Νέα

Ο Ροίκος Θανόπουλος απαντά στα σχόλιά που έγιναν για την προσπάθεια καταγραφής των σπόρων της Άνδρου

Απαντώ στους αγαπητούς φίλους που σχολίασαν την προσπάθεια καταγραφής την σπόρων της Άνδρου

 Σχόλιο 1ο: Και αφού καταγράψουμε τους σπόρους της ‘ Ανδρου, θα έρθει η monsanto με τα γενετικά τροποποιημένα της προϊόντα και τον έλεγχο της παγκόσμιας παραγωγής , και θα τους απαγορεύσει .
 Απάντηση: Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειας στην Ευρώπη κάθε άλλο παρά κυριαρχούν (πολύ λίγα είδη – κυρίως καλαμπόκι και σε λίγες χώρες).
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει τις τοπικές ποικιλίες, οι οποίες μπορούν να εγγραφούν στους Εθνικούς καταλόγους Ποικιλιών για προστασία και παραγωγή.

Σχόλιο2ο:    απλός εινε ένας τρόποςγια σπατάλη.του δημοσίου χρήματος

 Απάντηση: Δεν συμφωνώ ότι είναι σπατάλη μια εργασία που σκοπό της έχει να διασώσει και να αναδείξει τις παραδοσιακές τοπικές ποικιλίες της Άνδρου, δηλαδή ένα σημαντικό μέρος του ακόμα ζωντανού πολιτισμού σας.

Σχόλιο3ο: Πολύ καλή η προσπάθεια, αλλά για μουσειακούς και περιορισμένους παραγωγικά χώρους.

 Απάντηση: Καθόλου για μουσειακούς χώρους. Εξαρτάται από εσάς τι θα γίνει μετά. Η εργασία θα περιγράψει και θα αναδείξει τον δικό σας πλούτο ποικιλιών. Εσείς μπορείτε να κάνετε ότι έκαναν σε άλλα μέρη με τις τοπικές τους ποικιλίες (παράδειγμα -εκτός της γνωστής Σαντορίνης με τη φάβα, το ντοματάκι- τα φασόλια Πρεσπών, Καστοριάς, η φάβα Φενεού).

Εμείς θα είμαστε δίπλα σας όχι μόνο όσο διαρκεί η μελέτη αλλά και μετά. 

Με εκτίμηση 
 Ροίκος Θανόπουλος 
Προϊστάμενος του Τμήματος Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων 
του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

27 Σχόλια

 • Ευχαριστούμε για τις διευκρινήσεις κ. Θανόπουλε. Συγχαρητήρια σε όλους σας για το έργο σας, συμφωνώ ότι πλέον είναι υπόθεση των Ανδριωτών.
  Επειδή όμως οι νοοτροπίες είναι ακριβώς όπως τις περιέγραψα στο προηγούμενο σχετικό δημοσίευμα, καλούνται κάποιοι ανήσυχοι και πρωτοπόροι να ταράξουν τα νερά και να τραβήξουν μπροστά. ΧΔΑ

 • ΚΕ Θανόπουλε η καταγραφή αυτή έγινε από εθελοντές; είτε είναι ενταγμένη σε κάποιο πρόγραμμα τύπου life,για τα πουλιά με ''τρελές αμοιβές'', ανάλογες με την παρεχόμενη ''εργασία'' εννοώ. Και δεύτερο ποιος καλλιεργητής ας πούμε με θερμοκήπια απ τα οποία τρώει ο κόσμος της Ανδρου θα βάλει τέτοιους σπόρους;;;Πραγματικά απορώ…………….

 • Αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται ΑΘΟΡΥΒΑ και σεμνά από επιστήμονες Ανδριώτες, οι οποίοι λόγω των αρπαχτών που σημειώνονται σε διάφορα αμφιλεγόμενα "προγράμματα" προτίμησαν την ανωνυμία στην συστηματική, άνευ αμοιβής και σε βάθος χρόνου εργασία τους!
  Προσωπικά εκτιμώ ότι αυτό ήταν μέγα λάθος το οποίο επέτρεψε να νομισθεί ότι κανείς δεν ασχολείται με το θέμα.

 • Δεν ΕΙΜΕ μορφωμένος ούτε πολιτικος αλλα ξοδεύουν για πουλιά .σπόρους .φυτά και ΠΟΛΛΑ αλλα .αλλα την εξιπερετιση όπως δρόμους .μονοπάτια. χοματοδρομους. Παιδικές χαρές .και αλλα ΠΟΛΛΑ τα πετάμε στην θαλλασα. Όπως πετάμε και τα σκουπιδια ΚΑΛΗΜΈΡΑ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΘΖ NY

 • Δηλαδή δίπλα στους ανώνυμους, σεμνούς, αθόρυβους Ανδριώτες επιστήμονες, ετούτοι που δουλεύουν σε "προγράμματα" τι είναι;

 • Όχι μόνο το ΔΙΚΌ μου. Πρώτον δεν εινε δικοσμου εινε για το μισό χωργιο. Ασφαλος ο μόνος που γράφο ΕΙΜΕ εγω.και όχι ο ανθροπως με τα ακουστικά κανη τους χοματοδρομους τον χοιμονα τους μόνουςπου κανη το καλοκερη εινε αχλα.και αρνί ξερις γιατί.καλο ΒΡΑΔΗ ΑΠΟ St Thomas V I θΖ

 • Είναι απίστευτο, και αυτή η πολύ ωραία προσπάθεια καταγραφής των σπόρων έγινε αντικείμενο κριτικής! Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο πατριώτες, δυστυχώς.
  Μαρία Πολίτου

 • Δεν καταλάβενο γιατί ολλη τα κανομε απανο κάτω ΟΛΛΑ.εγω δεν ΕΙΜΕ αναντιον για ότι γίνετε στη ανδρο απλός το κράτος σπαταλά πιο ΠΟΛΛΑ ποσά για πράματα που εινε δεφτερεβουσα. Βρεσμου εναπαιδικό πάρκο να πάτε τα παιδια σας τα εγγόνια σας στην περιοχή χώρας .Άφτα λέω. Εάν κανό λαθως σηγνομη .ΘΖ St thomas V Is

 • Κυρία Πολίτου,η ''προσπάθεια'' είναι επ αμοιβή;;;Αν είναι εθελοντική ,ναι το καταλαβαίνω ότι είναι προσπάθεια, διαφορετικώς……βρήκαμε πάλι ΄δουλειά σαν το πρόγραμμα life ένα πράγμα, και συμμετέχουν τα ίδια πρόσωπα;;;;;;;;;;;;;;;;;

 • Μου αρέσει Κύριε Λουκίσσα που ρωτάτε ''τι είναι ετούτοι που δουλεύουν σε προγράμματα''………Πως το λέμε στην Άνδρο;;αλλά και πανελληνίως ΚΟΝΟΜΑ ΑΡΠΑΚΤΕΣ……………έτσι για να σας λύσω την ''απορία '' σας.

 • Κάνουμε κριτική ακόμα και σε αυτό.Είμαστε για κλάματα!Μπράβο σε όλους σας για τη προσπάθεια καταγραφής των σπόρων μας.

 • Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.
  Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ροίκος είναι κυρίως γνωστός ο πρωταγωνιστής μιας ερωτικής περιπέτειας που θυμίζει άλλους ήρωες, τον Αρκάδα, τη Χρυσοπέλεια και τον Δάφνι. Κάποτε ο Ροίκος στήριξε μια βελανιδιά που ήταν έτοιμη να πέσει. Με την πράξη του αυτή έσωσε και τις Αμαδρυάδες Νύμφες των οποίων η ύπαρξη ήταν συνδεδεμένη με το συγκεκριμένο δένδρο. Για να τον ανταμείψουν, οι Αμαδρυάδες τον άφησαν να επιλέξει τη χάρη που ήθελε να του κάνουν. Ο Ροίκος δεν ζήτησε τίποτα άλλο, παρά μόνο την αγάπη τους. Το αίτημά του ικανοποιήθηκε, αλλά τέθηκε ο όρος της πίστεως: Ο Ροίκος όφειλε να τους μείνει πιστός, διαφορετικά μία μέλισσα θα πήγαινε να τον μαρτυρήσει στις Αμαδρυάδες.

  Μία ημέρα η μέλισσα πήγε να μεταδώσει ένα μήνυμα των Νυμφών προς τον Ροίκο. Αυτός όμως την υποδέχθηκε πολύ άσχημα, επειδή του τάραξε το παιχνίδι των πεσσών που έπαιζε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Η μέλισσα τότε τον κέντρισε στα μάτια και τον τύφλωσε. Ορθότερη εκδοχή, σύμφωνα με τους «κανόνες» της μυθολογίας, φαίνεται βέβαια αυτή που ερμηνεύει την τύφλωση ως τιμωρία για μια απιστία του Ροίκου. Σύμφωνα με κάποιους μυθογράφους, το περιστατικό αυτό έλαβε χώρα στη Νινευή της Μεσοποταμίας.
  Με το όνομα Ροίκος αναφέρεται και ένας από τους Κενταύρους, τον οποίο σκότωσε η Αταλάντη.
  Για ενημέρωση και μόνο.
  Για την αντιγραφη. Α. Κατελ.

 • Μετά την ανάγνωση κάποιων απαράδεκτων σχολίων που σπιλώνουν μια τόσο σημαντική προσπάθεια και εκθέτουν το νησί μας, θα πρότεινα μετά την καταγραφή του πλούσιου φυτογενετικού υλικού της Άνδρου, να γίνει και μια έρευνα για το ανθρώπινο γενετικό υλικό. Σίγουρα θα ανακαλύψουμε κάποια μακρινή συγγένεια με το ευγενές τετράποδο… γαϊδούρι

 • κάπιος έκανε έρευνα και βρικε απω που εινετο οικογενιακο του δένδρο.σιχαριτηρια στον Ανώνυμο.

 • Σχετικά με την καταγραφή του γενετικού υλικού των Ανδριωτών, προς μεγάλη σας λύπη σας ενημερώνω ότι το υποείδος ΖΑΒΑΝΔΡΙΩΤΗΣ στην πλάτη του οποίου αλώνισαν πολλοί ¨ξύπνιοι¨τις τελευταίες δεκαετίες, τείνει προς εξαφάνιση. Σε τούτη δω την προσπάθεια όλα καλά και άγια, αλλά η εμπλοκή του ανεκδιήγητου life και ανεξήγητη και αστεία είναι, εκτός αν εντάσσοντας τούτη την δράση υπό την σκέπη του δικαιολογούνται τίποτα "ψιλά". Δεν φταίει ο πολίτης ΜΗ ΖΑΒΑΝΤΡΙΩΤΗΣ, τα ματάκια του έχουν δει πολλά και δόξα τω Θεώ, γραφή κι ανάγνωση γνωρίζει, προς απογοήτευση των αρπακτικών (ασπροπετρίτη, μαυροπετρίτη, αρουραίου-αλήθεια τους εξαφάνισαν από την Θεοτόκο ή χρειάζονται κι άλλα κονδύλια;). Τον χαρακτηρισμό γαϊδούρι τον επιστρέφω σε αυτόν που νομίζει ότι θα συνεχίσουμε να παίζουμε με την ίδια επιτυχία τον ρόλο του μ…….α επειδή έτσι τον βολεύτει! to be continued

 • Καλά κάνετε και είσαστε καχύποπτος και υποψιασμένος. Η κρίση μας αφύπνισε όλους και δεν είμαστε τόσο ευκολόπιστοι όπως πρώτα. Η άνευ ορίων όμως συνωμοσιολογία δεν κάνει καλό. Κάποιοι άνθρωποι προσφέρουν έργο, δουλεύοντας σιωπηρά και στο περιθώριο μάλιστα της χλιδομαλ…..ίας που μας έδερνε μέχρι πρόσφατα. Την συνολική ισοπέδωση των πάντων και μάλιστα από μετά κρίσης προφήτες την βλέπω με σκεπτικισμό . Πες μου τι κόμμα ψήφιζες, τι φόρους πλήρωνες, πόσες κάρτες είχες, σε τι διαδρόμους περπάταγες, να σου πω πόσο αγνός είναι ο καταγγελτικός σου λόγος. Εκτός κι αν αποδεχτούμε τα λεγόμενα του ΓΑΠ ότι είμαστε μια χώρα διεφθαρμένων, άρα ότι κι αν γίνεται σε αυτόν τον τόπο είναι εκ προοιμίου θολό και ύποπτο και είμαστε όλοι καταδικασμένοι για πάντα.

 • Επειδή ΔΕΝ συμφωνώ με τα λεγόμενα του ΓΑΠ, επειδή δεν περπάτησα σε "κείνους" τους διαδρόμους που οδηγούσαν στην "τραπεζαρία", επειδή από δεκαετίες δεν ψήφιζα τους κλεφταράδες (που οι πολλοί τώρα προσποιούνται ότι ανακάλυψαν) και επειδή ξέρω ότι ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΜΑΣΑ, από εκείνους που νομίζουν ότι θα την γλιτώνουν για πάντα, αφού δεν τους τσίμπησαν ακόμα (ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ) και επειδή ποτέ δεν γούσταρα τον ρόλο του μ….α, ΦΩΝΑΖΩ για αυτά που βλέπω, διαβάζω και αντιλαμβάνομαι. Οι αθώοι της ιστορίας , ας πρόσεχαν με ποιους νταλαβερίζονται.

 • Ωραίος ο λόγος που αρθρώνεις, αλλά παραμένεις άδικος μιας και η αστική σου θεώρηση των πραγμάτων σε εμποδίζει να αντιληφθείς τη σημασία της συγκεκριμένης δουλειάς. Καλώς ή κακώς η επιστημονική έρευνα απαιτεί χρηματοδότηση και επειδή δεν ζούμε σε έναν αγγελικό κόσμο, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Και τον συγκεκριμένο σκοπό θα τον εκτιμήσουν μόνο οι επόμενες γενεές, όταν θα αναζητήσουν τους δικούς τους πόρους και μέσα για να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν και δυστυχώς η δική μας γενιά δεν θα έχει και πολλα εφόδια να τους παραδώσει μιας και ως τότε θα τα έχουμε ρημάξει σχεδόν όλα.
  Δεν είπαμε να τρώμε κουτόχορτο, αλλά όχι και να κυλίσουμε στην Anorexia nervosa

Αφήστε ένα σχόλιο