Video Δημοτικά Συμβούλια Περιβαλλοντικά – Life Andros

Προς χάριν των ανεμογεννητριών μεθοδεύεται η δήμευση των περιουσιών στις Κυκλάδες

Οι δικηγόροι Γιάννης Ξανθός και Βασίλης Πομώνης  εξηγούν την, μετά από πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου,  αλλαγή του τεκμηρίου ιδιοκτησίας στις Κυκλάδες.

“Την 1η Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 11.00, συζητήθηκε εκτάκτως στο Δημοτικό Συμβούλιο ‘ Ανδρου, παρουσία εκπροσώπων των Δικηγόρων, Μηχανικών, Συμβολαιογράφων Άνδρου και της Υποθηκοφύλακα Γαυρίου, η σχεδιαζόμενη διάταξη του Νόμου περί Δασών, με την οποία αλλάζει το μέχρι σήμερα ισχύον στην Άνδρο και στις Κυκλάδες γενικώτερα καθεστώς της μη ισχύος του τεκμηρίου κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου στις δίκες με τους ιδιώτες.

Δηλαδή ενώ μέχρι σήμερα στις πάσης φύσεως δίκες που διεξάγονταν μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου με τους ιδιώτες (π.χ. δασικοί χαρακτηρισμοί , αμφισβητήσεις και καταλήψεις εδαφών, μεταλλεία, δημόσια κτήματα κλπ) , δεν ίσχυε εκ των προτέρων το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου και έπρεπε να αποδείξει αυτό (το Δημόσιο ) την κυριότητά του,ΤΩΡΑ προτείνεται το αντίθετο, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει υπέρ αυτού το τεκμήριο κυριότητας και θα πρέπει να ανταποδείξει ο κάθε διάδικος πολίτης με μάρτυρες, έγγραφα και με οποιοδήποτε μέσο διαθέτει την δική του κυριότητα.
Το γεγονός αυτό καθιστά τον πολίτη Ανδριώτη διάδικο σε δεινή μειονεκτική θέση (δικονομική , οικονομική ) γιατί θα πρέπει να αντιπαλέψει πλέον μόνος του και με δική του δαπάνη, έναντι των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου και μέχρι τους τρείς βαθμούς δικαιοδοσίας (, Διοικητικά και πολιτικά Δικαστήρια , Άρειο Πάγο, Συμβούλιο Επικρατείας ) μέχρι να καταστεί αμετάκλητη η υπόθεσή του.
Το θέμα θα προσλάβει μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις στην Άνδρο γιατί τίθενται σε αμφισβήτηση περίπου τα 2/3 του νησιού, εκεί που υπάρχουν ιδιωτικά αγροτεμάχια, βοσκότοποι, χορτολιβαδικές εκτάσεις που κατέχει σήμερα νόμιμα και κορυφογραμμές όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες.”

Άνδρος 4/2/2014
Γ. ΞΑΝΘΟΣ, Δικηγόρος

Η άποψη του Βασίλη Πομώνη
Το πρόβλημα:

Ο Άρειος Πάγος με πρόσφατη απόφασή του άλλαξε όσα θεωρούσαν σωστά οι Έλληνες Δικαστές, μεταξύ των οποίων και οι προηγούμενοι Αρεοπαγίτες τα τελευταία 150 χρόνια. Είπαν ότι η γη είναι του Δημοσίου, εκτός αν οι ιδιώτες μπορούν να αποδείξουν ότι είναι δική τους με συμβόλαια πριν από το 1915, ή με πράξεις νομής πριν από το 1880 (δεν υπάρχουν και φαντάσματα να τα ρωτήσουμε).
Σαν γεγονός είναι περίεργο, αφού σχετικά με το θέμα για το οποίο άλλαξαν γνώμη, δεν συνέβη τίποτα που να δικαιολογείται η αλλαγή της γνώμης των Δικαστών.

Το θέμα:

Οι δικαστές όλων των βαθμίδων, δηλαδή Πρωτοδίκες, Εφέτες, Αρεοπαγίτες και Σύμβουλοι Επικρατείας τα τελευταία 150 χρόνια, δέχονταν χωρίς καμία εξαίρεση, ότι οι Κυκλάδες, τα Ιόνια Νησιά, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και κάποιες άλλες περιοχές δεν κατακτήθηκαν από τους Τούρκους με πόλεμο, αλλά πέρασαν στα χέρια τους είτε με συνθήκες από τους προηγούμενους κατακτητές τους (Ενετούς, Γενουάτες), είτε με ελεύθερη βούληση των κατοίκων τους, που είπαν εμείς θέλουμε τους Τούρκους.
Για το λόγο αυτόν οι Τούρκοι σεβάστηκαν τις ιδιοκτησίες που υπήρχαν στα νησιά και δεν θεώρησαν τη γη των νησιών αυτών σαν κρατική τουρκική περιουσία.
Αυτό σημαίνει, ότι όταν τα νησιά αυτά με την επανάσταση πέρασαν στο Ελληνικό Κράτος, αυτό σαν διάδοχος του Τουρκικού δεν μπορούσε να πάρει περισσότερα απ’ όσα είχε το Τουρκικό Κράτος.
Εκτός αν οι Αρεοπαγίτες θεώρησαν ξαφνικά τώρα, ότι το 1821 οι Έλληνες κατέκτησαν με πόλεμο τους Έλληνες.
Στο κράτος που ζούμε και με τους θεσμούς που έχουμε όλα είναι πιθανά. Ξεχνούν βεβαίως οι Αρεοπαγίτες, ότι τα νησιά επαναστάτησαν μόνα τους και δεν τα κατέκτησε κανένας ελληνικός στρατός, αφού απεναντίας οι κάτοικοι τους, ενεργώντας σαν ελεύθεροι πολίτες επάνδρωσαν καράβια και στρατό και έσπευσαν να πολεμήσουν εναντίον των Τούρκων. Συνεπώς κανένας Ελληνικός Στρατός δεν απελευθέρωσε τουλάχιστον την Άνδρο, καθώς και άλλα νησιά και ιδίως κατά την επανάσταση του 1821. Αυτό μπορεί να συνέβη, δηλαδή να απελευθερώθηκαν από το ήδη υπάρχον Ελληνικό Κράτος όποια μέρη απελευθερώθηκαν κατά τον πόλεμο του 1912, δηλαδή τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Για το λόγο αυτόν θεωρούσαν όλοι οι Δικαστές ότι στις Κυκλάδες το Δημόσιο δεν μπορεί να έχει άλλη περιουσία, εκτός απ’ αυτήν που με βάση τίτλους κυριότητας έχει. Δηλαδή το Δημόσιο έπρεπε να αποδείξει δικαίωμά του στην κυριότητα και όχι ο πολίτης δικό του δικαίωμα, που ο νόμος και οι Δικαστές θεωρούσαν ότι το έχει έτσι κι’ αλλιώς.

Η εξήγηση:

Γιατί λοιπόν ξαφνικά οι Αρεοπαγίτες, ενώ κανένας ιστορικός συγγραφέας δεν άλλαξε την ιστορία, αποφάσισαν να την ξαναγράψουν αυτοί; Μήπως επειδή στα βουνά των Κυκλάδων πρέπει να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες ; Μήπως επειδή αν θεωρηθεί ότι η γη ανήκει στο Δημόσιο όλοι οι επιχειρηματίες θα μπουκάρουν παντού χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανένα και πιθανόν να δίνουν κανένα κόκκαλο σαν νοίκι στο Δημόσιο ;
Αν και εσείς σκεφθήκατε τέτοια πονηρά ντροπή σας. Είναι όμως ένας τρόπος να αναπληρωθούν εισοδήματα που χάθηκαν.

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου:

10 Σχόλια

 • Ήρθε η ώρα να γίνουν πραγματικότητα οι εφιάλτες μας. Πολύ φοβάμαι ότι μετά από τέτοια αδράνεια δεν μπορούμε να περισώσουμε πια τίποτα!

 • Τι αυτό δίκαιον και ξύμφορον ουχ ευρίσκεται δυνατόν όν.
  Θουκυδίδης, 460-394 π.Χ., Αθηναίος ιστορικός

  απόδοση: το δίκαιο και το συμφέρον δεν είναι δυνατό να συνυπάρχουν στο ίδιο πράγμα

  R

 • ΑΝ ΔΕΝ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΛΙΓΟ ΑΝΤΙ ΓΙΑ “ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ“ ΤΟ ΝΗΣΙ ΘΑ ΟΝΟΜΑΣΤΕΙ “ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ“ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΠΟΡΟΣΚΥΛΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ!ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΑΝΕ ΝΑ ΦΑΝΕ ΚΑΙ ΜΠΕΤΟ ΝΑ ΤΙΣ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΜΕΤΑ!!

 • το Αιολικό Πάρκο του Καλλιβαρίου είναι συνολικής ισχύος 1,5 MW, το εγκεκριμένο αιολικό στην ίδια περιοχή (Φάσα έως Καμπανό) είναι συνολικής ισχύος 119 MW. Οι ανεμογεννήτριες του Καλλιβαρίου είναι 225 KW η καθεμία, το νέο πάρκο θα έχει πάνω από 50 ανεμογεννήτριες υπερδεκαπλάσιας ισχύος, 113 μέτρα ύψος η καθεμία. Δεν νομίζετε ότι τίθετε θέμα κλίμακας ; ελάτε το Σάββατο να τα συζητήσουμε

 • Προτον να λέμε ολλα με το ονοματους ει ανεμογεννήτριες δεν εινε του. Δημοσίου. Οπότε προσπαθούν να το περάσουν για να μην πληροσουν.οπότε οι δικηγορι πέζουν το παιχνίδι τους για αφτο ΕΆΝ ΔΕΝ ΟΦΕΛΗΘΟΥΜΕ ΤΟΤΕΣ ΜΑΣ ΧΡΙΑΖΕΤΕ ΤΟ ΌΝΟΜΑ ΖΑΒΟΑΔΡΙΟΤΕΣ. θΖΝy

 • Αλοίμονο αν αφεθούμε να μας αρπάξουν και τις περιουσίες μας για να στήσουν τις επιχειρήσεις τους ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΙΣ ΛΕΝΕ ΑΥΤΕΣ. Η ουσία είναι ότι έχει προαποφασιστεί η αρπαγή και των ιδιωτικών εκτάσεων, με αυτή την αφορμή για αιολικά πάρκα, λίγο μετά για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και άλλα παρόμοια deals. Ο "ζαβανδριώτης" όπως τον αποκαλεί ο Μπρούκλης (για να ανταποδώσω την περιφρόνηση) δεν είναι χαζοχαρούμενο Αμερικανάκι και οφείλει στους προγόνους και τους απογόνους του να διαφυλάξει τόσο την κληρονομιά ΥΛΙΚΗ και ΗΘΙΚΗ. Το όφελος εκτός από χρήμα, πρέπει να περιλαμβάνει και ΣΕΒΑΣΜΟ δικαιωμάτων.
  Κύριε θΖΝy, όσοι μείναμε πίσω μάλλον δεν γουστάραμε τις "αμερικανιές" στην συμπεριφορά, στον τρόπο ΜΗ σκέψης, στην βλαχογκλαμουριά και στην ανοησία, αλλιώς θα ήμασταν στο NY. Σαφώς ανήκουμε σε απολύτως διαφορετικούς κόσμους και σε καμμιά περίπτωση δεν θα σας ακολουθήσουμε στο money talks and shit walks που προφανώς είναι ο οδηγός σας.

 • Μαλον ο παραπανος ανωνυμος δεν ξέρει να διαβαζη ας βαλι τα γιαλια του . ΓΙΑΤΙ ΌΤΙ ΑΝΑΦΈΡΕΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑ ΠΑΝΟ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΝΑ ΚΆΝΕΙ ΜΕ. ΤΑ ΓΡΑΦΌΜΕΝΑ ΜΟΥ.ΘΖ NY Αλλα έβγαλε το ακτή του στους αμερικανούς

 • ΘΖΝΥ, εγώ ξέρω πολύ καλά να γράφω και να διαβάζω, εσύ δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Ακόμη και ο τρόπος γραφής σου είναι σκέτη πρόκληση για την γλώσσα, την αισθητική και την νοημοσύνη μας.Αλαμπουρνέζικα της κακιάς ώρας και τίποτε άλλο.

 • Εφτιχος που εχομε μερικούς σαν εσένα τους μορφωμένους Αλιος πηγεναμε χαμένη .εγω δεν κανό το μορφωμενο.ουτε τον έξυπνο αλλά έχω μια ερώτηση .γιατι σε πειράζουν το τη γράφω κέπως τα γράφω. ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΟΥ. ΘΖNY

 • Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, κατέθεσε ο Συνδυασμός της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου «Νέοι Ορίζοντες» και ο Σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Χρήστος Βουραζέρης, σχετικά με την ειδική έκθεση για την δημιουργία Περιφερειακού Πάρκου, που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για λογαριασμό του Δήμου Άνδρου.

  Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους ως προς την εν λόγω μελέτη, ξεκαθαρίζοντας πως ουδέποτε ανατέθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίζοντας παράλληλα πως όχι μόνο δεν έχει λάβει την απαραίτητα έγκριση αλλά δεν έχει καν παραληφθεί. Ζητούν δε από τον Υπουργό την απόσυρση της επισημαίνοντας πως δεν έχει καμία νομιμότητα καθώς και την σύμφωνη γνώμη των θεσμών του νησιού και της τοπικής κοινωνίας.

  Να σημειώσουμε πως ειδική έκθεση για την δημιουργία Περιφερειακού Πάρκου έχει ήδη αναρτηθεί προς διαβούλευση στην ιστοσελίδα του Δήμου, ενώ κατά την τελευταία συνεδρίαση αποτέλεσε μήλον της έριδος και αφορμή για έντονες συζητήσεις.

  Αναλυτικά η επιστολή των Δημοτικών Συμβούλων έχει ως εξής:

  Προς:

  Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

  κ. Γιάννη Μανιάτη

  Αμαλιάδος 17, 11523 Αθήνα

  Τηλ: 213 1515000, Fax: 210 6447608

  κ. Υπουργέ,

  Έχει κατατεθεί στο Υπουργείο σας μελέτη που αφορά την Άνδρο με τίτλο «Ειδική έκθεση για την δημιουργία Περιφερειακού Πάρκου του Ν. 3937 στην νήσο Άνδρο».

  Σας γνωρίζουμε ότι:

  Η μελέτη αυτή δεν έχει ανατεθεί με απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου

  Δεν έχουμε λάβει καμία γνώση για την διαδικασία ανάθεσης και εκπόνησής της

  Δεν έχει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου και ουδέποτε έχει παραληφθεί από αυτό. Ως εκ τούτου ουδεμία δέσμευση δημιουργεί για το κυρίαρχο όργανο του Νησιού μας, το Δημοτικό Συμβούλιο. Η κατάθεσή της στις υπηρεσίες σας αποτελεί μια αυθαίρετη ενέργεια του Δημάρχου Άνδρου.

  Σας δηλώνουμε δε, ότι είμαστε ΑΠΟΛΥΤΑ αντίθετοι στο περιεχόμενο και τις δεσμεύσεις που δημιουργεί για το Νησί μας.

  κ. Υπουργέ,

  Μετά τα ανωτέρω ζητάμε την απόσυρση της ανωτέρω μελέτης από τις υπηρεσίες του Υπουργείο σας, αφού καμία νομιμότητα δεν έχει η κατάθεση της σε εσάς και δεν έχει την σύμφωνη γνώμη ούτε των θεσμών του Νησιού μας, ούτε της τοπικής κοινωνίας εν γένει.

  Στην διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω συνεργασία.

  Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:

  Θεοδόσης Σουσούδης

  Κυριάκος Θωμάς

  Ανδρέας Βόσσος

  ΓεώργιοςΒλάμης

  Διαμαντής Θεοδωράκης

  Νικόλαος Βασταρδής

  Αριστοτέλης Διαπούλης

  Αντώνιος Λάβδας

  Ο Δημοτικός Σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης: κ. Χρήστος Βουραζέρης

Αφήστε ένα σχόλιο