Νέα

"Η Αιολική Βιομηχανία στην Άνδρο-Ενημέρωση και προβληματισμός"

Περίπου 85 άτομα παρακολούθησαν την ημερίδα με θέμα:

«Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ, ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΌΣ» που διοργάνωσε το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άνδρου, την Κυριακή 4 Ιουλίου 2010, το απόγευμα, στο Κινηματοθέατρο της Χώρας Άνδρου.
Οι καλεσμένοι ομιλητές και τα θέματα που παρουσίασαν είχαν ως εξής :
1) Παρουσίαση των αιτήσεων εγκατάστασης αιολικών σταθμών στην Άνδρο &
2) Αιολική ενέργεια, μια υπερτιμημένη συμπληρωματική μορφή ενέργειας, Αλέξανδρος Μαβής, Βιοτεχνολόγος, Msc Περιβαλλοντολόγος, Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου
3) Εναλλακτικές μορφές ενέργειας- Εναλλακτικοί κίνδυνοι, Χατζηνίκος Βαγγέλης, Δασολόγος, Msc Βιοοικολόγος, Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας
4) Αλόγιστη εγκατάσταση αιολικών σταθμών-απειλή για την άγρια ζωή-η περίπτωση της Σκύρου, Αποστόλης Καλτσής, Msc Βιολόγος, Ένωση Πολιτών Σκύρου για το Περιβάλλον,
5) Αιολικοί σταθμοί στη Νότια Εύβοια-Εμπειρία 10 χρόνων, Θανάσης Μπινιάρης, Εκπαιδευτικός, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Καρυστίας
Παρέμβαση στο τέλος των παρουσιάσεων έκανε ο νομικός εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, κος Γιώργος Χριστοφορίδης σχολιάζοντας το νόμο επιτάχυνσης των ΑΠΕ.
Από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίηκησης και υποψηφίους που είχαν όλοι προσκληθεί, παρέστη ο Θεοδόσης Σουσούδης, ενώ προσήλθαν προς το τέλος ο Έπαρχος Μαλταμπές Ιωάννης και ο δημοτικός σύμβουλος Γιαννίσης Δημήτριος και συμμετείχαν στη συζήτηση που ακολούθησε και συνεχίστηκε μέχρι τις 10 μμ.
Την ημερίδα παρακολούθησαν και θα καλύψουν δημοσιογραφικά, οι δημοσιογράφοι κα Κουτσαύτη και κος Βουραζέρης, των εφημερίδων “ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ” και “ΠΡΙΝ” αντίστοιχα οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση.
Στα συμπεράσματα διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων:
* Η σαφής διάκριση μεταξύ τρόπων εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεταξύ
o μικρών, οικιακών, τοπικής κλίμακας και φιλοσοφίας εγκαταστάσεων και
o μεγάλων, βιομηχανικών, αιολικών σταθμών σαν αυτούς που προωθούνται
* Η μονόπλευρη υφιστάμενη πληροφόρηση των περισσοτέρων, για τους μεγάλους, αιολικούς σταθμούς που υπερεκτιμά τις θετικές και υποτιμά τις αρνητικές επιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα :
o από περιβαλλοντική σκοπιά αναλύθηκαν τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν ελλείψει χωροθετικού σχεδιασμού και οριοθέτησης της φέρουσας ικανότητας των ευαίσθητων νησιωτικών συστημάτων και οι καταστροφικές επιπτώσεις των αιολικών σταθμών στη βιοποικιλότητα και το τοπίο.
o από κοινωνικής πλευράς, η ανάγκη πληροφόρησης του κοινού της Άνδρου για τα σημαντικά αυτά ζητήματα και η απουσία των περισσοτέρων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και όσων άλλων γνωρίζουν λεπτομέρειες όπως επιχειρηματίες ή ιδιοκτήτες γης. Επίσης υπογραμμίστηκε το πόσο κοινωνικά άδικο είναι το προτεινόμενο μοντέλο όπου επιβαρύνονται πολλοί ενώ επωφελούνται ελάχιστοι.
o όσο αφορά την τοπική οικονομία επισημάνθηκαν τα προβλήματα χρήσεων γης και απαξίωσης τεραστίων ιδιωτικών εκτάσεων γύρω από τους αιολικούς σταθμούς και οι αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, ιδίως τις εναλλακτικές του μορφές
Τέλος, όλοι συμφώνησαν για την ανάγκη συχνής επανάληψης παρομοίων εκδηλώσεων .

Παρατίθεται μικρό video με αποσπάσματα και τα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio