Νέα

Το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου στο Γαλαξείδι για το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων

10th naytiko sinedrio naftikon moyseion vanglouk androsfilm
 
Το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου συμμετείχε στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων, που πραγματοποιήθηκε στο Γαλαξείδι με τη συμμετοχή 19 από τα 31 συνολικά λειτουργούντα Ναυτικά Μουσεία της Ελλάδας.
Η φετινή διοργάνωση είχε τον τίτλο «Ελληνικές Ναυτικές Πολιτείες από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα» και την Άνδρο εκπροσώπησε η Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αθηνά Τσατσομοίρου. Η κ. Τσατσομοίρου παρουσίασε το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου, έκανε μια σύντομη αναφορά στην εμπορική ναυτιλία του νησιού, καθώς και μια μικρή ξενάγηση στις ομορφιές της Άνδρου. Στην εισήγησή της η Πρόεδρος του ΝΠΔΔ, ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Όλη η Χώρα της Άνδρου είναι ένα ναυτικό μουσείο. Είναι κτισμένη σε ένα μικρό ακρωτήρι, που θυμίζει καράβι με ακρόπρωρο το Ενετικό Κάστρο. Τα στενά δρομάκια της φτιαγμένα έτσι, ώστε να ήταν ικανοί οι κάτοικοι να διαφεύγουν από τις επιθέσεις πειρατών. Τα καπετανόσπιτα όλα διώροφα, με άψογη αρχιτεκτονική και εξαιρετική επίπλωση και, τέλος, στην πλώρη αυτού του καραβιού – πόλεως ο «Αφανής Ναύτης» να μας θυμίζει τον στίχο του Σεφέρη: «Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα, αν στο ξεκίνημα ένιωθε γερή την αρματωσιά μιας αγάπης, απλωμένη μέσα στο κορμί του…». Γιατί έτσι έφευγαν οι ναυτικοί μας. Κάποιοι επέστρεψαν. Κάποιοι δεν τα κατάφεραν».
Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ναυτικών Μουσείων του Πειραιά, της Κρήτης, της Ύδρας, της Χίου, της Καλύμνου, των Οινουσσών, της Καβάλας, του Λιτοχώρου και άλλων ιστορικών ναυτικών πολιτειών, εφοπλιστές, αιρετοί, ανώτεροι αξιωματικοί ε.ε. και ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού Σώματος. Επίσης, πλοίαρχοι και αξιωματικοί του εμπορικού ναυτικού αλλά και διακεκριμένοι επιστήμονες, οι οποίοι με τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους κατάφεραν να ταξιδέψουν όλους τους συμμετέχοντες στις θάλασσες, με ιστιοφόρα, εμπορικά ή και πειρατικά ακόμα και αργότερα με τα πρώτα ατμόπλοια των πόλεων που είχαν αναπτύξει εμπορική ναυτιλία και να ρίξουν φως σε άγνωστες πτυχές των τριών σημαντικών αιώνων της ελληνικής θαλάσσιας παράδοσης.
Ο Δήμος Άνδρου ευχαριστεί θερμά την Οργανωτική και Συντονιστική Επιτροπή, το Σωματείο «Φίλοι του Ν.Ι.Μ.Γ.», τον Δήμαρχο Δελφών κ. Παναγιωτόπουλο, τον Αντιδήμαρχο, Αντιναύαρχο Λ.Σ. ε.α. κ. Νάκα και πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής, την κα. Χρυσάφω Τσώνου υπεύθυνη ναυτικών συλλογών του Ν.Ι.Μ.Γ. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε την ψυχή του συνεδρίου, την κα. Ροδούλα Σταθάκη αλλά και όλους εκείνους που βοήθησαν για την άψογη αυτή διοργάνωση και την ιδιαίτερα θερμή φιλοξενία.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio