Video Άνδρος Video Νέα

Μόνο τη Τρίτη 10/5:"Μάνες και Κόρες" της Μαρίας Νικολάου & Ludlow, οι Ελληνες στους Πολέμους του Ανθρακα του Λεωνίδα Βαρδαρού

dok 18th thessaloniki doc fest 2016 in andros vanglouk androsfilm (2)

vanglouk androsfilm περιφερειακές εκδηλώσεις στην Άνδρο 10 μαΐου 2016

“Μάνες και Κόρες” της Μαρίας Νικολάου

Τον Ιούλιο του 1936, τότε που ανοίγει το Χαρέτσι για την αγορά των κουκουλιών, ξεκινά η μεγάλη απεργία των σηροτρόφων και των μεταξεργατριών στην περιοχή του Σουφλίου. Κρατά περίπου 10 μέρες. Ξεσηκώνεται όλη η επαρχία. Οικογένειες ολόκληρες έρχονται στο Σουφλί.
Κατασκηνώνουν στην κεντρική πλατεία. Η εργατική βοήθεια μοίραζε ψωμιά, κουλούρια και 50 δράμια τυρί. Υπήρχαν και πλούσιοι άνθρωποι που τα διέθεσαν όλα. Μέρα – νύχτα η πλατεία γεμάτη. Το σύνθημα «100 ή θάνατος» (100 δραχμές η τιμή αγοράς ανά κιλό των κουκουλιών).
«Μεροκάματο αύξηση, νερό και καλύτερες συνθήκες» για τις μεταξεργάτριες.
Έντονη αγωνιστική διάθεση και η Πνύκα ανοιχτό βήμα για όλους. «Τις αγορεύειν βούλεται». Κι η αθηναϊκή δημοκρατία παίρνει σάρκα και οστά. Παίρνει τον λόγο όποιος νομίζει ότι έχει κάτι να πει.
Μορφωμένος ή αμόρφωτος, άντρας ή γυναίκα (σε τούτο τον ξεσηκωμό οι γυναίκες ισότιμα αντιμετωπίστηκαν αλλά και ισάξια αγωνίστηκαν). Μαύρα τσεμπέρια έγιναν σημαίες. Οι γριές πρώτες. Οι αξιωματικοί, που ήρθαν μετά από τηλεφώνημα των αστυνομικών οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι μέσα στο κτίριο της αστυνομίας που είχαν καταλάβει οι απεργοί, τα έχασαν.
Μέρες που άφησαν το σημάδι τους στην τοπική ιστορία, αλλά και στην ιστορία της Ελλάδας. Το κέρδος. Η τιμή του κουκουλιού ανεβαίνει από τις 45 στις 75 δραχμές. Νίκη.
Το κόστος; Οι πρωτεργάτες το πλήρωσαν με φυλακίσεις και εξορίες.
Επιστημονική Σύμβουλος: Αφροδίτη Νικολαϊδου
Σενάριο-Σκηνοθεσία – έρευνα: Μαρία Νικολάου
Μοντάζ: Γιάννης Νταρίδης

Ludlow, οι Ελληνες στους Πολέμους του Ανθρακα

Ο Πόλεμος του Ανθρακα του Κολοράντο είναι η πιο βίαιη και αιματηρή σελίδα του εργατικού κινήματος της Αμερικής. Σε αυτήν τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Ρόκφελερ και του συνδικάτου των ανθρακωρύχων, σημαντικό ρόλο έπαιξαν 500 Ελληνες που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του αντάρτικου στρατού που έφτιαξε το συνδικάτο για να εκδικηθεί τη Σφαγή του Λάντλοου – τις δολοφονίες 20 γυναικόπαιδων και του ηγέτη των Ελλήνων, Λούι Τίκα, στις 20 Απριλίου του 1914. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την άγνωστη ιστορία αυτής της σύγκρουσης, φωτίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων, μέσα από μαρτυρίες απογόνων τους στο Κολοράντο, συνεντεύξεις με Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς ιστορικούς και σπάνιο αρχειακό υλικό (βίντεο-συνεντεύξεις επιζώντων απεργών, φωτογραφίες, άρθρα εφημερίδων, κείμενα ντοκουμέντα και τραγούδια). Η ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σελίδα της αμερικάνικης ιστορίας που όρισε την πορεία και την μορφή του εργατικού κινήματος στην χώρα -κι όχι μόνο-, καταγράφει το ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού. Μια σελίδα της αμερικάνικης ιστορίας που έχει ακόμη μεγαλύτερο (ελληνικό) ενδιαφέρον, αφού μεγάλο μέρος των ανθρακωρύχων στα ορυχεία του Λάντλοου του Κολοράντο ήταν Ελληνες μετανάστες κι ένας από τους επικεφαλής της αγωνιστικής δράσης εκεί ήταν επίσης Ελληνας Λούις Τίκας.
Μπορεί τα γεγονότα του Λάντλοου να μην είναι πλέον άγνωστα -έχουν καταγραφεί ήδη και κινηματογραφικά, από προηγούμενα ντοκιμαντέρ- όμως η δουλειά της ομάδας πίσω από το φιλμ είναι αξιοπρόσεκτη και δομημένη, προσφέροντας όχι μόνο μια αφήγηση των όσων συνέβησαν μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις, αλλά κι έναν πολιτικό σχολιασμό της ιστορίας, πλευρές της οποίας μοιάζουν να απηχούν χρήσιμες σκέψεις που δεν αφορούν μόνο στις μέρες που διαδραματίστηκε.
Είναι σαφές πως η τεκμηρίωση και η καταγραφή, η αναψηλάφηση μιας σπουδαίας στιγμής είναι εδώ το ζητούμενο, μια πιο κινηματογραφική ματιά στην σύνθεση του υλικού εν τούτοις, θα βοηθούσε την ταινία να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό και συναισθηματικό αντίκτυπο.
http://flix.gr/cinema/ludlow-review.html

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio