Νέα

Ενημερωτική συζήτηση για βοσκότοπους και επανακαλλιέργεια στις αιμασιές

imerida-gia-voskotopoys-sto-kpee-korthioy-17-nov-2017-photo-andros-vanglouk-androsfilm-1

Κόσμος πολύς ήρθε και στην ενημερωτική συνάντηση «Κτηνοτροφία και περιβάλλον: Πρακτικές και λύσεις για το μέλλον της Άνδρου» που έγινε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου της Αγίας Τριάδας την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016, και ήταν κυρίως κτηνοτρόφοι και γεωργοί της περιοχής που  έφτασαν έχοντας ήδη πολλές  απορίες για ζητήματα του τομέα τους.
imerida-gia-voskotopoys-sto-kpee-korthioy-17-nov-2017-photo-andros-vanglouk-androsfilm-a-2
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ενημερωτικού προγράμματος της WWF με τον Δήμο και το Επαρχείο,  σχετικό με την διαχείρηση του χώρου και το θέμα των πυρκαγιών στο νησί.
imerida-gia-voskotopoys-sto-kpee-korthioy-17-nov-2017-photo-andros-vanglouk-androsfilm-6
Πρώτος  ο Δρ. Απόστολος Κυριαζόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Λιβαδοπονίας στο Δημοκρίτειο
Πανεπιστήμιο Θράκης μίλησε για τις καινούργιες εξελίξεις και στη νομοθεσία και στη διαχείρηση των βοσκοτόπων, καθώς και το πως συνδέονται με τις πυρκαγιές που ξεσπούν και ερημοποιούν μεγάλες εκτάσεις του νησιού.
imerida-gia-voskotopoys-sto-kpee-korthioy-17-nov-2017-photo-andros-vanglouk-androsfilm-2
ο βιολόγος και μελετητής Τάσος Δημαλέξης μίλησε για μία πρόταση που έχει υποβάλει για έγκριση  μαζί με τον Δήμο Άνδρου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αθηνών και άλλους φορείς, για αναβίωση της καλλιέργειας των αιμασιών που είναι    σε καλή κατάσταση και διάσπαρτες σε όλο το νησί. Το νέο αυτό πρόγραμμα ( LIFE CLIMA) , σύμφωνα με τον μελετητή, στοχεύει στην αναζωογόνηση του πρωτογενή τομέα και σε συνδυασμό  με τον τουρισμό και τον πολιτισμό να υποστηρίξει μία πιο ανθρώπινη τοπική ανάπτυξη.
imerida-gia-voskotopoys-sto-kpee-korthioy-17-nov-2017-photo-andros-vanglouk-androsfilm-3
Στο τέλος των παρουσιάσεων  η συζήτηση που έγινε,  είχε πολλά θέματα, όπως την έλλειψη προγράμματος στη  παραγωγή, τη δύσκολη καλλιέργεια στις αιμασιές, τα αδιάθετα στην αγορά προϊόντα, το  εξευτελιστικό  χαμηλό εισόδημα,  τις  κακές  πρακτικές καθαρισμού χωραφιών και  τους   βοσκότοπους που δεν επιλέχτηκαν φέτος   για επιδότηση.    Με διάχυτη στον κόσμο την απογοήτευση και τη δυσπιστία σε οτιδήποτε νέο,  τέτοιες ενημερωτικές συναντἠσεις  είναι χρήσιμες  και πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερες τώρα  που κάτι πάει να γίνει για την ανάσταση του πρωτογενή τομέα της Άνδρου.
imerida-gia-voskotopoys-sto-kpee-korthioy-17-nov-2017-photo-andros-vanglouk-androsfilm-4
φωτογραφίες :  Φώτο Άνδρος
 

8 Σχόλια

  • Καλη η προσπαθεια και μπραβο στους φορεις που ξεκινησαν την προσπαθεια,αλλα μονο οι ντοπιοι ξερουν τις δυσκολιες για να γινει αυτο πραγματικοτητα.
    Μονο οι ντοπιοι ξερουν την εγκαταλειψη που εζησαν τα τελευταια χρονια απο ολους τους φορεις και δημοσιους οργανισμους για να μην μπορει να γινει καμια αναπτυξη στην ΑΝΔΡΟ και ειδικα στον αγροτικο τομεα.
    Αλλωστε δεν ειναι τυχαιο που οι συγχρονες γενιες εγκατελειψαν την καλιεργεια στις αμασιες.
    Πραγματι ομως η αναπτυξη θα ερθει απο τον προτωγενη τομεα και δεν βλεπω και εγω αλλη λυση.
    Ομως θα πρεπει να βρεθει λυση για βασικα πραγματα που χρειαζονται στην συγχρονη εποχη για την αναπτυξη των αμασιων,οπως πως θα παει το νερο πως θα πηγαινουν τα καταλληλα εργαλεια, απο ποιοις δρομους θα περασουν? και γενικοτερα ολα αυτα που θα χρειαζονται αυτοι οι ανθρωποι που θα απασχοληθουν εκει.
    Τα παλια χρονια ολα γινονταν με τα γαιδουρακια και με τσαπες και μιγκαρια ολα με τα χερια με πολυ κοπο και για <>, ισα ισα για να εχουν στο σπιτι μερικα λαχανικα και λιγο τυρι απο την κατσικα. Τα παιδια τους δεν ειχαν καμια ελπιδα να σπουδασουν επρεπε να συνεχισουν την ιδια ζωη καταδικασμενοι μεσα στην μιζερια.
    Ελπιζω να μην θελουν αυτην την αναπτυξη οι σημερινοι <> για τους ανδριωτες αγροτες.
    ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΙΣ ΑΝΔΡΟΥ ΞΕΡΟΥΝ!! ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΠΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΝ.
    Αλλωστε οπως λεει και ο λαος <>.

  • Με τα λόγια έχει αποδειχτεί πως όλα γίνονται Πως θα φτάσει στο χωράφι του Ο Γιώργος κτηνοτρόφος πως θα κουβαλήσουμε τα προϊόντα τους Τις ζωοτροφές τα μηχανήματα χωρίς δρόμο Και αν υπάρχει είναι στα χάλια του Θζny

  • Ωραία όπως τα λένε τα κτήματα δεν συντηρούνται με την τσάπα και την τσιγρανα όπως παλιά……,θέλει δρόμους αγροτικούς αμαξιτους και πυρόσβεσης για αυτοκίνητα τους οποίους να τούς κάνει το κράτος η πολιτεία. Όχι να γυρίσουμε πίσω να καθαρίζουμε τα μονοπάτια δεν λέω να μην καθαριστούν και τα μονοπάτια να καθαριστούν αλλά δεν συντηρούνται έτσι τα κτήματα ,και να δωθουν άδειες κοπής αγριοδενδρων και καθαρισμοί κτημάτων χωρίς χρονοβόρα διαδικασία και χρήματα ειδικά σε αγροτικές περιοχές του νησιού….εδώ κτήματα αξιόλογα έχουν αφεθεί στο έλεος τους…,ακούς και λένε έχω ένα κτήμα που ζούσαν δύο οικογένειες μα πώς τον καιρό εκείνο η κάθε οικογένεια είχε πάνω από τέσσερα παιδιά.
    Δώστε κίνητρα βοηθήστε μάς να σας βοηθήσουμε και εμείς .ΟΧΙ ΠΡΩΤΟΓΟΝΑ ΜΕΣΑ

  • Μπραβο σε ολους τους Ανώνυμους βλεπω πως ολοι έχωμε την ίδια γνώμη, οι δρόμοι είναι το παν για αγροτικά και τουριστικά και τους έχουν εγκαταλείψει ΘΖ my ϋ

  • Οι σύγχρονες μορφές Ανάπτυξης της Γεωργίας και Κτηνοτροφίας – Πρωτογενούς Παραγωγής – είναι :
    – η Βιολογική καλλιέργεια
    – η Συμβολαιακές καλλιέργειες
    – οι Ομάδες Παραγωγών (εως 10-15 συμμετέχοντες)
    – οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρησεις (πολυάριθμοι συμμέτοχοι με εως 5 μετοχες μεγιστο ανα ατομο)
    – Γερωργικες – Κτηνοτροφικες Συμπράξεις
    – Περιαστικοι Αγροί διατιθέμενοι έναντι μικρού ενοικίου σε πολίτες
    – οργανωμένα Αγροκτήμστα ανοικτά στο κοινό και σε συμμετέχοντες με εργασία έναντι παραγόμενων προϊόντων,
    Σας καλώ να εξετάσετε τις δυνατότητες Σύστασης ενος Τοπικού Φορέα – “ομπρέλα” μεταξύ Πρωτογενούς Παραγωγής – Μεταποίησης και Διάθεσης – προβολής, που και παλαιότερα έχω προτείνει, επίσης ο κος Ι. Καπάκης (ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ – μειοψηφικός συνδυασμός στο Δημοτ. Συμβ. Ανδρου) έχει επίσης εισηγηθεί απο τον Ιούνιο 2016, εκεμετεαλευόμενοι και τις προσφατες εξελιξεις για την Αναβίωση Ανδριώτικων ποικιλιών ζαρζαβατικών μέσω του προγράμματος LIFE.

  • Πότε η Άνδρος ζούσε από την γεωργία;;πριν το 1950……μην πω πριν το 1900…….Οι Ανδριώτες στην πλειονότητα τους ήταν ναυτικοί είτε κάνω λάθος;;Η εγκατάλειψη των χωραφιών ήταν αποτέλεσμα της ναυτοσύνης και στην συνέχεια της αστυφιλίας.Παλαιά ο άνδρας ήταν στην θάλασσα και η γυναίκα στο χωράφι Υπήρχε μέχρι και την δεκαετία του 60 αυτό το είδος εκμετάλλευσης των χωραφιών της Άνδρου..Στην συνέχεια τα παιδιά το 99% πήγαν γυμνάσιο έγιναν καπετάνιοι μηχανικοί και η σύζυγος στο ΄΄κλεινόν άστυ΄΄.Τα παιδιά αυτών δεν έγιναν ναυτικοί ως επί τω πλείστων πήγανε ΑΕΙ.Και δεν μπορώ να καταλάβω υπάρχουν στην σημερινή Άνδρο νέοι να ασχοληθούν ”επαγγελματικά” με την γεωργία;;;;;;;;;;;ας αφήσουμε λοιπό τοις ”προφάσεις εν αμαρτίαις ”ότι δεν υπάρχουν δρόμοι για να πάνε στα χωράφια τους να τα καλλιεργήσουν .Εδώ αφήνουν τα λεμόνι να πέφτουν και να σαπίζουν αντί να τα βάλλουν σε ψυγεία και να πωληθούν σε εποχή που υπάρχει έλλειψη και τρώμε τα ”σάπια”της Αργεντίνας…τι να λέμε…..απογοήτευση σκέτη……

  • Τα έγραψα και πιο πάνω και τα ξαναγράφω.Υπάρχουν στην Άνδρο νέοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την γη;;;γι ρωτήστε πόσοι υπάρχουν ;;και πείτε μου…….εγώ έχω 16 στρέμματα στα οποία πηγαίνει και αυτοκινητόδρομος.Δεν είδα κανένα να μου τα ζητήσει να τα καλλιεργήσει.η καλλιέργεια της γης θέλει ιδρώτα και ζόρι ……..όχι φραπεδιά……..

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio