ιστορίας, παιδείας και κοινωνικής συνοχής. Δεν της αξίζει ένας δημόσιος λόγος πέραν των ορίων της αξιοπρέπειας. Στην πραγματικότητα, τέτοιες πρακτικές δεν αξίζουν σε καμία κοινωνία, πόσο μάλλον σε μια μικρή νησιωτική κοινότητα, όπου οι άνθρωποι γνωρίζουν ο ένας τον άλλον με το μικρό τους όνομα και όπου η κάθε λέξη, κυριολεκτικά, έχει μεγαλύτερο βάρος.

Κάθε φορά που ένα ψέμα γράφεται, αφήνει ένα σημάδι. Κάθε φορά που η αλήθεια παραποιείται, τραυματίζει όχι μόνο τον στόχο της, αλλά και τον δημόσιο λόγο συνολικά. Υπονομεύει την εμπιστοσύνη, δηλητηριάζει τις σχέσεις, διαβρώνει τις αξίες που κρατούν μια κοινωνία ενωμένη. Και το χειρότερο, συνηθίζεται.

Όμως η δικαστική απόφαση έστειλε ένα διαφορετικό μήνυμα. Ότι δεν είναι όλα επιτρεπτά. Ότι η δημόσια κριτική έχει όρια. Ότι η ελευθερία έκφρασης δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι. Ότι οι λέξεις, ακριβώς επειδή είναι τόσο ισχυρές, έχουν και συνέπειες.

Ως άνθρωποι και ως κοινωνία έχουμε καθήκον να υπερασπιζόμαστε όχι μόνο τη δική μας αξιοπρέπεια, αλλά και το επίπεδο της κοινής ζωής. Στην πολιτική, στην δημοσιογραφία, στην καθημερινότητά μας, οφείλουμε να είμαστε συνεπείς στις ίδιες αρχές. Στον σεβασμό, στην αλήθεια, στη δεοντολογία, στη διάκριση.

Γιατί οι λέξεις που επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε αποκαλύπτουν ποιοι είμαστε. Μπορούμε να έχουμε χιλιάδες λέξεις στη διάθεσή μας, αλλά τελικά οι λίγες που λέμε με ήθος έχουν μεγαλύτερη δύναμη από όλες τις άλλες.

Η πρόσφατη δικαστική δικαίωση του Δημάρχου, Θεοδόση Σουσούδη, δεν αποτελεί τέλος, αποτελεί υπενθύμιση. Υπενθύμιση ότι ο δημόσιος διάλογος απαιτεί ευθύνη και ότι, όσο κι αν καθυστερήσει, η αλήθεια έχει τρόπο να αναδεικνύεται. Μπορεί οι ψευδείς λέξεις να κάνουν θόρυβο, αλλά οι αληθινές αντέχουν στον χρόνο.

Η Άνδρος αξίζει να προχωρήσει μπροστά με καθαρό βλέμμα και καθαρό λόγο. Με πολιτική αντιπαράθεση που παράγει, όχι που καταστρέφει. Με δημοσιογραφία που τιμά την αποστολή της, όχι που την υπονομεύει. Με πολίτες που επιλέγουν να μιλούν με ευθύνη, γνωρίζοντας πως κάθε λέξη, είτε των 20.000 είτε των 10, έχει σημασία.

Γιατί στο τέλος, όπως αποδείχθηκε και τώρα, η αλήθεια δεν χρειάζεται πολλές λέξεις. Μόνο τις σωστές.

Γιάννης Βαθυάς

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio