Νέα

Κώστας Λυγίζος: Η αύξηση του ΦΠΑ είναι αρνητική εξέλιξη για τους ντόπιους αλλά δεν είναι η καταστροφή

vanglouk androsfilm
Πολύ κουβέντα έγινε για την αύξηση και στα υπόλοιπα νησιά του ΦΠΑ σε 24%, μια και ήρθε και η σειρά του νησιού μας ανάμεσα στ’ άλλα υπόλοιπα, όπως επέβαλλε το μνημόνιο που υπεγράφη πέρσι τουν Ιούλιο απο ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ- ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, τότε που όλοι φώναζαν ‘’ απελπισμένοι ‘’ ότι φέρε Τσίπρα μία συμφωνία ότι να είναι αρκεί να υπογράψεις….
Είναι όλοι εκείνοι που διαδήλωναν ΄΄ΜΈΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ’’ και μετά την υπογραφή τότε της συμφωνίας, κάνουν σήμερα τις παρθένες, δεν είδαν, δεν ήξεραν…
Τι υποκρισία αλήθεια απέναντι σ’ όλους εμάς τους πολίτες…
Δεν είναι του παρόντος να επεκταθώ στους τότε φανατικούς Ευρωπαίους κάποια άλλη στιγμή ίσως.
Ολοι μας, με την πρώτη ανάγνωση της αύξησης του ΦΠΑ δεν κάνουμε άλλη σκέψη από το το γεγονός ότι, αν και αντίθετοι με την αύξηση του ΦΠΑ γενικά και ειδικά στα νησιά, αρνούμαι και εγώ να συμπαραταχθώ με το κύμα καταστροφολογίας που έχει εξαπλωθεί στη χώρα και πολύ περισσότερο στα νησιά, για τους εξής λόγους:
Ο πρώτος έχει να κάνει ειδικά με τον τομέα του τουρισμού στα νησιά, για τον οποίο τουρισμό …χύνονται πολλά κροκοδείλια δάκρυα, απο ειδήμονες και ειδικούς περί τα οικονομικά και μή και γενικότερα απο επαγγελματικές οργανώσεις και φυσικά πρόσωπα, που η ανάγνωση των οικονομικών τους στοιχείων, εννοώ αυτά που ανακοινώνονται απο το υπουργείο οικονομικών κάθε χρόνο για το ποιοί Ελληνες φορολογούμενοι σηκώνουν τα βάρη του κράτους, να δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή, αλλά και η δήλωση εισοδημάτων τους πολλά χρόνια τώρα ήταν…. στα επίπεδα φτώχιας, ενώ παραλληλα είχαν και διαφήμιζαν επιχειρήσεις που σε κάνουν αναρωτιέσαι, μά καλά, αφού δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα, πως βγαίνουν,πως κάνουν αυτές τις διαφημίσεις κλπ κλπ…δεν είναι της στιγμής,πολλά μπορούν να γραφτούν εδώ και σίγουρα μία άλλη στιγμή να το κάνουμε.
Και ο δεύτερος λόγος ότι, διαβάζοντας τα πρώτα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν για τον τουρισμό για το φετινό Πάσχα του 2016 στην Σαντορίνη, Μύκονο και Πάρο υπήρξε κοσμοσυρροή.
Ολως τυχαίως τα νησιά αυτά είναι μεταξύ των (6) νησιών, στα οποία έχει καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ από τον περσινό χρόνο το 2015.
Καμμιά καταστροφή δεν υπήρξε, ούτε υπήρξε μετακίνηση τουριστών από τα λεγόμενα …ακριβά νησιά στα λεγόμενα…φτηνά, που μέσα εδώ ήταν και η Ανδρος.
Αρα λοιπόν και με μιά ψύχραιμη σκέψη μπορεί κανείς να πεί ότι η κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό των νησιών μας, δεν οφείλεται στο ύψος του ΦΠΑ, αλλά στο προιόν που παράγουν και πωλούν οι διάφοροι νησιώτικοι προορισμοί.
Στο προιόν που προσφέρουν απο την πρώτη στιγμή της δημιουργίας μιάς καλά οργανωμένης τουριστικής προβολής του νησιού που ξεκινάει απο το διαδίκτυο με το άνοιγμα του προσωπικού προφίλ της επιχείρησης και φτάνει μέχρι το συνολικό στάδιο της κοινής προβολής του τόπου μας.
Πού φτάνει στο ‘’ διά ταύτα’ ’ όταν ο τουρίστας βρεθεί στην Ανδρο και γνωρίσει απο πρώτο χέρι τις παρεχόμενες υπηρεσίες, κρατικές (υποδομές κλπ) και ιδιωτικές κάθε μορφής και εξυπηρέτησης (ναύλα, εστίαση, διανυκτέρευση, διασκέδαση κλπ κλπ)
Ας μην λοιπόν ψάχνουμε να φορτώσουμε, για μιά ακόμα φορά, τις πολλές φορές, κατεγραμμένα προβλήματα, σε ανύπαρκτες αιτίες σήμερα και ας κυτταχθούμε όλοι μας καλά στον καθρέπτη της ειλικρίνειας, της αυτοκριτικής και της ωριμότερης σκέψης, με πνεύμα διαλόγου και ανταλλαγής ρεαλιστικών προτάσεων άμεσης εφαρμογής στο νησί μας.
Γιατί απλά η εικόνα πολλών νησιών του Αιγαιοπελαγίτικου συμπλέγματος, όπως και του δικού μας, αποδεικνύει ότι η αποτυχία να αναπτύξει περαιτέρω τον τουρισμό ( στόχος και επιδίωξη όλων μας), όσα χρόνια είχε χαμηλό ΦΠΑ, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, σε ότι αφορά τον τουριστικό σχεδιασμό απο όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δημόσιους και ιδιωτικούς,επαγγελματικές ενώσεις και φορείς, αλλά και κάθε φυσικό πρόσωπο που ασχολείται με τα του τουρισμού γενικότερα.
Η αύξηση του ΦΠΑ, σε σχέση με άλλα γειτονικά μας κράτη, είναι πραγματικά μιά πολύ αρνητική εξέλιξη, κυρίως για τους μόνιμους κατοίκους, που απλά ”φυλάττουν Θερμοπύλες” και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά μας, δυσκολεύει εμάς κυρίως που δραστηριοποιούμεθα με κάθε μορφή οικονομικής μας συναλλαγής, ναί αυτό είναι αλήθεια !
Δεν είναι όμως και η καταστροφή όπως πολλοί ισχυρίζονται και με μιά πρόταση μου λέω, ότι, η καταστροφή έρχεται, αν συνεχίσουμε την πολιτική, να προχωράμε έτσι χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχους, με αποσπασματικά σχέδια, ευκαιριακές πρωτοβουλίες και όχι οργανωμένες κινήσεις .
Γιατί και με μηδενικό ΦΠΑ να μας επέβαλαν στο νησί μας, τα πράγματα δεν θα ήταν καλύτερα….

Κώστας Λυγίζος

Γαύριο, Ανδρος 2/6/16

2 Σχόλια

  • Γιατί φωνάζουν αλήθεια οι διάφοροι εδω στο νησί επαγγελματίες, ότι γκρεμίζονται, βουλιάζουν και ρίχνουν το ανάθεμα στην κυβέρνηση, όταν δεν μας λένε και απο την άλλη,πως γίνεται να είναι ζημιογόνες οι επιχειρήσεις τους και να μην τις κλείνουν τόσα χρόνια ? ?
    Κάπου υπάρχει ένα λάθος…ο νοών νοέιτω ! ! ..ας μαζευτούν λοιπόν και ας εργαστούν μεμονωμένα και συλλογικά όλοι στο νησί μας ώστε η αύξηση του τουρισμού κάθε μορφής που είναι και το ζητούμενο να ισοσκελίσει και γιατί όχι να μην υπερκεράσει τα όποια αρνητικά βλέπουν,μετά την αύξηση του ΦΠΑ στα 24%.
    Ολα τ’ άλλα είναι δικαιολογίες και πολύ σωστά ο συμπατριώτης μας απο το Γαύριο Κώστας Λυγίζος πολύ εύστοχα επισημαίνει στο άρθρο του.

  • Προτού πούμε στο ευρώ. Ο ελληνικός καφές είχε 100 δρχ την άλλη μέρα που μπήκαμε στο ευρώ ο καφές έφτασε 360 Δραχμές Δεν πιστεύω να φταίει η κυβέρνηση γι’ αυτό Και με τις απεργίες νομίζω πως θα κάνουν κάτι πιο πολύ κακό κάνουν παρα Καλό Θζny

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio