Νέα

Ήρθε και πάλι ο χειμώνας…

Στα Λουριά, στο μονοπάτι για Υψηλού, λίγο πριν το ρέμα
 τον περασμένο χειμώνα  οι ασφένταμοι κόπηκαν…

τα χοντρά κομμάτια για το τζάκι και τα ψιλά από κάτω από το μονοπάτι

όχι μόνο εδώ αλλά και σε πολλά άλλα  απόμερα μέρη

φέτος τον χειμώνα γιατί δεν θα συνεχιστούν;

14 Σχόλια

 • Αχ χειμώνας μαι διο κουτσουρα ρακι κρασί καναδιο λουκάνικα του καρυστινου Ξερά σύκα με αμιγδαλο αχλιοτικα ασφαλος ολλα .ΑΛΛΑ ΚΆΤΙ ΜΑΣ ΛΊΠΗ ΔΙΣΤΙΧΟΣ ΑΠΟ ΟΛΛΑ ΆΦΤΑ ΤΟ ΧΟΡΑΦΗ ΑΔΙΟ. ΟΙ ΣΌΜΠΑ ΚΡΙΑ.ΑΛΛΑ ΟΙ ΖΕΣΤΑΣΙΆ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΊΑ ΤΟΥ ΕΙΝΕ ΜΑΖΊ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΠΕΡΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓ ΒΑΡΒΆΡΑ ΑΝΑΒΟΝΤΑΣ ΈΝΑ ΚΕΡΊ .ΜΟΥ ΛΈΕΙ ΚΑΛΌΣ ΕΙΡΘΕΣ. ΚΑΛΏ ΧΕΙΜΏΝΑ ΝΑΧΩΜΕ και ας κοψομε κανά δένδρο. Δεν εινε και το προτο.θΖ NY

 • η ολικη καταστροφη ενος δεντρου ειναι εγκλημα ομως το να μην μπορεις μεσα σε ποταμια ξερορεματα χειμαροι και γενικως οτι υξηπηρετει την λειτουργεια ωστε το νερο να φτασει στη θαλασσα χωρις να κανει καταστροφες ειναι το ιδιο…η παρανομη υλοτομια γινετε πολυ απλα γιατι δεν υπαρχει οργανωμενη υπηρεσια ωστε να πει ποιο δεντρο ενοχλει μεσα σε δρομους καλτεριμια ποταμια ακομα και σε σπιτια κοντα μιας και η φωτια οταν φτασει το καλοκαιρι να μη βρει προσφορο εδαφος….καλημερα σας

 • Ειδικά για τη συγκεκριμένη περίπτωση έχω να δηλώσω τα εξής, διότι εγώ έκοψα τον ασφένταμο. Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, το συγκεκριμένο δένδρο φύτρωσε όχι στο μονοπάτι αλλά στο χωράφι μου και μάλιστα στην άκρη του παραστημού και κρέμονταν κάτω προς το μονοπάτι το οποίο είναι νομίζω και το σημασμένο Νο 1. Για να περάσεις έπρεπε να σκύψεις. Επίσης ο τοίχος κινδύνευε να πέσει από το βάρος, δεδομένου ότι το κτήμα μου έχει σοβαρό πρόβλημα από τα βρόχινα νερά, λόγω παράνομης διάνοιξης του δρόμου από τη Βαγγελίστρα έως το απάνω κτήμα / ας μην αναφέρω ιδιοκτήτη. Το να κόψεις τα δένδρα σου τα οποία εμποδίζουν τα μονοπάτια , εθιμικά ήταν πάντα καθήκον. Δηλώνω επίσης ότι όταν πηγαίνω στα Λουριά και στα Δυό Ρέματα που βρίσκεται ένα άλλο κτήμα μου έχω πάντα πριόνι. Ειδικά εκεί όπου τα μονοπάτια περνάνε πάνω από τα ρέματα η βλάστηση φράζει τα πάντα και γίνονται ζούγκλα. Αλλού φράζουν από καλάμια, αλλού από βάτους, αλλού από κάθε είδους άγριο ή ήμερο φυτό. Την περασμένη Κυριακή μάλιστα, ήμουν στο ίδιο ρέμα παραπάνω όπου ένα άλλο μονοπάτι έχει φράξει από βουλιάστρα και από πεσμένα δένδρα και πάλι ξέφραζα. Παράνομο; Έτσι έκαναν όλοι οι παλιοί και έτσι έμαθα. Μάλιστα, ως Τοπικό Λαμύρων, έχομε πάρει απόφαση να συντηρούμε τα μονοπάτια και να ξεφράζομε τα ρέματα. Το συγκεκτριμένο μονοπάτι έχομε πάρει προς το παρόν άγραφη απόφαση να το αποκαταστήσομε διότι παρανόμως και πάλι κάποιος του έχει χτίσει την έξοδό του. Την προ-προηγούμενη Κυριακή εμείς του Τοπικού εθελοντικά ξεφράζαμε χαντάκια, φρεάτια στις Στραπουργιές και στα Υψηλού. Πέρσι ξέφραξα και δύο ρέματα στο Μεσαθούρι διότι με τις πλημύρες τα νερά κατέληγαν στο κτήμα μου και σε κτήμα συγγενών μου.
  Θέλω να πώ επίσης ότι είναι άλλο ένα κτήμα, ελαιώνας και άλλο είναι δάσος . Οι πρίνοι, οι ασφεντάμοι, τα πλατάνια είναι δάσος και δεν έχουν θέση σε χωράφια μέσα πολύ περισσότερο αν εμποδίζουν.
  Όσο για τα ξύλα δεν τα χρησιμοποίησα (άσχετα αν εξαφανίστηκαν μετά διότι κάποιος θα ήθελε να ζεσταθεί) διότι έχω αρκετά ξύλα μόνο από τις ελιές μου που κλαδεύω αλλά και από το γειτονικό μου κτήμα στο Μεσαθούρι το οποίο έχει μείνει ακαλλιέργητο και αναγκαστικά έχω μια ζούγκλα δίπλα μου.
  Προτίθεμαι τέλος να ζητήσω άδεια από τη Δασική Υπηρεσία για να μην υπάρχει η παραμικρή παρανομία.
  Θέλω να προστατεύω τη φύση την οποία απολαμβάνω και γι΄ αυτό την φροντίζω. Χαράλαμπος Δ. Ανύσης

 • H κλάδευση των δένδρων επί των αγροτικών οδόων, όχι το ξερίζωμα και η ολική καταστροφή τους, επιβάλλεται για να γίνει ο καθαρισμός και η αποκατάσταση της βατότητας του μονοπατιού (βλ. λ.χ. το αποκατασταθέν μονοπάτι Βραχνού -Αγίου Παντελεήμονα) , καθώς και για να αποτραπούν καταστροφές από τις φερτές ύλες και την πτώση βουλιαστρών. Τα παλιότερα χρόνια, ο κάθε πεζός ή έφιππος , κρατούσε μαζί του πριόνι και κλάδευε τα δένδρα των δρόμων όταν εμπόδιζαν την διέλευση. Τα σύγχρονα χρόνια, λόγω της εγκατάλειψης της υπαίθρου, παρατηρούνται φαινόμενα δασωμένων αγροτικών οδόων που απαιτούν την κλάδευση και κλαδονομή.

 • Ο ανωνυμος πολλή ΣΟΣΤΑ τα έγραψε μακάρι μερική να το διαβάσουν για να μάθουν την δουλια τους . Καλη μέρα στην περλα και την ομαδα του Βαγγέλη.

 • Ωραίο παράδειγμα δίνουν οι τοπικοί μας άρχοντες. Εμείς που ζητάμε άδειες από Δασαρχείο και Δήμο είμαστε τα κορόϊδα. Τι να πουν και οι γέροντες στα ορεινά χωριά που δεν γνωρίζουν από αιτήσεις και άδειες, από που να προφυλαχτούν, από τον χειμώνα που έρχεται ή από την ανώνυμη καταγγελία.

 • ΚΑΤ ΑΡΧΑΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ Κ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΑΝΥΣΗ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ….ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ….ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΟΤΙ ΦΥΤΡΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΗΤΗ ΡΕΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΧΩΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΛΙΕΡΓΗΣΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΒΕΤΕ…ΕΤΣΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΕΙ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΩΣ ΖΩΝΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ…..ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΟΜΩς ΤΟΥς ΥΠΕΡΕΥΕΣΘΗΤΟΥς ΠΩΛΗΤΕΣ!!!! ΤΣΙΩΠΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΦΑΛΙΚΑ

 • Βλέπω. Πως οι πιο πολλή ΑΠΟ τα γραφωμενα εχουν σχεδόν την ίδια γνομη. Αλλα να ζήτησης αδια για να καθαριστεί τα χωράφια αστιεβεσε που ζούμε και απω που θα Πάρης αδια ??κανένας ΑΠΟ αφτους δεν εχουν ιδέα ΑΠΟ επαρχία ξέρουν τα ρέματα ξέρουν τα παλια μονοπάτια που περπατουσαμε. ξιπολιτη. ΟΧΙ. ΟΙ ΠΑΤΕΡΆΔΕΣ ΈΛΕΓΑΝ ΤΟ ΔΙΚΌ ΜΟΥ ΔΙΚΌ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΌ ΣΟΥ ΔΙΚΌ ΣΟΥ ΔΟΥΛΕΒΕ ΚΑΙ ΜΑΓΓΟΥΡΑ ΕΚΟΙ ΠΟΥ ΧΡΙΑΖΟΝΤΑΝ. ΘΖ NY

 • An den xeroumaniaseis tha kaeis kai tha se fane ta fidia oi pontikoi. o asfedamos den einai oute eidos pros exafanisei oute pernei kairo na megalosei. tous kovamai kai tous kaname karvouna gia ta Magalia apo papou pros papou kai me ti fotia tous magirevane I manes mas kai vgazame rakia kai kapnizame loukanika. pos xafnika 10000 anthropoi tha prepei na paroun adeia apo to dasarxeio otan 50 xronia prin o pentapalsios plithismos me pentaplasies ananges se kausoksila fraktes gia ta zoa kiparisia gia tis skepes kai toses alles xriseis tou xilou den epefere kamia metavoli sti fisi. otan to xorafi ginei roumani meta fonaxe tous oikologous na sou feroun dio sika na fas. kai meta gemizoume ta blogs apo fotografies hroon pou simetexoun se katharismous paradosiakon monopation.ti xasame ti mpala patriotes…………………….

 • Να ζητησουμε αδεια… οταν ειναι ΔΑΣΙΚΑ ας μας πουν οι αρμοδιοι -αναρμοδιοι πια ειναι αυτα οι ιδιοκτησιες με τιτλους που πρωιπαρχουν πριν 100 αδες ετη,η αυτα που ειναι παραμελημενα και εχουν μια ασκηβια η ενα φριγανο 30-50 ποντους η ΑΝΔΡΟΣ τον περασμενο 1900 ηταν στα χερια ιδιοκτητων το 97 τις εκατο τι παραμυθια μας λενε τωρα που αποχαρακτηριζαν απο υποτηθεμενο δασικο οπου ηθελαν … η που καπιοι που εκοβαν ξυλα σε παρατημενα χτηματα με διαφορα δεντρα σε ορια οικισμου πανω απο το μπατσι ,μπορει να τα πουλαει χωρις αποδειξη…οπως εκανε με εναν ιδιοκτητη οικοπεδου που ηταν στηβαγμενα, και ηταν σε υπηρεσια δημοσια υ εμισθος κοντα εκει η ΥΠΕΥΘΗΝΟΙ τι εκαναν αφου οπως ακουστηκε κανανε παραπονα τον τσακωσαν με ξυλα αλλα ποτε δεν εγινε τιποτα .. διοτη ηταν κοντο-συναδελφος και πιανουν τον καθε φουκαρα που δεν εχει να ζεσταθει και κοβει τα δικα του στο χτημα του , και ας ειναι 4 μετρα τι εγινε θελει αδεια να την παρεις απο που και ποτε ,να σοβαρευτουν καπιοι γιατι ο κασμος υποφερει ενω οι εφαρμοζον οπου θελουν τον ..νομο εχουν μισθο λοιπον λιγο λογικη δεν βλαπτει .

 • ΟΙ ΜΠΆΛΑ ΈΧΕΙ ΧΑΘΗ ΑΓΑΠΙΤΕ ΜΟΥ ΑΠΩ ΚΕΡΟ ΑΠΩ ΤΟΤΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΗΤΙΑ ΠΑΡΑΧΟΡΙΣΕ ΔΟΚΕΟΜΑΤΑ ΣΕ ΑΝΘΡΏΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΊΑ ΣΧΈΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΌΘΗΚΕ ΝΑ ΠΡΆΞΟΥΝ .ΟΤΑΝ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΝΙΣΙΑ ΕΆΝ ΤΟΥΣ ΑΡΟΤΟΥΣΕΣ ΤΗ ΕΙΝΕ ΤΟ ΑΛΕΚΑΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΈΛΕΓΕ ΤΡΟΓΕΤΕ. ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΟΡΙΣ ΝΑ ΚΛΊΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ. ΟΛΛΗ ΑΦΤΗ ΒΡΙΚΑΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΩ ΝΑ ΚΆΝΟΥΝ ΛΕΦΤΆ ΧΟΡΗΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΒΟΥΝ. ΙΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΔΟΥ .ΕΑΝ ΈΡΧΟΝΤΑΝ 50 ΧΡΟΧΙΑ ΠΙΣΟ ΤΗ ΘΑΓΙΝΟΝΤΑΝ ΘΑ ΦΕΒΓΑΝΕ ΚΟΛΙΜΠΟΝΤΑΣ.

 • Ξύλου συζήτηση ……………. συνέχεια: ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΚΛΕΦΤΕΣ ΞΥΛΩΝ ήδη έκλεψαν σημαντική ποσότητα ξυλείας στις Στραπουριές (8η προς 9η Νοεμβρίου, σε κτήμα επί της επαρχιακής οδού, περίπου στο ύψος της Ταβέρνας του Περτέση) ενώ άλλο κρούσμα κλοπής ξύλων παρατηρήθηκε στην Μεσαριά. Παρακαλείται όποιος έχει οποιαδήποτε πληροφορία σχετική να κάνει μια μικρή ανάρτηση ώστε να έρθουμε σε επαφή και το θέμα να πάρει την πορεία του. Επειδή οι κλοπές έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, ας είμαστε όλοι προσεκτικότεροι με τα υλικά και τα εργαλεία μας αλλά και των γειτόνων μας. Άλλωστε αν δεν τους σταματήσουμε τώρα θα έχουμε στην συνέχεια πολύ χειρότερα περιστατικά να αντιμετωπίσουμε!!

 • Αυτή είναι η ουσία ρε φίλοι. Η ερημιά και η εγκατάλειψη. Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου σπίτι και χωράφι στην πλαγιά Λαμύρων που να μην του έχουν κλέψει κάτι. Αρνιά, κατσίκια, μέλια, πατάτες, ελιές, λεμόνια, μανταρίνια, τρακτεράκια, βενζινοπρίονα, γλάστρες, πέτρες.
  Ναι, πέτρες ακόμα κι εκεί που δεν πάει δρόμος, κάποιοι γυρίζουν τη νύχτα – τέτοια ανωμαλία – και προτιμούν να κουβαλάνε στο σκοτάδι πέτρες από ντουβάρια.
  Φταίει η εγκατάλειψη λοιπόν και η νοοτροπία ότι καλά είμαστε όπως είμαστε. Είδατε – εκτός από κάποιους περιπατητές – καμιά τουριστική κίνηση στα πανέμορφα χωριά της πλαγιάς Λαμύρων; Είδατε καμιά πίεση από τον κόσμο για ανάπτυξη και ξαναζωντάνεμα των χωριών;
  Αυτή είναι και η αιτία που στα χωράφια φυτρώνουν τα άγρια και μετά πρέπει να αποδείξεις ότι είναι χωράφια και όχι δάση. ΧΔΑ

 • TO KAKO POU EXO PROSEXI STHN ELLADA MAS EINE POS O KOSMOS EXEI PATHI FOVIA FOVATE NA ANAKATEFTI VLEPONTAS TON KLEFTI TOU LEEI PARTA OLLA ENO PROTA DOULEVE DIKANO OI MAGOURA EIXERAN PIOS OINE O XENOS KE TI EKANE KE OI KLEFTES TO XEROUN TH Z NY

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio