Νέα

Κάτι μοναδικό,παραγωγής του 2ου Φεστιβάλ Άνδρου! MUSIC & BALLET GALA – H Γαλλική Παράδοση στην Άνδρο

music and dance andros gala 2nd androsfestival vanglouk androsfilm 1 (2)

2o Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου
MUSIC & BALLET GALA
H Γαλλική Παράδοση στην Άνδρο

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ
Σκηνοθετημένες από Εllina Akimova & Allister Madin

Aνοιχτό Θέατρο Άνδρου
Κυριακή 21 Αυγούστου – 21:00

Το γκαλά μουσικής και χορού που λαμβάνει χώρα στις 21 Αυγούστου 2016 στην Άνδρο, θα σας χαρίσει μια υπέροχη βραδιά χάρη στη μοναδική παρουσία πολλά υποσχόμενων νέων χορευτών μπαλέτου και μουσικών από την Όπερα του Παρισιού, καθώς και με την παρουσίαση των έργων Caspian Suite και Medianoche σε παγκόσμια πρεμιέρα.
Οι διοργανωτές του φεστιβάλ συγκέντρωσαν αξιόλογους χορευτές, τα ανερχόμενα αστέρια του μπαλέτου από την Όπερα του Παρισιού: τον Allister Madin, ο οποίος κατέχει τη βαθμίδα “Sujet” στην ιεραρχία των χορευτών μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, τους Roxane Stojanov, Mickaël Lafon και Matthieu Botto, οι οποίοι κατέχουν τη βαθμίδα “Coryphée”, την Camille de Bellefon που κατέχει τη βαθμίδα “Quadrille” και τη Laura Fridman, σολίστ μπαλέτου κι απόφοιτη του πανεπιστημίου του Γέιλ, καθώς και τέσσερις εξαίρετους μουσικούς, την Tsuey Ying Taï η οποία παίζει κρουστά στην ορχήστρα της Όπερας του Παρισιού, την Ellina Akimova, πιανίστρια στη Σχολή Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, τον σαξοφωνίστα Eric Tallet και τον Jean-Marc Kérisit, παίκτη εγχόρδων, βιολιού και βιόλας.
 
Allister, mai 2016 - photo Jeanne MikhneS androsfilm vanglouk
Ωστόσο, οι καλλιτέχνες φέρνουν μαζί τους στο Ανοιχτό Θέατρο της Άνδρου τον αέρα των θρυλικών Ballet Russes, τα οποία έφεραν την επανάσταση στον Γαλλικό χορό το 1909 στο θέατρο Châtelet και συνέχισαν να καθορίζουν τον χορό στις επόμενες δεκαετίες. Μετά από έναν αιώνα, η λάμψη τους ανάβει πάλι μέσα από τις εμπνευσμένες δημιουργίες των καλλιτεχνών. Μέσα από αυτή την αφοσίωση γεννήθηκαν οι μουσικές συνθέσεις της Ellina Akimova και οι χορογραφίες των Allister Madin, Guy Poggioli και Laura Fridman.
Εδώ και καιρό, ο Rémy Deshayes ανέμενε να παρουσιάσει το γκαλά στο φυσικό περιβάλλον της Άνδρου, το οποίο αποτελεί πλέον το ιδανικό σημείο για τη φιλοξενία αυτής της νέας διεθνούς παράδοσης. Ο Deshayes εμπιστεύτηκε στα χέρια του Eric de Mikhnévitch το πρόγραμμα του γκαλά το οποίο αποτελείται από τρία μέρη, υπό την επίβλεψη των Ellina Akimova (μουσική) και των Jennifer Goubé και Allister Madin (χορογραφίες).
Ellina AKIMOVA, Photo Jeanne Mikhne¦Β, Abbaye Saint Jacut de la Mer, 2012S androsfilm vanglouk
“Συνήθως, ένα γκαλά μουσικής ή μπαλέτου παρουσιάζει παγκοσμίως γνωστά έργα τα οποία ερμηνεύουν διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες. Το συγκεκριμένο δημιουργικό γκαλά έχει υιοθετήσει μια λιγάκι διαφορετική προσέγγιση, καθώς παρουσιάζει επί σκηνής παγκόσμιες πρεμιέρες στις οποίες συμμετέχουν νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες που προέρχονται από μια σχολή υψηλού κύρους η οποία εξακολουθεί να αναδεικνύει εξαίρετους καλλιτέχνες. Η Γαλλική Παράδοση δημιουργήθηκε σχεδόν πριν από 350 χρόνια από τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ’, ο οποίος συνένωσε αργότερα τις Βασιλικές Ακαδημίες Χορού και Μουσικής για να δημιουργήσει τη μελλοντική Όπερα του Παρισιού, καθώς και την παλαιότερη σχολή χορού του Δυτικού κόσμου, το 1713, η οποία σήμερα εξακολουθεί να κατέχει εξέχουσα θέση στον χώρο του μπαλέτου παγκοσμίως. Η άφιξη των χορευτών μας στην Άνδρο αποτελεί για εκείνους μια σπάνια ευκαιρία που τους επιτρέπει να αναδείξουν την τέχνη και την προσωπικότητά τους, την οποία έχουν αναπτύξει στη σχολή όπου δραστηριοποιούνται.
Ο κλασικός χορός είναι ένας συνδυασμός δύναμης και χάρης, επιδεξιότητας κι ευλυγισίας, σε μια φαινομενικά ανεπιτήδευτη επίδειξη έμπνευσης και συναισθημάτων. Στην εποχή του, ο “χορευτής βασιλιάς” Λουδοβίκος ΙΔ’, ο οποίος τότε ήταν νέος και πολλά υποσχόμενος, περιέγραφε με τον δικό του τρόπο ότι στη Γαλλική Παράδοση και στο ύφος που δημιουργούσε «επικρατεί η αρμονία, ο συντονισμός των κινήσεων κι η ακρίβεια των θέσεων, χωρίς να υπάρχει υπερβολή στην ερμηνεία».
Αυτά τα λόγια θυμίζουν την αρχαία Ελλάδα• εκφράζουν την κουλτούρα του κλασικισμού, της αρμονίας, της ισορροπίας, της γλυπτικής και της βαθιάς γνώσης σε μια εποχή όπου η μουσική κι ο χορός είχαν μεγάλη σημασία. Σε μια πολύ ευνοϊκή συγκυρία, η παράστασή μας θα λάβει χώρα στην Άνδρο, ένα νησί που διαθέτει διακριτική αλλά κι ισχυρή πολιτιστική παράδοση καθώς και δεκτικότητα στους πολιτισμούς άλλων χωρών, σε ένα νέο ανοιχτό θέατρο με εμφανείς αρχαιοελληνικές επιρροές, το οποίο έχει κατασκευαστεί από έναν γνώστη της τέχνης και περιβάλλεται από ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο.
Οι πρώτες χορογραφίες θα παρουσιάσουν τις ρίζες της παράδοσης του μπαλέτου, καθώς και τη διατήρηση αυτής της παράδοσης μέσα από την τακτική εξάσκηση και την έμφαση στην ομορφιά και στην τέρψη. Θα ακολουθήσουν ρομαντικές ιστορίες αγάπης που θα αναδείξουν με τη σειρά τους την κομψότητα, την ομορφιά και την αιωνιότητα κάτω από τον έναστρο ουρανό της Ελλάδας.”
Remy DeshayesMEDIANOCHE, Allister Madin and Roxane Stojanov vanglouk androsfilm DSC_8717S
Οι καλλιτέχνες θα πραγματοποιήσουν μια συναισθηματική, αισθητική και πνευματική ανταλλαγή με το κοινό που θα παρακολουθήσει το γκαλά. Βέβαια, τόσο οι λάτρεις του μπαλέτου όσο κι οι άνθρωποι που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τον χορό θα μπορούσαν να αναρωτηθούν το εξής:
“Τι είναι η γαλλική παράδοση σήμερα;”
Υπάρχει μακρά ιστορία από την εποχή του βασιλιά-χορευτή Λουδοβίκου ΙΔ’, του δημιουργού του μπαλέτου, έως και τους έξι χορευτές που συμμετέχουν στην παράσταση της 21ης Αυγούστου 2016. Το αληθινό θαύμα, ωστόσο, έγκειται στην προσπάθεια που έχει καταβληθεί κι η οποία παρουσιάζεται συμβολικά και δημιουργικά στο Classe-concert του Allister Madin. Το καλλιτεχνικό πνεύμα κι η χαρακτηριστική παριζιάνικη κληρονομιά των ballets russes είναι εμφανή στο δεύτερο και στο τρίτο μέρος του προγράμματος του γκαλά. Το τελευταίο μέρος του προγράμματος είναι μια μουσική (Saint-Saëns, Ravel, Khathaturian, Akimova) και χορογραφική (Madin, Poggioli, Fridman) σύνθεση που τελειώνει με μια νέα διασκευή του Boléro και με το Chevauchée (σε μουσική του Patrice Muzard και σύνθεση του Fabrice Trollet)• δημιουργήθηκε από την ορχήστρα των πανεπιστημίων του Παρισιού στις 8 Φεβρουαρίου 2016 στο αμφιθέατρο της Σορβόννης και διευθύνεται από τον Carlos Dourthé.
Το θέμα της αγάπης είναι εμφανές καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης – στις χορογραφίες του έργου Caspian Suite με τους χαρακτήρες Leïa και Souren, στη σύνθεση Médianoche με τους Nadège και Yves, στα ζευγάρια του Boléro, στα ντουέτα των διασκευών των συνθέσεων Cœur! και Arythmia, καθώς και στο σόλο Desiderata. Ωστόσο, το πραγματικό ζευγάρι του γκαλά είναι η μουσική κι ο χορός – απολαύστε λοιπόν τον παθιασμένο διάλογό τους!
Για να παρακολουθήσετε αποσπάσματα από παλαιότερες δουλειές των συντελεστών του Μουσικού Gala, επιλέξτε κάποιον από τους παρακάτω συνδέσμους:
Η Camille de Bellefon σε χορεογραφία του Allister Madin με τη μουσικό Tsuey-Ying Tai: https://www.youtube.com/watch?v=HDq1N3nzrYY
Ο Allister Madin στον Don Quichotte το 2012:
https://www.youtube.com/watch?v=m1R13qd09KQ
Ο Allister Madin στη “Λίμνη Των Κύκνων”:
https://www.youtube.com/watch?v=BfMCLAu3fQI
O Matthieu Botto στην ταινία μικρού μήκους GLANCE PROJECT, 2014:
http://www.dancespirit.com/news/glance-new-dance-film/
H Camille de Bellefon to 2010:
http://www.numeridanse.tv/fr/video/2574_epreuves-de-danse-2010-danse-classique-variation-7-fille-2e-option
Μετάφραση: Νίκη Καραγιάννη
Προβολή / Επικοινωνία: BrainCo S.A.

1 Comment

  • Όλες οι παραστάσεις που έχουν γίνει στο για το φεστιβάλ Άνδρου είναι πάρα πολύ ωραίες! Πολύ ωραία ήταν και η Φιλαρμονική του Μουσικού Συλλόγου! Συγχαρητήρια στα παιδιά και στους δασκάλους τους! Βαγγέλη γιατί δεν έγραψες γι΄ αυτή τη βραδιά;

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio