Νέα

Η 2η Συνάντηση, για τα τοπικά προϊόντα της Άνδρου & τη θέση τους στην τοπική οικονομία

2Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ 14 IOYNIOY 2016 ΩΑΝΓΛΟΘΚ ΑΝΔΡΟΣΦΙΛΜ (13)

Πάνω από 80 άτομα συμμετείχαν στη συνάντηση παραγωγών τοπικών προϊόντων και επιχειρηματιών της Άνδρου στο Γαύριο που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου 2016 στο ξενοδοχείο Andros Hοliday. Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν σταδιακά και οι παραγωγοί άπλωσαν τα προϊόντα τους σε πάγκους προκειμένου να δοκιμαστούν από τους επιχειρηματίες.

2Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ 14 IOYNIOY 2016 ΩΑΝΓΛΟΘΚ ΑΝΔΡΟΣΦΙΛΜ (7)

Ανάμεσα στους παραγωγούς ήταν τα τυροκομεία Κορθίου Λούβαρη και Ασούτη,  οι μελισσοκόμοι Κατερίνα Τριδήμα και Γιαννούλης Πέτσας, οι παραγωγοί μανιταριών Σπύρος και Γιαννούλης Μακρίνας, οι οινοπαραγωγοί Δημήτρης Μάστορης και Βασίλης Στρατής, οι κρεοπώλες-μεταποιητές κρέατος Κώστας και Σταύρος Τριδήμας, το κατάστημα Ροδοζάχαρη και ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου ΣΑΡΙΖΑ.
2Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ 14 IOYNIOY 2016 ΩΑΝΓΛΟΘΚ ΑΝΔΡΟΣΦΙΛΜ (11)
Καλεσμένοι του Επαρχείου Άνδρου προκειμένου να μεταφέρουν την εμπειρία τους από άλλες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας ήταν οι: κ.κ. Μάνθος Βίλας, Γεωπόνος Τυροκομείου Τήνου που μίλησε για τον πρωτογενή τομέα  της Τήνου και Μαρία Δενακαρία, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κώμης Τήνου, που ανέπτυξε την εμπειρία της για την καλλιέργεια της αγκινάρας και την γιορτή της.
2Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ 14 IOYNIOY 2016 ΩΑΝΓΛΟΘΚ ΑΝΔΡΟΣΦΙΛΜ (15)
Αναλυτικότερα, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες καταλυμάτων, εστιάτορες, έμποροι παραδοσιακών προϊόντων και τροφίμων, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Γαυρίου και συνδιοργανωτής της εκδήλωσης κ. Βασίλης Μπατής, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, κ.κ. Λένα Πολίτου, Άννα Βολίκα, Θ. Μπόθο, ο σύμβουλος του Δημάρχου Ματθαίος Μανσόλας, ο Γεωπόνος της Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου κ. Γιώργος Φιλιππίδης και οι συμμετέχοντες στην προσπάθεια Andros Routes και εκπρόσωπος της ΚΟΙΝΣΕΠ Άνδρος.2Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ 14 IOYNIOY 2016 ΩΑΝΓΛΟΘΚ ΑΝΔΡΟΣΦΙΛΜ (6)
Η συνάντηση ξεκίνησε με σύντομη παρουσίαση του κάθε παραγωγού και των προϊόντων του, όπου μίλησαν για τους τρόπους παραγωγής και την διαδικασία διάθεσης αυτών.
Εν συνεχεία, ύστερα από εισαγωγική παρουσίαση του στόχου της εκδήλωσης αλλά και της γενικότερης προσπάθειας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη διασύνδεση τουρισμού και πρωτογενούς τομέα και τη στήριξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων, έγιναν σύντομες παρουσιάσεις από τους: 2Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ 14 IOYNIOY 2016 ΩΑΝΓΛΟΘΚ ΑΝΔΡΟΣΦΙΛΜ (16)

 • κ. Παναγιώτη Πάτρα, Διευθυντή της Αναπτυξιακής Τρικάλων
 • κ. Μαρίνο Μπερέτσο Διευθυντή της Αναπτυξιακής Πελοποννήσου
 • κ. Σωτήρη Μπόλλη, Υπεύθυνο του Δικτύου Ελλήνων Γεύσεις Εκλεκτές όπου συμμετέχουν 55 Δήμοι και 22 Αναπτυξιακές απ΄ όλη την Ελλάδα.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις και ερωτήσεις από τους:2Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ 14 IOYNIOY 2016 ΩΑΝΓΛΟΘΚ ΑΝΔΡΟΣΦΙΛΜ (4)

 • Ελένη Πολίτου Δημοτική, Σύμβουλο και Πρόεδρο Τουριστικής Επιτροπής Δήμου Άνδρου
 • Ματθαίο Μανσόλα, Σύμβουλο του Δημάρχου Άνδρου
 • Δημήτρη Γιγίνη, εστιατόριο Sea Satin
 • Κατερίνα Ρεμούνδου, εστιατόριο Ζοζέφ
 • Ασημίνα Κουρή, Πρόεδρο της ΚΟΙΝΣΕΠ Άνδρου
 • Βουτσινά, ιδιοκτήτη του εργοστασίου ΣΑΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού,

όπου όλοι διαπίστωσαν την ανάγκη διασύνδεσης και πρότειναν συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες καταγράφτηκαν.
2Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ 14 IOYNIOY 2016 ΩΑΝΓΛΟΘΚ ΑΝΔΡΟΣΦΙΛΜ (3)
Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παραμένουν πάγια και επιτακτικά τα αιτήματα για τη γνωριμία και συνεργασία μεταξύ των Ανδριωτών παραγωγών και επιχειρηματιών
και την προώθηση τους σε πολλαπλά επίπεδα:
Οι ξενοδόχοι και εστιάτορες να ενσωματώσουν στα μενού τους ικανοποιητική ποικιλία τοπικών προϊόντων τυριών, αλλαντικών, προϊόντων νερού και κρέατος, αλλά και να τα προτείνουν την αγορά τους στους επισκέπτες τους.
Οι έμποροι να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα στους συνεργάτες και τα καταστήματα τους.
Οι κάτοικοι, μόνιμοι και εποχικοί, να διαμορφώσουν τοπική συνείδηση στην κατανάλωση προϊόντων διατροφήςγια την επιδίωξη της ποιότητας σε ότι αφορά τα τοπικά προϊόντα και ειλικρινών και τίμιων συνεργασιών μεταξύ παραγωγών, εμπόρων και καταναλωτών

 • 2Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ 14 IOYNIOY 2016 ΩΑΝΓΛΟΘΚ ΑΝΔΡΟΣΦΙΛΜ (5)

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κεράσματα και συζήτηση μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών. Το μεγαλύτερο όφελος της εκδήλωσης ήταν η ανταλλαγή επαφών μεταξύ επιχειρηματιών και τοπικών παραγωγών καθώς και η κατά κοινή ομολογία τους αναγκαιότητα επανάληψης τέτοιων γόνιμων συναντήσεων.
Η οργανωτική υποστήριξη έγινε από τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Andros Holiday, κ.κ. Τάσο και Γιάννη Βούρλα. Η κινηματογραφική κάλυψη έγινε από τον κ. Βαγγέλη Λουκίσσα και η ηχητική υποστήριξη από τον κ. Γιάννη Ρέρρα.
2Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ 14 IOYNIOY 2016 ΩΑΝΓΛΟΘΚ ΑΝΔΡΟΣΦΙΛΜ (12)Ευχαριστούμε θερμά όλους για την παρουσία τους, τους παραγωγούς για τα πεντανόστιμα προϊόντα τους και το ξενοδοχείο Άνδρος Holiday για τη ζεστή φιλοξενία.

 Ο Έπαρχος Άνδρου
Δημήτρης Λοτσάρης

 

2 Σχόλια

 • Μόνος τρόπος που είναι να αναδειχθούν τα Γνήσια Πατριωτικά προϊόντα είναι να υπάρχουν Τέσσερα καταστήματα Που να πωλούν μόνο γνήσια Ανδριώτη προϊόντα Τα οποία τα πουλούν χονδρικής και λιανικής Πώληση Και αν υπάρχουν αρκετά προϊόντα και περισσεύουν Ανοίγεις αλυσίδα σε άλλα νησιά Αλλά ξενοδοχεία ρεστοράν θα αγοράζουν αποκλειστικά από αυτά τα μαγαζιά Θζny

 • Μόνος τρόπος που είναι να αναδειχθούν τα Γνήσια Πατριωτικά προϊόντα είναι να υπάρχουν Τέσσερα καταστήματα Που να πωλούν μόνο γνήσια Ανδριώτη προϊόντα Τα οποία τα πουλούν χονδρικής και λιανικής Πώληση Και αν υπάρχουν αρκετά προϊόντα και περισσεύουν Ανοίγεις αλυσίδα σε άλλα νησιά Αλλά ξενοδοχεία ρεστοράν θα αγοράζουν αποκλειστικά από αυτά τα μαγαζιά Θζny

Αφήστε ένα σχόλιο