Νέα

Η τιμή των νεκρών

agios-ioannis-kai-i-fassa-vanglouk_1
Ανοιχτή Επιστολή του Ιωάννη Δαφνιωτίδη, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακροταντάλου, προς τον Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή της  Άνδρου.
23/11/2016
Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Άνδρου.
Κύριε Δήμαρχε
Τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στα σπίτια των Ανδριωτών, ειδοποιητήρια από τον δήμο και συγκεκριμένα από το τμήμα δημοτικών προσόδων, που αφορούν το δικαίωμα χρήσης των οστεοφυλακίων. Με αυτές τις επιστολές ζητείτε από τους παραλήπτες να καταβάλουν στον δήμο κι εντός 30 ημερών το ποσό των
15 ευρώ για κάθε οστεοκιβώτιο που διατηρούν στα τοπικά κοιμητήρια. Μάλιστα η χρέωση είναι αναδρομική και πιο συγκεκριμένα αφορά το έτος 2011.nekrotafeio-agiou-gianni-1_1
Κάποια από αυτά τα ειδοποιητήρια ταχυδρομήθηκαν και στην ευρύτερη περιοχή του Μακροταντάλου.
Συγκεκριμένα στην ενορία των Χαρτών. Με αφορμή λοιπόν του ειδοποιητηρίου που έλαβα κι εγώ, απευθύνομαι δημόσια προς εσάς, διότι το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά αφορά το σύνολο των δημοτών, στην κατακλείδα της επιστολής αναφέρεται το δικαίωμα των δημοτών να κάνουν προσφυγή, για την επίλυση των φορολογικών διαφορών τους με τον Δήμο, στην γραμματεία του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου. Έπειτα εντός 20 ημερών να προσκομίσουν το επικυρωμένο αντίγραφο στον Δήμο, διαφορετικά η προσφυγή τους θα απορριφθεί ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.
osteofilakeio-vitalioy-vanglouk
Απαράδεκτη κύριε Δήμαρχε είναι στο σύνολο της η εν λόγω τακτική και ειδοποίηση.
Στην Άνδρο υπάρχουν διάσπαρτα στις πρώην κοινότητες, κοιμητήρια που εξυπηρετούν τους ντόπιους κατοίκους και κοινωνίες. Πολλά από αυτά δημιουργήθηκαν και συντηρούνται από δωρεές και προσωπική εργασία των ανθρώπων της κάθε περιοχής. Καθώς από τα αρχαία χρόνια η φροντίδα των νεκρών και των ταφείων αποτελεί τον υπέρτατο πολιτισμό.
Στην σύγχρονη Ελλάδα θεσπίστηκαν νόμοι, οι οποίοι έδωσαν στους δήμους, το δικαίωμα διαχείρισης των ταφείων, ώστε να τα συντηρούν και μέσω κάποιου τιμήματος να ελέγχουν τον υπερπληθυσμό τους. Ο ευπρεπισμός των ταφείων, η πρόσβαση, η διάνοιξη τάφων, η κατασκευή οστεοφυλακίων, πέρασε στις αρμοδιότητες των δήμων. Κανονισμοί οι οποίοι θεσπίστηκαν για τα κοιμητήρια των μεγάλων αστικών κέντρων. Κανονισμοί λειτουργίας των δημοτικών κοιμητηρίων.
nekrotafeio-ano-gavrioy-vanglouk_1
Με έκπληξη μου έμαθα πως υπάρχει και στην Άνδρο τέτοιος κανονισμός, που απ την μία πλευρά το θεωρώ λογικό για τα μεγάλα ταφεία με οικογενειακούς τάφους αρκετών τετραγωνικών μέτρων, αλλά και ογκώδη μνημεία να έχουν έλλειψη σε χώρους ταφής. Σε τέτοιες περιπτώσεις η επιβολή κάποιου τέτοιου τέλους είναι αναγκαία. Παρόλα αυτά από ότι καταλαβαίνω, αποφασίσατε να επιβάλλεται κάποιο τέτοιο τέλος, και σε κοιμητήρια ολιγάριθμων τάφων, που τα πιο πολλά είναι αποκομμένα από το οδικό δίκτυο, και ουδέποτε
υπήρξε δημοτική μέριμνα γι αυτά.
nekrotafeio-amonaklioy_1
Η επιστολή που ήρθε στα χέρια μου αφορά το κοιμητήριο του Αγίου Ιωάννη. Ένα κοιμητήριο 8 τάφων και ενός μικρού κτίσματος το οποίο εξυπηρετεί στην φύλαξη των οστεοκιβωτίων. Τάφοι και κτίσματα είναι κατασκευασμένα με μέριμνα και δωρεές των κατοίκων της ενορίας των Χαρτών. Όπως και ο χώρος προέκτασης, το κτίριο που χρησιμοποιείτε ως οστεοφυλάκιο, ακόμα και τα ράφια, αποτελούν δωρεές των ενοριτών. Επίσης οι κάτοικοι μεριμνούν για την συντήρηση, το βάψιμο της περίφραξης, το κούρεμα των χόρτων ανάμεσα στους τάφους και τις ζημιές που προκαλούνται από την κακοκαιρία.
 
Όλα αυτά λοιπόν Κύριε Δήμαρχε αποτελούν υποχρέωση δική σας, αλλά και των οικονομικών σας συμβούλων, εφόσον θέλετε να επιβάλλεται χαράτσια στο κοιμητήριο μας. Εσείς έχετε κάνει τίποτα γι αυτό; Ποτέ.
Επτά χιλιόμετρα από το λιμάνι βρίσκεται το κοιμητήριο του Αγίου Ιωάννη. Έχετε έρθει ποτέ;
Kαι βέβαια όχι. Σας καλώ λοιπόν να πάρετε το καλό σας αυτοκίνητο και να πάτε. Δεν θα μπορέσετε όμως να φθάσετε διότι ο δρόμος είναι απαράδεκτα αισχρός, όπως και η απόφαση σας. Γνωρίζετε Κύριε Δήμαρχε και Κύριοι οικονομικοί σύμβουλοι, ότι οι νεκροφόρες αρνούνται να πάνε στον Άγιο Ιωάννη κι αν πάνε ζητούν αρκετά παραπάνω χρήματα λόγο της κατάστασης του δρόμου; Με αποτέλεσμα, η να πάρουμε τους νεκρούς μας στις πλάτες, ή να πληρώσουμε πολλά περισσότερα για την μεταφορά τους. Άλλη μία παράλειψη για εσάς.
Και θα σας παρακαλούσα να μην μας πείτε πώς το χαράτσι που θέλετε να επιβάλλετε είναι ανταποδοτικό, γιατί για εμάς, βάση των έως τώρα δεδομένων, είστε αφερέγγυοι. Ούτε πρέπει να παρουσιάσετε δικαιολογία, ότι αυτά τα χρήματα είναι για την πληρωμή των εργαζομένων, που αναλαμβάνουν τον ενταφιασμό και εκταφή των νεκρών. Γιατί γνωρίζουμε πως αυτά επιβαρύνουν τις οικογένειες των νεκρών.nekrotafeio-aipatia-korthioy-vanglouk_1
Ένα ακόμα γεγονός που αποδεικνύει ότι η κίνηση σας αποτελεί πρόχειρη φοροεισπρακτική τακτική, είναι η βιαστική και χωρίς επίσημα δεδομένα, αποστολή των επιστολών αυτών. Χωρίς να γνωρίζετε ποιος μεριμνά ατομικά για κάθε οστεοκιβώτιο. Από μόνοι σας συσχετίσατε τα οστεοκιβώτια με προσωπικά δεδομένα και ΑΦΜ. Επίσης αποφασίσατε να χρεώσετε αναδρομικά, τους οικείους των νεκρών χωρίς να γνωρίζετε πότε αυτά τα οστεοκιβώτια τοποθετήθηκαν εκεί. Καθώς ουδέποτε υπήρξε στον δήμο καταγραφή, για το πότε τοποθετήθηκαν εντός των οστεοφυλακίων.
Μήπως όλη αυτή η κίνηση αποτελεί μία απόπειρα βιαστικής αφαίμαξης χρημάτων από τους κατοίκους των Χαρτών και των άλλων χωριών; Μήπως τα δημοτικά τέλη, που διά νόμου είναι ανταποδοτικά, κάτι που εσείς δεν γνωρίζετε, δεν επαρκούν να γεμίσετε τα ταμεία του δήμου; Μήπως για εσάς το συναίσθημα και ο σεβασμός των κατοίκων, για τους νεκρούς συγγενείς τους, αποτελεί τρόπο είσπραξης περισσότερων πόρων; Θα τα εκμεταλλευτείτε όλα κύριοι, σε αυτή την σύντομη πολιτική διαδρομή σας, στον δήμο Άνδρου;
Κύριε Δήμαρχε. Και οι δυο μας μοιραζόμαστε τη ίδια αγάπη γι αυτόν τον τόπο. Και η επισήμανση του συγκεκριμένου προβλήματος, δεν αποτελεί κακοπροαίρετη αντιπολίτευση. Μέτρα και αποφάσεις σαν κι αυτές, θα πρέπει να παρθούν μετά από διάλογο με τους μόνιμους κατοίκους. Όχι βιαστικά και εν μέσω κλειστών θυρών. Επίσης πρέπει να λάβετε υπόψιν την οικονομική κατάσταση των κατοίκων, γιατί εκεί που πάτε να επιβάλλετε το χαράτσι αυτό, δεν υπάρχουν εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες. Λύσεις μπορούν να υπάρξουν ακόμα και για τα ταφεία οπού πρέπει να υπάρχουν. Φθάνει εσείς να λάβετε τα παραπάνω υπόψιν σας.kasakia-sta-skoypidia-sti-mesaria-17-nov-2016-androsfilm-vangloyk
Κλείνοντας, Κύριε Δήμαρχε και Κύριοι οικονομικοί σύμβουλοι του Δήμου Άνδρου, σας ζητώ να σταματήσετε να παίζετε με τις ανάγκες και το συναίσθημα των συμπολιτών μου. Όπως σας ανέφερα, η τιμή και η ταφή των νεκρών υπήρξε πάντα ο υπέρτατος πολιτισμός των λαών. Και όχι τρόπος εκμετάλλευσης. Κι αυτό πρέπει να το σεβαστούμε όλοι.

Με Τιμή

Δαφνιωτίδης Ιωάννης

Αντιπρόεδρος του Εξωραϊστικού
Πολιτιστικού Συλλόγου Μακροταντάλου.

2 Σχόλια

  • Έχετε απόλυτο δίκιο εάν Ο Δήμος καθαρίζει και συντηρήσει τα κοιμητήρια σωστό είναι Να υπάρχει μία Επιβάρυνση στους δημότες Τώρα τα παραπάνω Που γράψατε είναι για μυθιστόρημα δεν μπορώ να καταλάβω Με δύο λέξεις μπορείς να αναφέρεις αυτά Που θες να γράψεις τα υπόλοιπα είναι κουραστικά Στην ορεινή Ναυπακτία χρεώνουν 25 € το χρόνο Θζ. Ny

  • Για μυθιστορημα δεν ειναι.Τωρα αν δεν καταλαβαινεις προβλημα σουθζ.Νy.Ρωτα και εμας στο Κορθι που πληρωνουμε για τα οστα των προγονων μας και το οστεοφυλακιο ειναι εγκαταλελειμενο απο την Δημοτικη Αρχη .ανταποδοτικα τελη φαινεται δεν τα ξερουν.Μαλλον περιμενουν καποια δωρεα για να φανει οτι κατι κανουν.ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΤΗΣ ΚΟΡΘΙΟΥ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio