Video Άνδρος Video Νέα

Νέα έκδοση Καϊρείου Βιβλιοθήκης:Ο Δημήτρης Ι. Πολέμης και η ιστορία της ΆνδρουΠρόλογος
Σ την επέτειο των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Δημήτρη Πολέμη, ο Σύλλογος Φίλων Καϊρείου Βιβλιοθήκης οργάνωσε στην Άνδρο την Τρίτη 25 Αυγούστου 2015 εκδήλωση για να τιμήσει την προσφορά του γύρω από τη μελέτη της ανδριώτικης ιστορίας.
Το επιστημονικό έργο του Δημήτρη Πολέμη είναι ευρύ-τατα αναγνωρισμένο, τόσο για τον πλούτο του όσο και για την ποιότητά του. Ανοίγεται σε όλες σχεδόν τις περιόδους της ανδριώτικης ιστορίας, οργανώνοντας όσα ήταν ήδη γνωστά από παλαιότερες μελέτες, αποκαθιστώντας εσφαλ-μένες εκτιμήσεις και προσφέροντας πλήθος νέες πληροφο-ρίες. Αποτελεί έτσι προϋπόθεση για κάθε νεότερη έρευνα και βάση για μελλοντικές επεξεργασίες.
Η γενικότερη συμβολή του διοχετεύεται σε τρεις διαφο-ρετικές κατευθύνσεις. Περιλαμβάνει πρώτον βιβλία, μονο-γραφίες, εισαγωγές, άρθρα και συνθετικές μελέτες. Δεύτε-ρον, έναν εκτενέστατο όγκο δημοσιευμένων και, σε μεγάλο βαθμό, σχολιασμένων τεκμηρίων, κυρίως από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα. Και τρίτον, τη συγκέντρωση και ταξινόμηση στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη πλήθους αδημοσίευτων εγγράφων και αρχείων, που περιμένουν τον μελλοντικό ερευνητή.
Κύρια επιδίωξη της εκδήλωσης ήταν ο επιστημονικός διάλογος με το έργο του Πολέμη. Ειδικοί μελετητές δια-φόρων ιστορικών περιόδων κλήθηκαν έτσι να σχολιάσουν τις θεματικές του επιλογές, τη μεθοδολογία του, τις ιδιαι-τερότητές του και τις στοχεύσεις του, με την ελπίδα ότι θα διευκολύνουν την αξιοποίησή του. Ο ζωντανός αυτός διάλο-γος, που λαμβάνει υπόψη του και νεότερα πορίσματα, απο-τελεί ίσως την καλύτερη απότιση τιμής σε μια δημιουργική προσφορά. Είναι άλλωστε σαφές ότι ο Πολέμης, που είχε ιδιαίτερο ταλέντο στην εκπόνηση συνθετικών εργασιών, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και της ενερ-γητικότητάς του στη συγκέντρωση υλικού για μελλοντικές χρήσεις. Η σκέψη του ήταν στο έργο των νεότερων μελε-τητών και στη συνέχιση της έρευνας. Επόμενο είναι λοιπόν ότι και η σκέψη όσων ενδιαφέρονται για την ιστορία της Άνδρου στρέφεται προς το έργο του.
Τα κείμενα που περιλαμβάνονται στον τόμο αυτό βασίζονται, σε μεγάλο βαθμό, στις προφορικές ανακοινώσεις της εκδήλωσης. Εξαίρεση αποτελούν το κεφάλαιο γύρω από τη συμβολή του Πολέμη στη μελέτη της αρχαιότητας («Σχολιάζοντας την αρχαία Άνδρο»), που συντάχθηκε εκ των υστέρων, και το κεφάλαιο γύρω από τη συμβολή του στις καϊρικές σπουδές («Οι καϊρικές σπουδές»), που είχε δημοσιευθεί και παλαιότερα. Χρήσιμη κρίθηκε επίσης η αναδημοσίευση των «Στοιχείων βιογραφίας».
Δ. Ι. Κ.

Τα Περιεχόμενα:
Πρόλογος
Στοιχεία βιογραφίας
Δημήτρης Ι. Κυρτάτας:Ο εραστής της λεπτομέρειας και της ακρίβειας,
Νικόλαος Πετρόχειλος:Σχολιάζοντας την αρχαία Άνδρο,
Γιώργος Πάλλης: Ένας ιστορικός του Βυζαντίου απέναντι στα αινίγματα  της βυζαντινής Άνδρου,
Μαρίνα Κουμανούδη: Γράφοντας για τη λατινοκρατία από την Άνδρο, Οι προκλήσεις της τοπικής ιστορίας,
Ηλίας Κολοβός: Πότε και πώς οι Άνδριοι «επήραν το νησί της Άντρος» από τους Τούρκους,
Πόπη Πολέμη: Οι περιέργειες και οι εμμονές ενός ιστορικού,
Δημήτρης Ι. Κυρτάτας: Οι καϊρικές σπουδές ,

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio