Νέα

Συντηρητές τοιχογραφιών στον Ταξιάρχη Μεσαριάς

ergasies-sintirisis-sto-taxiarhi-messarias-21-sept-2016-androsfilm-vanglouk-1

Άρχισαν την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2016,  εργασίες για την αποκάλυψη, τον καθαρισμό και την στερέωση  τοιχογραφιών στην βυζαντινή εκκλησία του Ταξιάρχη Μεσαριάς, που χρονολογείται στον 12ο αιώνα.  η ομάδα εργασίας αποτελείται από 5 έμπειρους και περιζήτητους στις Κυκλάδες,  συντηρητές και θα παραμείνει στο νησί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Πριν χρόνια είχε γίνει η συντήρηση των εξωτερικών επιφανειών της εκκλησίας και είχε μείνει ημιτελής  αυτή των εσωτερικών επιφανειών, τώρα οι επεμβάσεις έχουν και διερευνητικό χαρακτήρα ώστε να υπολογιστεί ο συνολικός  χρόνος αποπεράτωσης των εργασιών για να υπάρξει συνέχεια του χρόνου.ergasies-sintirisis-sto-taxiarhi-messarias-21-sept-2016-androsfilm-vanglouk-2
Υποκινητής της όλης προσπάθειας, τα 3 τελευταία χρόνια είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσαριάς-Κουμανής Άνδρου  “Ὁ Άγιος  Ταξιάρχης” που μαζί με τους χορούς  και τη γιορτή της φουρτάλιας θέλει να αναδείξει και τα μνημεία της περιοχής του.
Τα οικονομικά πλαίσια της προσπάθειας είναι στενά, οι τρεις από τους πέντε συντηρητές ήρθαν ξέροντας ότι θα  καλύπτουν οι ίδιοι τα έξοδα διαμονής και διατροφής τους,  η πρόσληψη εργατών απαγορευτική, ο Νίκος Σπυριδάκης και ο Γιώργος Γαρύφαλλος κουβάλησαν στην πλάτη τους τις σκαλωσιές και φώτα, ο τελευταίος ανάλαβε και  να προσφέρει   καθημερινά  δεκατιανό ενώ ο Βαγγέλης Καλαδάμης του “Έρμή”προσφέρει στη μισή τιμή  τα  προϊόντα ζαχαροπλαστικής του, τέλος η Χαρίκλεια Δανιόλου προσφέρει καθημερινά ένα δείπνο στα “Σκαλάκια”.
Κάθε άλλη προσφορά από ιδιώτη είναι ευπρόσδεκτη και όποιος θέλει, μπορεί να έρθει σε συννενόηση με τον Σύλλογο.
Η ομάδα των συντηρητών, πριν φύγει θα εξετάσει και το τέμπλο του Αγίου Νικολάου που το σαρακιασμένο μέρος του είναι αποθηκευμένο στο παλιό κοινοτικό γραφείο της Μεσαριάς.
Τέλος ο Νίκος Σπυριδάκης έχει σκοπό, όπως μου είπε, νε εξετάσει το ενδεχόμενο, το επόμενο καλοκαίρι, να μένει κάποιες ώρες ανοικτή στους επισκέπτες η εκκλησία του Ταξιάρχη, όπως έκαναν φέτος οι Ναξιώτες με τις δικές τους βυζαντινές εκκλησίες

Προσθέστε ένα σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο