Νέα

Έκθεση- Αφιέρωμα στον ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα φέτος στην Άνδρο

Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας – Ένας συγχρονισμένος αιώνιος
Κυριακή 3 Ιουλίου έως Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Στέγες Λονδίνου (1945)
Λάδι σε καμβά, 25 x 54 εκ.
Μουσείο Μπενάκη – Πινακοθήκη Γκίκα, Αθήνα
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή με τριακονταετή παρουσία στο χώρο των τεχνών και ιδιαίτερα των εικαστικών, με μια σημαντική συλλογή έργων και ιστορικές και αναδρομικές εκθέσεις διάσημων μορφών της ευρωπαϊκής τέχνης του 20ού αιώνα στο ενεργητικό του, ετοιμάζει για το καλοκαίρι του 2011 έκθεση-αφιέρωμα στον διαπρεπή Έλληνα ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα.

Το αφιέρωμα θα είναι ένας φόρος τιμής στον καλλιτέχνη, ο οποίος όχι μόνο με τον χρωστήρα του αλλά και με την οξυδερκή γραφίδα του συνέβαλε τα μέγιστα στην διάπλαση της σύγχρονης πολιτιστικής μας παράδοσης.

 Μέσα από 100 περίπου εκθέματα -67 ζωγραφικά έργα, 21 σχέδια και 12 γλυπτά από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές- εξαιρετικού ενδιαφέροντος, καθώς τα περισσότερα σπάνια έχουν παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό κατά το παρελθόν, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν φέτος την ευκαιρία (από τις 3/7 έως και τις 25/9/2011) να θαυμάσουν μια λιγότερο γνωστή, αλλά εξόχως ενδιαφέρουσα πτυχή του σημαντικού του έργου.

 Από τους κυριότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’30, αυτός ο «συγχρονισμένος αιώνιος» (όπως χαρακτηρίστηκε από τον προσωπικό του φίλο Οδυσσέα Ελύτη) λειτούργησε ως σύνδεσμος ανάμεσα στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία και τον ελληνικό μοντερνισμό και έχει δικαιωματικά κερδίσει μια σημαντική θέση στην ιστορία της ελληνικής τέχνης.

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio