Νέα

Έφυγε σήμερα, από κοντά μας ο Θοδωρής Μπαφαλούκος

theo-bafaloukos-vanglouk-androsfilm_1

Σήμερα το απόγευμα, Σάββατο 10Σεπτεμβρίου 2016, άφησε την τελευταία του πνοή στο πατρικό του σπίτι στ’ Αποίκια, ο διάσημος Ανδριώτης σκηνοθέτης Θοδωρής Μπαφαλούκος.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου,το μεσημέρι στις 2 η ώρα  στη Σάριζα Αποικίων

 
Ο Θόδωρος Μπαφαλούκος γεννήθηκε στις 18 Μαΐου του 1946  και 17 χρονών φεύγει από την Άνδρο  για να σπουδάσει Καλές Τέχνες στην Αμερική, εκεί άρχισε να εργάζεται σε διαφημιστική εταιρεία, ασχολήθηκε με την φωτογραφία και τον κινηματογράφο, κυρίως με  την συγγραφή σεναρίων.
Το 1977 πήρε την απόφαση να πραγματοποιήσει το όνειρό του: να σκηνοθετήσει μια ταινία γεμάτη reggae μουσική και φυσικά δεν υπήρχε καταλληλότερο μέρος από τη Τζαμάικα.
theo-eugene-bafaloukos-the-rockers-vanglouk-androsfilm
Με το σενάριο έτοιμο στα χέρια του λοιπόν, γραμμένο από τον ίδιο, με τρία χρόνια προετοιμασίας, με ιδιωτικά αμερικάνικα κεφάλαια γύρισε την ταινία ” The Rockers”  με όλη την αφρόκρεμα της reggae κοινωνίας. Jack Ruby, Jacob Miller, Gregory Isaacs, Robbie Shakespear, Big Youth και Burnning Spear.  Ενδυματολόγος στην ταινία η από τότε σύντροφός του Ευγενία Μπαφαλούκου.
the-rockers-theo-bafaloukos-poster-vanglouk-androsfilm
Η ταινία πρωτοπροβλήθηκε το 1979 στο Φεστιβάλ Καννών, το 1980 προβλήθηκε στην Αμερική και μετά  σε ολόκληρο τον κόσμο αποκτώντας συνέχεια και παντού φανατικούς φίλους.
Περισσότερα για την ταινία λέει ο Θοδωρής σε συνέντευξη στη LIFO 
theo-eugene-bafaloukos-with-japanese-writer-2010
 
Μετά την ταινία του,  συνεργάστηκε  με τον  Barry Levinson στις ταινίες: THE DINNER(1982), THE NATURAL(1984 ), RAIN MAN (1988), AVALON(1990), τον Jonathan Demme και πολλά χρόνια ως production designer με  τον ντοκιμαντερίστα Errol Morris
Το 1996 ο Θόδωρος Μπαφαλούκος και η γυναίκα του Ευγενία, αφήνουν την Αμερική και επιλέγουν να ζήσουν μόνιμα στο πατρικό σπίτι του Θοδωρή στ’Αποίκια,  πράγμα που δεν τους εμπόδισε να ασχολούνται με τη δουλειά τους.  Παράλληλα με τις δουλιές στην Αμερική, το κτήμα , τον κἠπους οι Μπαφαλούκοι άρχισαν να δουλέυουν με  τον  Θεατρικό Όμιλο Άνδρου με τον οποίο ανέβασαν  4 έργα
Τα τελευταία χρόνια, ταλαιπωρημένος από τον καρκίνο , δημιουργικός πάντα, εκτός από το διάβασμα,  μαθαίνει και ζωγραφίζει στο ipad πολλούς πίνακες που ήθελε κάποτε να εκθέσει…
συνεχίζεται…
the-rockers-in-japan-vanglouk-androsfilm
 

2 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο