Νέα

Σεμινάριο Αφροβραζιλιάνικων χορών από την ΑΝΔΡΟΣΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.


Kαθένας μπορεί να αισθανθεί τη μουσική και τους χορούς φυλών άλλων απ’ τη δική του.

Κάθε πολιτισμός είναι μόνο ένα μέρος του εσωτερικού μας άτλαντα.

Peter Brook
Η μουσική και ο ρυθμός μας έχει συνεπάρει! Η ιδέα για το σεμινάριο αυτό έρχεται να «αγκαλιάσει» τη σειρα επιτυχημένων σεμιναριών αφροβραζιλιάνικων κρουστών που πραγματοποιούνται από την ΑνδροςΚοινσεπ, εδώ και ένα χρόνο. Δημιουργήθηκε η ανάγκη να κατανοήσουμε και να αφομοιώσουμε σε βάθος τον ρυθμό των κρουστών συνδυάζοντάς τον με έναν κινητικό λεξιλόγιο που θα μας φέρει πιο κοντά στην πολυπολιτισμική αυτή κουλτούρα, η οποία αν και είναι ανοιχτή στο σύγχρονο κόσμο παραμένει στενά συνδεδεμένη με τη φύση. Χρησιμοποιώντας την κινησιολογία μιας τέτοιας παράδοσης, θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τις δικές μας κινητικές μνήμες. Μακριά από μια ματιά ανθρωποκεντρική, οι κινήσεις αγγίζουν την απλότητα της καθημερινής ζωής κοντά στη φύση, μιας ξεχασμένης απλότητας που μπορεί να φαίνεται δύσκολα εφαρμόσιμη. Όμως το κάθε σώμα θυμάται πως να τεντώνεται ψηλά ή να τινάζεται να αποφύγει κάτι. Είναι στο DNA μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεκλειδώσουμε αυτή τη μνήμη.
Σας προσκαλούμε σε ένα μαγικό ταξίδι στο ρυθμό της γης!
Πληροφορίες Προγράμματος :Άνδρος Κοιν.Σ.Επ.
Σάββατο 1η Απριλίου
Κυριακή 2 Απριλίου
Κόστος : 35,00+Φ.Π.Α. ευρώ για το διήμερο.
Άνεργοι, οικογένεια, cocobloco ειδική τιμή

Λίγια λόγια για τους Αφροβραζιλιάνικους χορούς :
Μέσα από τα μαθήματα των Αφροβραζιλιάνικων χορών ,γίνεται μία χορευτική περιπλάνηση,ξεκινώντας από τις ρίζες και την ιστορία των Αφρικανών που μεταφέρθηκαν ως σκλάβοι στον νέο κόσμο,έως τις σύγχρονες μουσικοχορευτικές τεχνικές που κυριαρχούν στην σημερινή Βραζιλία.
Ο αφροβραζιλιάνικος χορός δημιουργήθηκε από τους σκλάβους της αποικιακής εποχής της Βραζιλίας .
Με βάση την Αφρικανική παράδοση των σκλάβων, θα διδαχθούν χοροί που προέρχονται από την θρησκεία Candomblé χωρίς το θρησκευτικό υπόβαθρο αλλά με σεβασμό προς την δύναμη και το συμβολισμό τους.
Οι κινήσεις και χειρονομίες αυτής της μορφής χορού προέρχονται απο την μυθολογία των θεών Orixás .
Όπως κάθε θεότητα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά ,έτσι και οι χοροί ποικίλουν ,με ισχυρές γρήγορες κινήσεις όταν σχετίζονται με έναν κεραυνό ή με θεό -πολεμιστή και με ήπιες κινήσεις όταν εκπροσωπούν τη ροή του ποταμού και τις πιο γαλήνιες θεότητες. H εναλλαγή αυτή αντικατοπτρίζεται και στην ρυθμική ένταση της μουσικής των τυμπάνων, τα οποία συνοδεύουν τον καθένα ξεχωριστό χορό – ρυθμό που αντιστοιχεί στους Orixás, δίνοντας δύναμη και ενέργεια στους χορευτές Ακολουθώντας μία διαδρομή μέσα από απλές κινήσεις γείωσης και συνειδητότητας του σώματος και του ρυθμού,γίνεται βαθμιαία κλιμάκωση της πολυπλοκότητας των κινήσεων και της ταχύτητας,καταλήγοντας οι χορευτές να ενώνονται με τον ήχο των κρουστών και να εκστασιάζονται στον ρυθμό του άφρο και της σάμπα.
Οι πολυποίκιλοι ρυθμοί της αφροβραζιλιάνικης μουσικής (Afro-Samba-Sambareggae-Samba de roda-Maracatu’-Afoxe’-Maculele’-Forro’-Orixas-Ijexa…),δίνουν την δυνατότητα στο σώμα να πειραματιστεί μέσα από ένα μεγάλο εύρος κινήσεων και να βιώσει την αρχέγονη χαρά της αυτοέκφρασης μέσα από τον χορό.

Bιογραφικό εκπαιδεύτριας :
H Mάνια Ντάβανου μετά τις σπουδές της στην Αρχαιολογία και την ιστορία της τέχνης, δούλεψε για 6 χρόνια στο Μακεδονικό μουσείο σύγχρονης τέχνης, όπου ασχολήθηκε με διοργάνωση και εμψύχωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Ασχολήθηκε με τον χορό από μικρή ηλικία και ιδιαίτερα κατά την παραμονή της στην Φλωρεντία ήρθε σε επαφή με την χοροθεραπεία ,την πρωτόγονη έκφραση και την γιόγκα.
Ιδρύοντας την θεατρική ομάδα «Τραβέρσο», ήρθε σε επαφή με «ευαίσθητους» χώρους, ορφανοτροφείων, ιδρυμάτων και νοσοκομείων.
Ασχολήθηκε με το θέατρο κωφών στην νοηματική, με την μουσικοκινητική αγωγή του συστήματος CarlΟrff, καθώς και με τη δημιουργική απασχόληση παιδιών με ανίατες ασθένειες,όπου και δίδαξε για 4 χρόνια.
Γοητευμένη από την αφροβραζιλιάνικη κουλτούρα, ταξιδεύει από το 1996 κάθε χρόνο στη Βραζιλία, παρακολουθώντας μαθήματα χορού στην «Escola de Danca da Funceb» στο Salvador της Bahia, καθώς και μαθήματα κρουστών κοντά σε δασκάλους διάσημων συγκροτημάτων όπως Olodum , Ile΄Aiye΄ , Corteso Afro.
Το 2001 ίδρυσε την πρώτη σχολή Βραζιλιάνικης Capoeira στην Ελλάδα, η οποία αποτέλεσε τον πυρήνα για να δημιουργηθεί η ομάδα Βραζιλιάνικων κρουστών «Paranaue΄», στην οποία παίζει sourdo contrador, καθώς και η ομάδα Αφροβραζιλιάνικων χορών “Dancaue’ ”,στην οποία διδάσκει για περισσότερα από 11 χρόνια.
Με την ομάδα Dancaue’πραγματοποίησε πολλά εκπαιδευτικά ταξίδια παίρνοντας μέρος στο πρόγραμμα “tambores do mundo” στο Σαλβαντόρ της Bahia της Βραζιλίας και συμμετείχε ως επίσημη καλεσμένη το 2013, 2014, 2015,2016 στο «Karnaval der Kulturen Berlin» στο Βερολίνο.

Είναι τιμή μας και μεγάλη χαρά, ο ερχομός της στο νησί!
Άνδρος Κοιν.Σ.Επ.

1 Comment

  • Άντε κι εμείς να μάθουμε τους Βραζιλιάνους κανένα ζεμπέκικο νησιωτικό Σαμικό Λέω εγώ ότι νομίζετε θζ my

Αφήστε ένα σχόλιο