Νέα

Φεύγουν και τα υποθηκοφυλακεία από την Άνδρο;

 υποθηκοφυλάκειο Τάσου Δημητρίου 1996 vanglouk androsfilm

Μετά την ΔΟΥ που έφυγε στην Παλλήνη, το ΙΚΑ που πήγε στη Ραφήνα, σειρά να φύγουν από την Άνδρο παίρνουν τα υποθηκοφυλάκεια της Άνδρου και αυτά τραβάνε προς τη Σύρο!
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016 και ολοκληρώνεται την Τρίτη 5-7-2016, ώρα 14:οο, σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την Αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων σύμφωνα με το οποίο  στις Κυκλάδες προβλέπονται μόνο δύο υποθηκοφυλάκεια σε Σύρο και Νάξο και όλα τα υπόλοιπα καταργούνται.
Τα υποθηκοφυλακεία της Άνδρου θα υπαχθούν σε αυτό της  Σύρου μαζί με αυτά  της  Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Σερίφου, Σίφνου, Τήνου και Κιμώλου, τα οποία, τώρα εξυπηρετούνται από τα Υποθηκοφυλακεία Ερμουπόλεως, Κορθίου, Άνδρου, Γαυρίου, Πάρου, Μυκόνου, Τήνου, Μήλου-Κιμώλου, Κύθνου, Σερίφου και Σίφνου.
Τα 3 υποθηκοφυλακεία της Άνδρου, συστάθηκαν από το έτος 1857 και λειτουργούν έκτοτε αδιάλειπτα, μέχρι σήμερα.Πρόκειται για τα Υποθηκοφυλακεία της Άνδρου, του Γαυρίου (από Ιούνιο 1879 έως Νοέμβριο 1963 λειτούργησε παράλληλα και το Υποθηκοφυλακείο Άρνης) και του Κορθίου. Με τον ίδιο διαχωρισμό- κατανομή, λειτούργησαν και προ του 1857, σαν γραφεία Υποθηκών.
Το ακίνητο, αποτελούσε, αποτελεί, και θα αποτελεί  έναν από τους κύριους πυλώνες της οικονομικής δραστηριότητας του νησιού μας, οι Ανδριώτες από πάππο σε πάππο, εξυπηρετούνται από αυτές τις υπηρεσίες, είτε για να αγοράσουν, να ανταλλάξουν, να προικίσουν (παλαιότερα) να κάνουν γονικές παροχές στα παιδιά τους, να αποδεχτούν τις κληρονομιές της οικογένειάς τους,  να πάρουν αντίγραφα από τις μερίδες ακινήτων που έχουν παραχωρηθεί στον καθένα ιδιοκτήτη ακινήτου, να πάρουν δάνεια υποθηκεύοντας τα ακίνητά τους, να γράψουν τις όποιες διεκδικήσεις τους στα σχετικά βιβλία,  να ζητήσουν οποιαδήποτε πιστοποιητικά, προκειμένου να αποδείξουν οτιδήποτε χρειάζονται για τα ακίνητά τους.
Λαμβανομένου υπ΄όψη πως πρόκειται να ξεκινήσει η κτηματογράφηση του νησιού, είναι προφανές πως όλες οι απαιτήσεις ( αντίγραφα συμβολαίων, πιστοποιητικά κλπ) της διαδικασίας κτηματογράφησης, θα αναγκάζει τους ιδιοκτήτες να πηγαίνουν διαρκώς στο Υποθηκοφυλακείο, για όλες αυτές τις διαδικασίες καθώς επίσης και οι μηχανικοι τους θα είναι υποχρεωμένοι να ζητούν πληροφορίες για ακίνητα και ιδιοκτησίες, τοπογραφικά συμβολαίων κλπ.
Από τους πρώτους που αντέδρασαν ήταν ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου που έστειλε στον πρωθυπουργό την επιστολή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΡΟΥ
Ν.Π.Δ.Δ.
ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: ΠΛ. ΜΙΑΟΥΛΗ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ
ΣΥΡΟΣ
ΤΑΧ. ΚΩΔ. : 84100
ΤΑΧ. ΘΥΡ. : 66
ΤΗΛ.: (22810) 87400- 82407 – 84431
ΦΑΞ: (22810) 88116- 80709
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ κ. Παπαδάκη ΄Ολγα
e-mail: [email protected]
ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 1812 ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ 30-6-2016
Π Ρ Ο Σ
Αξιότιμο Κύριο Πρωθυπουργό της Ελλάδος
………….…
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Μελετήσαμε το υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο περί της αναδιοργανώσεως των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας και διαπιστώσαμε ότι, για μία ακόμη φορά, επιχειρείτε σε συνέχεια όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων από το έτος 2010 μέχρι σήμερα να αποδομήσετε ότι έχει απομείνει στα νησιά μας, από τα οποία προσδοκάτε την είσπραξη του μεγαλύτερου μέρους των κρατικών εσόδων.
Η συνεχόμενη απαξιωτική πρακτική σας απέναντι στους νησιώτες και η πλήρης αδιαφορία σας για την επιβίωσή μας οδηγεί, με μαθητική ακρίβεια, στην ερήμωση των νησιών.
Προφανώς δεν αρκεί μόνον η κατάργηση του, εκ του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της νησιωτικότητας, ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ- το οποίο συνεχίζει να ισχύει σε όλα τα άλλα ευρωπαικά συμπλέγματα και νησιά – προκειμένου να υλοποιήσετε το σχέδιο της εξόντωσής μας. Δεν αρκούσε ούτε η απίστευτη φορολόγηση των εισοδημάτων μας και η εξοντωτική αύξηση των ασφαλιστικών μας εισφορών.
Τώρα πλέον μας αναγκάζετε να εγκαταλείψουμε τις δραστηριότητες μας και τους τόπους καταγωγής και διαμονής μας, να εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας.
΄Αραγε μετά από αυτό, τί άλλο θα ακολουθήσει;
Μήπως πρέπει να περιμένουμε και την κατάργηση των Ειρηνοδικείων των νησιών; ‘Η και την κατάργηση των Πρωτοδικείων και Εφετείων; Δηλαδή Δικαστικός Καλλικράτης;
Η μέχρι σήμερα στάση μας απέναντι στην λαίλαπα των νομοθετημάτων που μας επιβάλλατε προφανώς δεν ήταν επαρκής- κατά τις μετρήσεις και εκτιμήσεις σας- για να σας οδηγήσει στην τήρηση του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στον δρόμο της λογικής και της εθνικής ευθύνης.
Οι δικηγόροι ωστόσο θα συνεχίσουμε, όπως και εκ του όρκου μας είμαστε υποχρεωμένοι, να προασπίζομαστε το Σύνταγμα στο οποίο όπως και εσείς έχουμε ορκιστεί, αλλά και τηρώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησής σας, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, να αποδομήσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας και την νησιωτικότητα, η οποία είναι ο δικός μας κοινωνικός ιστός εδώ και αιώνες, ακόμη και κάτω από κατοχή. Και βέβαια να στερήσετε τα όποια έσοδα μας έχουν απομείνει.
΄Εχετε άραγε σκεφτεί ότι στα νησιά των οποίων καταργείται τα Υποθηκοφυλακεία, ζουν και δρουν επαγγελματικά δεκάδες Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και μηχανικοί; ‘Η μήπως επειδή μέλη της κυβερνήσεώς σας θεωρούν όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες «φοροφυγάδες, και πλουσίους» πέραν των διοικητικών και ποινικών επιπτώσεων πρέπει να τιμωρηθούμε με εξανδραποδισμό και εκτόπιση, όχι για λόγους ιδεολογικούς όπως στο παρελθόν, αλλά για λόγους ταξικούς;
Σας υπενθυμίζουμε ότι στα Υποθ/κεία εργάζονται υπάλληλοι που με την κατάργησή τους θα τους οδηγήσετε σε απολύσεις ή θα αναγκάσετε σε μετακινήσεις και αυτών και των οικογενειών τους. Γνωρίζετε δε ότι τα άμισθα Υποθ/κεία που καταργείται κανένα βάρος δεν προκαλούν στον κρατικό προϋπολογισμό, οπότε ο μόνος λόγος της συρρίκνωσης αυτών είναι όσα προαναφέραμε και βέβαια η ανυπαρξία δικηγόρων στα νησιά και η ύπαρξη των εμμίσθων δικηγόρων των Τραπεζών και των χρηματοοικονομικών οργανισμών. ΄Όπως επίσης γνωρίζετε την κακή ενδοεπικοινωνία και συγκοινωνία των νησιών καθώς και την απομόνωση κάποιων από αυτά, τα οποία σε συνδυασμό με τα προσχεδιαζόμενα θα επιφέρουν όσα παραπάνω αναφέρουμε.
Σας καλούμε να επανεκτιμήσετε τα όσα αληθινά, νόμιμα, βάσιμα προαναφέρομε και να διαφυλάξετε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των νησιωτών, όχι με λεκτικές εξαγγελίες, τόσον δικές σας όσον και της κυβέρνησης σας, αλλά με πράξεις και ειδικότερα τώρα με την διατήρηση των Υποθ/κείων στις Κυκλάδες ως έχουν ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.
ΑΠO ΤΟΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΡΟΥ
• Υπουργό Δικαιοσύνης
• Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών
• Κ. Πρόεδρο Αρείου Πάγου
• Κ. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου
• Κ. Πρόεδρο Εφετών Αιγαίου
• Κ. Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου
• Κ. Πρόεδρο Πρωτοδικών Σύρου
• Κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου
• Κ. Πρόεδρο Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου
• Ειρηνοδικεία Περιφέρειας (Ερμουπόλεως, Τήνου, Μυκόνου, Πάρου, ΄Ανδρου, Μήλου)
• Κ.κ. Βουλευτές Ν. Κυκλάδων
• Κ.κ. Πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας
• Μέλη Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου
• Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
• Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων & Επιμελητών Ν. Κυκλάδων
• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
• Δήμος Σύρου Ερμούπολης
• Δήμοι Κυκλάδων
• Φορείς Σύρου.
• Μ.Μ.Ε.

 
 
 
 
 

6 Σχόλια

 • Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν και κάνουν τέτοιους νομούς είναι άχρηστοι και επικίνδυνοι.
  Συνεχώς το νησί μας και ειδικά το Κόρθι απογυμνώνεται από το κρατικό ενδιαφέρον αναγκάζοντας όσους έχουν απομείνει να πάρουν και αυτοί τον δρόμο τη εσωτερικής η εξωτερικής μετανάστευσης.
  Σε λίγο θα κλείσει το λύκειο μετρά το γυμνάσιο, θα ακολουθήσει η τράπεζα και μετά θα κλείνουν σιγά σιγά οι μικρές επιχειρήσεις και τα μαγαζιά της αγοράς που είναι τόσα απαραίτητα για την επιβίωση μιας απομακρυσμένης κοινότητας.
  Ντροπή μας.

 • Είναι απολύτως εύστοχη και απεικονίζει την πραγματικότητα και πολύ περισσότερο το μέλλον, η παράθεση των ειδήσεων Βαγγέλη. Μετά το εξαιρετικό σου ρεπορτάζ για τα υποθηκοφυλακεία, έχεις βάλει αυτό για τις νυχτερίδες!! Τυχαίο? Δεν νομίζω! Σε κάθε περίπτωση το θέμα έρχεται τη Δευτέρα το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου, όπου από τους δικηγόρους του νησιού θα κατατεθεί ψήφισμα προς έγκριση, ενόψει του γεγονότος, ότι η μεθοδευμένη αυτή κίνηση των απατεώνων, οδηγεί σε απόλυτη διάλυση των νησιών! Το ποιοι κερδίζουν είναι εύκολο να το αντιληφθείτε. Ελπίζω μόνο ότι η κοινωνία που μοιάζει αποχαυνωμένη να αντιδράσει επιτέλους. Και ας μην ξεχνάνε μερικοί, ότι κάποτε η πάνδημη κινητοποίηση απέτρεψε από το να δέσουν τα βαπόρια στο Γαύριο και επίσης κράτησε τα δρομολόγια, όπως εξυπηρετούσαν το νησί! Βασίλης Πομόνης.

 • Δεν κάνουν τίποτε τα μεμονωμένα και ανώνυμα σχόλια, σε αυτήν την τόσο κρίσιμη περίπτωση για την Άνδρο. Θέλει δραστικές και δυνάμικές ενεργείς από όλων το λαό της Άνδρου. Σαν πρώτη κίνηση πρωτινό το κλείσιμο των λιμανιών, και περιμένω προτάσεις.

 • Το σχέδιο αυτο δεν πρεπει να περάσει. Δεν ειμαι Δικηγορος, Συμβολαιογραφος ή Μηχανικός αλλα απο την ώρα που το διάβασα τα “εχω πάρει”. Αποψιλώνεται η ΑΝΔΡΟΣ και τα υπόλοιπα νησιά. Αναγκάζουν τον κοσμο να φύγει. Άδειασαν τα νησιά πριν χρόνια με το όνειρο μιας Αθήνας. Για ποια ανάπτυξη μιλάμε χωρίς κατοίκους? ΦΠΑ 24% , ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα πολλών τετραγωνικών που μπορεί να ειναι κενά. Φόροι, φόροι, φόροι. Δηλαδή οπως παει η ΑΝΔΡΟΣ θα βάζει καθε Σεπτέμβρη μια πινακίδα στο Γαυριο, οπως έβαζαν κάποτε οι χειμερινοί Κινηματογράφοι, Κλειστον. Ραντεβού τον Σεπτέμβρη, αλλα στη περιπτωση μας θα λέει του χρόνου τον Ιούλιο και ανοιχτά μονο για ενάμιση μήνα. Καλο καλοκαιρι.

 • Αναθεμα σε αυτους τους αλητες και τυχοδιωκτες που επελεξε αυτος ο μιζερος ελληνικος λαος να μας κυβερνησουν.Ειμαστε αξιοι γιαυτα που παθαινουμε και που τα χειροτερα ερχονται. Μονοι μας βαλαμε τα χερια μας και καθημερινα βγαζουμε τα δικα μας,των παιδιων μας και ολης μας της οικογενειας τα ματια.
  Λυπαμαι πολυ και στεναχωριεμαι αφανταστα για το επιπεδο του λαου μας και την απαθεια του.

Αφήστε ένα σχόλιο