Νέα

Ενημέρωση για την ύδρευση στο Συνετί, ξεκινούν οι εργασίες καθαρισμού-αντικατάστασης γεώτρησης στο ΣυνετίΜε σκοπό να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα υδροδότησης, ξεκινούν αύριο, Πέμπτη, 07/09/2017 στη θέση Διποτάματα οι εργασίες καθαρισμού-αντικατάστασης γεώτρησης της Τοπικής Κοινότητας Συνετίου.
Ο Δήμος Άνδρου, έχοντας επίγνωση του σοβαρού θέματος που έχει προκύψει από τα τέλη Αυγούστου, απέστειλε άμεσα αίτημα χορήγησης άδειας στη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και έλαβε έγκριση σήμερα, προκειμένου να προχωρήσει το έργο.
Το πρόβλημα ύδρευσης στο Συνετί ξεκίνησε από τις αρχές Αυγούστου, όταν η γεώτρηση που υδροδοτούσε τη δεξαμενή δεν έστελνε ικανή ποσότητα νερού, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στην αυξημένη ζήτηση. Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, διαπιστώνοντας το πρόβλημα ζήτησε από τους κατοίκους του χωριού, να κάνουν αυστηρή χρήση του νερού, μόνο για τις απαραίτητες ανάγκες τους. Παράλληλα, σταματούσε την υδροδότηση για κάποιες ώρες, με στόχο να προλαβαίνει να γεμίζει η δεξαμενή.
Όμως, η γεώτρηση ολοένα και έστελνε λιγότερο νερό στη δεξαμενή, με αποτέλεσμα στα τέλη Αυγούστου να… στερέψει.
Όλο αυτό το διάστημα και σε καθημερινή βάση, ο Δήμος έστελνε και στέλνει με υδροφόρα οχήματα, που πραγματοποιούν πολλά δρομολόγια, ποσότητες νερού στη δεξαμενή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί -έστω και στο ελάχιστο- το πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι τη γεώτρηση επισκέφτηκε ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος και ειδικός στις γεωτρήσεις, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, δεν είναι ορθό η υδροδότηση να γίνεται με τον τρόπο αυτόν -των γεωτρήσεων.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια, κανείς δε φρόντισε είτε να αξιοποιήσει τα νερά των πηγών, είτε να δημιουργήσει ένα φράγμα και μάλιστα σε εποχές που υπήρχαν επαρκείς πόροι για να υλοποιηθούν μεθοδικά ανάλογα έργα. Την ίδια ώρα, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε χωριό της Άνδρου, μια γεώτρηση μπορεί να σταματήσει να έχει επάρκεια σε νερό. Αυτό που απαιτείται είναι σχεδιασμός για την εκμετάλλευση των νερών των πηγών και την κατασκευή φραγμάτων, κάτι που προϋποθέτει χρόνο και πόρους.
Όσον αφορά το σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας «εν Άνδρω», είναι σαφές πως ο φωτεινός παντογνώστης και δόκτορας της επικοινωνίας, επιχειρεί να κρύψει την ανεπάρκεια του πρώην δημάρχου Κορθίου και νυν προνομιακού συνομιλητή του, που επί 16 ολόκληρα χρόνια δεν έκανε απολύτως τίποτα για να αντιμετωπιστεί το θέμα της υδροδότησης στο Συνετί, παρά το γεγονός ότι και βοηθητικά προγράμματα υπήρχαν, αλλά και επαρκείς πόροι.
Η παρούσα δημοτική αρχή, με αίσθημα ευθύνης, θα λύσει το πρόβλημα στο Συνετί, όπως έχει κάνει και με εκατοντάδες άλλα προβλήματα του νησιού που για πολλές δεκαετίες κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει.
Από το γραφείο ενημέρωσης του Δήμου Άνδρου

Αφήστε ένα σχόλιο