Νέα

Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως 2016, «Επικράτειες του Νότου» 

 
Χαδούλης Γιώργος idrima kidonieos androy summer 2016 vanglouk androsfilm _1

             Εφέτος το καλοκαίρι, ο εικαστικός θεσμός «ΠΛΟΕΣ» που διανύει την 22η του χρονιά, παρουσιάζει στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, το δεύτερο μέρος της τετραλογίας για το περιβάλλον (με την ευρεία έννοια του όρου και της πραγματικότητας).
Βανδώρος Νίκος idrima kidonieos androy summer 2016 vanglouk androsfilm _1
Αν η περσινή έκθεση, με τα «Νηπενθή κι Εωθινά» της, επικεντρωνόταν στην αντιστοιχία που αφορούσε την βιοποικιλότητα της εξωτερικής φύσης και του εσωτερικού μας εαυτού, η φετινή, με τίτλο «Επικράτειες του Νότου», εστιάζεται στις ιδιοσυγκρασιακές και πολιτισμικές μας ιδιαιτερότητες, που από τη μια πλευρά ευνοούνται από τις κλιματικές συνθήκες, από την άλλη όμως αυτές δεν διασφαλίζουν μεμονωμένα κάτι ξεχωριστό, υποθάλποντας (κυρίως στη χώρα μας), ως αξεδιάλυτο αμάλγαμα, μια διαφορετικότητα νοοτροπίας, κουλτούρας, ηθών, συμπεριφοράς, αντιλήψεων, πεποιθήσεων, αντιδράσεων και χαρακτηριστικών γνωρισμάτων.
Γιαννακόπουλος Λεωνίδας idrima kidonieos androy summer 2016 vanglouk androsfilm_1
Στις «Επικράτειες του Νότου» και στο πολιτισμικό, τουλάχιστον, όσο και στο ανθρωπογεωγραφικό πλαίσιο, που τις συνιστά, εντοπίζουμε την μεταφυσική να συνυφαίνεται στενά με την πραγματικότητα.
Γρηγόρα Άννα idrima kidonieos androy summer 2016 vanglouk androsfilm _1
Οι «Επικράτειες του Νότου» είναι, λοιπόν, οι τόποι των «ριζωμάτων» και της ουτοπίας μας, οι χώροι των συνεχόμενων «μεταμορφώσεών» μας. Είναι επιπλέον οι επισφάλειες, οι απρόβλεπτες ανατροπές μας και παράλληλα οι περιοχές της χαρμολύπης, που διαπνέουν ανεπαισθήτως την καθημερινότητά μας. Είναι οι εκτάσεις του νου και της ψυχής μας, του εφήμερου και της φαντασίας μας, που ζωντανεύουν τον μύθο, για να οικοδομήσουν εντέλει την «παραμυθία» της πραγματικότητάς μας.
Καλαφάτης Νίκος idrima kidonieos androy summer 2016 vanglouk androsfilm_1
Μέσα στα «ανθρώπινα» αυτά «περιβάλλοντα» του «μικρού και μέγα κόσμου» μας, γεννιέται η μαγεία και η ρήξη, το μυστήριο και η καθαίρεση, η αναδίπλωση του πόνου και η ανάταση της χαράς, ο αλτρουισμός και η απελπισία, η αυτοθυσία και η ταπείνωση, η αυταπάρνηση και η συγκατάβαση.
Κουτσούρης Γιάννης idrima kidonieos androy summer 2016 vanglouk androsfilm _1
 
Με αυτές τις εικαστικές ιδιαιτερότητες, καθώς η γλώσσα της Τέχνης είναι αλληγορική και εκφράζει πάντα τις αλήθειες του Ανθρώπου, εφέτος οι 22οι ΠΛΟΕΣ στοχεύουν να δώσουν στο εικαστικό κοινό, όπως πάντα, ψήγματα προβληματισμού και ενόρασης.
Μπαλωμένος Πάνος idrima kidonieos androy summer 2016 vanglouk androsfilm _1
‘Έτσι λοιπόν, με τη φετινή έκθεση στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως, με τον τίτλο: «Επικράτειες του Νότου», θα δοθεί μία νέα φρέσκια διάσταση εικαστικού προβληματισμού.
Ξιφαρά Ιόλη idrima kidonieos androy summer 2016 vanglouk androsfilm_1
 
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 23 Ιουλίου, στις 8 μ.μ. και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τη Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016.
Σάλλα Τιτίκα idrima kidonieos androy summer 2016 vanglouk androsfilm _1
 
Συμμετέχουν αλφαβητικά οι καλλιτέχνες: Δάφνη Αγγελίδου, Νίκος Βανδώρος, Μάρκος Βενιός, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιώτσας, Άννα Γρηγόρα, Νίκος Καλαφάτης, Γιάννης Κουτσούρης, Πάνος Μπαλωμένος, Ιόλη Ξιφαρά, Τιτίκα Σάλλα, Γιάννης Τζένος, Δέσποινα Τσάκνη, Γιώργος Χαδούλης.
 
Τζένος Γιάννης idrima kidonieos androy summer 2016 vanglouk androsfilm_1
 
Όπως πάντα, κατά παράδοση 22 χρόνων, το σκεπτικό, η διαμόρφωση κι η επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και του συνοδευτικού, δίγλωσσου Καταλόγου, ανήκουν στην Αθηνά Σχινά, Κριτικό & Ιστορικό Τέχνης.
.Τσάκνη Δέσποινα idrima kidonieos androy summer 2016 vanglouk androsfilm _1
 

Οι ώρες λειτουργίας θα είναι : 10:00 – 13:30 και 18:30 – 21:30, εκτός Τρίτης

Για περισσότερες πληροφορίες : Νίκος Κομν. Χατζηγεωργίου, τηλ: 6932 630024,

Έρη Μανούσου, τηλ: 6932 548619

Γιώτσας Γιώργος idrima kidonieos androy summer 2016 vanglouk androsfilm _1

1 Comment

  • Τελικά ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια στην εποχή της κρίσης. Παράδειγμα αυτή η ομαδική έκθεση που μας κάνει να δούμε ότι οι νέες συνθήκες και οι νέες πραγματικότητες γεννούν νέες ανάγκες δημιουργίας, αλλά και νέους δημιουργούς με έφεση και έμπνευση.
    Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της έκθεσης και σας ευχόμαστε να συνεχίσετε το έργο σας, ώστε να γίνει ο κόσμος κοινωνός του ποικιλόμορφου κόσμου των τεχνών, γεγονός που επιτυγχάνεται μέσα από την πραγματοποίηση εκδηλώσεων όπως αυτή των εγκανίων.
    Σας ευχαριστούμε
    Δανάη Κώττη, Κωνσταντίνος Συράκος

Αφήστε ένα σχόλιο