Νέα

Φραντζέσκος Καλλιβρούσης: Απογοήτευση από μία ακόμα χαμένη ευκαιρία προνομιακής ανάδειξης της Άνδρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο

 

Μία ακόμη Μοναδική Ευκαιρία Ανάδειξης της Άνδρου και Έμμεσης Προβολής- ΟΧΙ μέσω πληρωμένης Διαφημιστικής καμπάνιας Χάθηκε Οριστικά ΔΥΣΤΥΧΩΣ, παρά τις διαρκείς και επίμονες προσπάθειες μου να πείσω στέλεχος του Δήμου Άνδρου – αρμόδιο για τον Τουρισμό – να προλάβουμε να ετοιμάσουμε (με δική μου αφιλοκερδή Μελετητική βοήθεια) Φάκελο Υποψηφιότητας για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Αριστείας Τουριστικών προορισμών της Ε.Ε.
Η συγκεκριμμένη Προκήρυξη με τον πλήρη τίτλο “EDEN – Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας Τουρισμού – 2017” προέρχεται απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει ως συνεργάτη και Εθνικό φορέα Υποδοχής για την Ελλάδα τον Ε.Ο.Τ. Διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια , με την επιλογή μίας καθορισμένης Θεματολογίας, που οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν Ευρωπαϊκοί Ο.Τ.Α που έχουν τουριστικό χαρακτήρα και σχετικές δραστηριότητες ως βασικό οικονομικό τομέα της Τοπικής Ανάπτυξης. Ο σχετικός δικτυακός σύνδεσμος είναι :
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» ΜΕ ΘΕΜΑ “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ”
Το πρόγραμμα “EUROPEAN DESTINATIONS OF EXCELLENCE” (EDEN) – «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποσκοπεί τόσο στην ανάδειξη των αξιών, της ποικιλομορφίας και των κοινών χαρακτηριστικών ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών, όσο και στην προβολή προορι-σμών, στους οποίους η τουριστική ανάπτυξη διασφαλίζει την κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική ισορροπία. Το πρόγραμμα επίσης στοχεύει στην ανάπτυξη και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ 29/05/2017
Οι αρχές του Προγράμματος “EDEN” – EUR. COMMISSION :
Οι αρχές του “EDEN” είναι απλές : καθε δεύτερο έτος (2013 – 2015 – 2017) ενα Θέμα επιλεγεται απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε στενή συνεργασία με τις Εθνικές Τουριστικές Αρχές – Ε.Ο.Τ. για την Ελλάδα. Επιλέξιμοι Προορισμοί είναι αυτοί που μπορούν να παρουσιάσουν ότι ένα Οικονομικά Βιώσιμο Τουρι-στικό προϊόν – δραστηριότητα έχει αναπτυχθεί – οργανωθεί με βάση το ετήσια επιλεγμένο Θέμα – για το 2017 αυτό είναι ο Πολιτιστικός Τουρισμός . Ένας τουριστικός Προορισμός – τόπος (Δήμος) επιλέγεται ως νικητής μαζί μα άλλους 4 επιλαχόντες – επιλεγέντες απο κάθε χώρα της Ε.Ε.
Κάθε Θέμα αφορά την προβολή της Ευρωπαϊκής πολυμορφίας, περιλαμβάνοντας τους Φυσικούς της Πόρους, την Ιστορική Κληρονομιά, τις παραδοσιακές εκδηλώσεις (πανηγύρια κ.αλ.) και την τοπική Γα-στρονομία. Η θεματολογία παντα συναρτάται με την Αειφόρο – ΒιΏσιμη Τουριστική Ανάπτυξη, απο την σκοπιά του Πολιτισμού, της τοπικης Οικονομίας και του Περιβάλλοντος.
Οι Τουριστικοί Προορισμοί – Δήμοι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τι τους αναδεικνύει και διαφοροποιεί απο άλλους και δημιουργεί μιά ξεχωριστή εμπειρία στους Τουρίστες. Οι Προορισμοί που θα βραβευθούν είναι οι μη συνήθεις και προβεβλημένοι τουριστικά σε μέγιστο βαθμό που θα μπορέ-σουν να εκπληρώσουν στον καλύτερο βαθμό το επιλεγμένο Θέμα – “Πολιτιστικός Τουρισμός” για το 2017 – και να εξασφαλίζουν την μοναδικότητα στην τουριστική εμπειρία, τηρούντας με συνέπεια τις αρχές της Αειφορίας – Βιωσιμότητας
Με το 2017 λοιπόν να έχει επιλεχθεί ως θεματική επιλογή “Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ” – που θεωρώ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ευκαιρία για την Άνδρο και που όφειλε ως Δήμος να συγκεντρώσει και να οργανώσει τους επαγγελματικούς Συλλόγους των τομέων Τουρισμού – Εστίασης , κυρίως όμως να απευθύνει Πρόσκληση Στήριξης σε όλα τα Πολιτιστικά Ιδρύματα και περιλαμβάνοντας τις θερινές τους Εκδηλώσεις, το 3ο Φεστιβάλ Άνδρου και το σύνολο των Επισκέψιμων Μοναστηριών – μέσω του Γραφείου του Αξιοσέβαστου Μητροπολιτη κου Δωρόθεου- που συγκροτούν απαράμιλλο συνδυασμό, που θα μπορούσε να διεκδικήσει και το 1ο Βραβείο ακόμη (πέρα απο την απίστευτη ΔΩΡΕΑΝ Προβολή). Παρά λοιπον τις επανειλημμένες και αγωνιώδεις προσπάθειες μου να βρώ αρχικά και στην συνέχεια να πείσω για την Σημαντικότητα την αρμόδια Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Ε. Πολίτου ΚΑΜΜΙΑ ανταπόκριση δεν είχα , ενώ η τελική ημερομηνια Υποβολής ήταν η Δευτέρα 29-5- 2017 !!
Τα συμπεράσματα τα αφήνω στους σεβαστούς αναγνώστες της “ΑΝΔΡΙΑΚΗΣ” και τους Ανδριώτες πολίτες, επαγγελματίες και φίλους του νησιού !!!
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ – Αρχιτέκτων Μηχ. Ε.Μ.Π. (αποφ. 1987)/ μέλος : Τ.Ε.Ε.- Σ.Α.Δ.Α.Σ. – Σ.Ε.Κ. – ΕΛ.Ι.Ε. – ΟΜ.Κ.Ο.Ε.Ε. – ΕΛ.ΕΤ.Π.Π. – ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ – ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΣΗΜ. : απο τις αρχές Ιουνίου προτάθηκα απο τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ως εκπρόσωπος του Κινήματος και της Ειδικής Θεματικής Ομάδας Τουρισμού , να συμμετέχω στην Επιτροπή Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου (ΕΠ.Ε.Κ.Ε.) της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. στους Τομείς : Τουρισμού – Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που τακτικά συνεδριάζουν σε αίθουσα του Ελληνικού Κοινοβουλίου κάθε 15 ημέρες
 

Αφήστε ένα σχόλιο